Gündem Gazetesi

Özcan, Fethiye’deki su anlaşmazlığını Meclis gündemine taşıdı

Haber Merkezi

20 Ağustos 2024 Salı 13:19

Özcan, Fethiye’deki su anlaşmazlığını Meclis gündemine taşıdı

Fethiye ilçesi Söğütlü Mahallesi’ndeki Bozluca su kaynağının Sekiyaka 2 Hidro Elektrik Santrali’ne (HES) ulaştırıldığı iddasını Meclis gündemine taşıyan Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Özcan, “DSİ’nin bu mevsimde bölgedeki HES’e su sağladığı iddiası doğru mudur? Eğer sağlıyorsa bölgenin geçim kaynağı olan tarıma öncelik verilmemesinin nedeni nedir? diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Fethiye İlçesi Söğütlü Mahallesi’nin Yürek Mevkiinde bulunan ve mahallenin tek su kaynağı olan Bozluca su kaynağının Fethiye Sulama Birliği’nin tahsisiyle Sekiyaka 2 Hidro Elektrik Santrali’ne (HES) ulaştırıldığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Söğütlü Mahallesindeki vatandaşlar ile DSİ Genel Müdürlüğü Fethiye Sulama Birliği Seydikemer birimi arasında Söğütlü’ye su sağlayan kaynak hakkında anlaşmazlık yaşadığını ifade eden Özcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. 

“Vatandaşlar Söğütlü Mahallesinin ekili ve dikili tarım yapılabilir arazisinin 1500-1600 da olduğunun tespit edildiğini vurguluyor”

Söğütlü’deki vatandaşların ilk aşamada kendilerine 300 tarım arazisi olduğu hesabı üzerinden su temin edildiğini ifade ettiklerini söyleyen Özcan, konuyla ilgili vatandaşların şunları ifade ettiğini belirtti; “Vatandaşlar; geçim kaynaklarının tarım olduğunu ve su kaynaklarının da sadece bu su kaynağından ibaret olduğunu belirtmektedir. Su kaynağının bulunduğu yer ile mahallenin tarım arazilerinin bulunduğu yer arası takriben 10 km mesafe olup, su toprak kanalla iletilmektedir. Su mahalleye gelinceye kadar buharlaşma ve sızma kayıplarıyla ciddi oranda eksildiği ifade edilmektedir. Vatandaşlar 150 yıllık bir kaynak olan Toprakarası mevkiindeki kaynaktan çıktığını her yıl bahar ayında bütün kanalların sulamaya hazırlık çalışmaları kapsamında imece usulüyle temizlediklerini belirtiyorlar. Ayrıca ilk aşamada kendilerine 300 da tarım arazileri olduğu hesabı üzerinden su temin edildiğini, itiraz sonrasında yapılan tespitlerde Söğütlü Mahallesinin ekili ve dikili tarım yapılabilir arazisinin 1500-1600 da olduğunun tespit edildiğini vurguluyorlar.”

“Söğütlü sakinlerimiz komşularına su vermekten herhangi bir rahatsızlık duymuyorlar”

Özcan, su kaynağına yakın bulunan Seydikemer İlçesi Söğütlüdere, Paşalı, Ortaköy, Ören ve Çayan Mahallelerinin de bu kaynaktan bölgedeki tarım alanları için su talebi olduğunu DSİ’ye ilettiğini ifade etti. Özcan, “Söğütlü mahallesindeki vatandaşlar, komşularına su vermekten herhangi bir rahatsızlıklarının olmadığını, süreç içinde 3 ark su sağladıklarını, adil bir planlamayla suyun herkese yeteceği bir çalışma yapılmasının en doğrusu olduğunu belirtiyorlar” diyerek sözlerini tamamladı. 

Özcan’dan Bakan Yumaklı’ya 7 soru 

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrah

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER