Öğrencilere akran arabuluculuk eğitimi
Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Töre: "Okullarımızda oluşturacağımız arabulucu öğrencilerimizle akademik başarının yanı sıra çevresiyle iyi iletişim kurabilen barıştan, insanlıktan, güzellikten yana gençler yetiştireceğimize inanıyorum
18 Kasım 2013 Pazartesi 16:13
Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) işbirliğiyle "Öğrenci Şiddetinin Dönüştürülmesi ve Akran Arabuluculuk Eğitimi" konulu proje toplantısı düzenlendi.
Aydın Kültür Merkezi'nde düzenlen toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Aydın'da şiddet içerikli olayların yok denecek kadar az olduğunu belirtti.
Buna rağmen olası diyalog bozukluklarının önüne geçmek, huzursuzlukları önlemek için böyle bir çalışmayı yaptıklarını anlatan Töre, şunları söyledi:
"Arabuluculuk, çocukların birbirini anlaması, onlara değer verilmesi bakımından çok önemli. Biz, öğrencilerimizin iyi iletişim kurmalarını, öfke kontrollerini yapmalarını sağlayacağız. Çünkü toplumda çok farklı ve olumsuz yönde olaylar gelişiyor. Biz, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedik. Öğretmenler olarak bizim görevimiz, öğrencinin disipline gelemeden ne yapılabileceği konusunda çalışmamız gerekiyor. Çocuklarımızın sosyal gelişimini, iletişim becerilerini, geliştirmemiz gerekiyor. Okullarımızda oluşturacağımız arabulucu öğrencilerimizle akademik başarının yanı sıra çevresiyle iyi iletişim kurabilen barıştan, insanlıktan, güzellikten yana gençler yetiştireceğimize inanıyorum. Bencillikten kurtulacağımıza, çevresiyle empati kurabilen, ketum ve güvenilebilir nesiller yetiştireceğiz. Bu çok güzel bir kıvılcım olacak. Gençlerimiz arabulucu seçilebilmek için de gayret gösterecek ve kişisel gelişimlerini güçlendirecekler. Dolayısıyla öğrencilerimiz bu yönde dikkat çekerek diğer öğrencilerimize de örnek olacaklar. Akran arabululukla güveni, inanmayı, huzuru getirmek istiyoruz."
Töre, Milli Eğitim Müdürlüğü yapmadan önce okul müdürlüğü yaptığını anımsatarak, "Görev yaptığım süre boyunca rehber öğretmenlerine ayrı bir itina gösterirdim. Rehber öğretmenleri, bir okulun beynidir, omurgasıdır. Bir okuldaki başarı, barış, her türlü diyalog, öğretmenlerin birbiriyle, öğrencileriyle ve velilerle kurduğu diyaloga bağlıdır. Günümüzde şiddet olayların çokça yaşandığını biliyoruz. Örneğin sürücülerin yüzde 40'ının asabi oldukları tespit edildi. Bu sürücüler, trafikte öfke kontrollerini yapamıyorlar ve kötü sonuçlar ortaya çıkıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar da bunların ailesinde de, iş yerinde de bu kontrollerini yapamadıkları ortaya çıktı. Bu kişilerin bir çoğu bizim öğrencilerimizdi. Dolayısıyla daha güzel bir gelecek için gençlerimizi bilinçlendirmeyi amaçladık. Bu konuyu inanılmaz önemsiyorum. Böyle olayların yaşanmaması için arabuluculuk gerçekten çok önemli" dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abbas Türnüklü de arabuluculuk kavramının ilişkilerdeki diyalogun iyileştirilmesi adına büyük önem taşıdığını belirterek, akran arabuluculuğun daha etkin sonuçlar elde edilebileceğine dikkati çekti.
Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü İsmet Öztürk de okullarda şiddetin önlenmesinin ve barış kültürüne sahip bireylerin yetişmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, uygulamaya başlanacak olan çalışmanın il düzeyinde ilk kez Aydın'da yapıldığını vurguladı.
Muhabir: Suat Deniz
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı