Ortaokulların medya okuryazarlığı dersi yenilendi
Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında seçmeli ders olarak okutulan medya okuryazarlığı öğretim programını yeniledi.
04 Şubat 2014 Salı 11:23
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokul ve imam hatip ortaokullarında seçmeli ders olarak okutulan medya okuryazarlığı öğretim programını yeniledi. Buna göre, derslerde, bir önceki programda olduğu gibi televizyon, internet, gazete gibi araç temelli yaklaşım yerine, beceri temelli yaklaşım esas alınacak.
Öğrenciler yeni programla, bilgisayarındaki bir virüsü temizlemeden tanık olduğu bir olay hakkında haber metni yazmaya, toplumsal duyarlılığı harekete geçirmek için medya araçlarını kullanma tekniklerine kadar pek çok konuda beceri geliştirecek.
2014-2015 öğretim yılından itibaren uygulanacak medya okuryazarlığı öğretim programına göre, derslerde, kitap takibi yapılmayacak, hızlı değişen medya unsurları dikkate alınarak ders kitaplarına göre daha kısa sürede ve hızlı bir şekilde uyarlama yapmayı sağlayacak öğretim materyalleri kullanılacak.
Yenilenen ortaokul ve imam hatip ortaokulu medya okuryazarlığı dersi öğretim programına göre, medya okuryazarlığı dersine yönelik toplumsal beklentiyi karşılamak için RTÜK ve MEB yeni çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda medya kültürü edinmede öğrenciler, öğretmenler, medya çalışanları ve diğer yetişkinleri sürece katmak için RTÜK tarafından www.medyaokuryazarligi.org.tr adresi hizmete sunuldu.
Daha somut ve pratik beceriler geliştirilecek
MEB, medya okuryazarlığı öğretim programını çağın gereklerine uygun şekilde yeniledi. Gelecek yıldan itibaren seçmeli olarak okutulacak yenilenen medya okuryazarlığı dersi öğretim programının yapısı, bir önceki programda olduğu gibi televizyon, internet, gazete gibi araç temelli yaklaşım yerine beceri temelli yaklaşımı esas alacak. Bu kapsamda çocuklar bu derslerde, bilgiye erişim, çözümleme, değerlendirme ve üretim becerilerini geliştirecekler.
Yenilenen programla, medya iletilerine ilişkin farkındalık düzeyi yüksek, medyadaki olay, olgu ve içeriklere eleştirel yaklaşabilen, aynı zamanda karar alıp medya süreçlerinde yer alabilen, sorumlu ve etik davranan bir medya okuryazar bireyi yetiştirmek amaçlanıyor.