PİLİÇ ETİ HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya sosyal medya hesabından “Piliç eti hakkında doğru bilinen yanlışlar” adı altında,
19 Ağustos 2020 Çarşamba 17:13
Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya sosyal medya hesabından “Piliç eti hakkında doğru bilinen yanlışlar” adı altında, Türkiye'de kümes hayvancılığı yetiştiriciliğinde hormon kullanılmaz. Hormon kullanımı; yasal değil, ekonomik değil, uygulanabilir değil” şeklinde açıklama yaptı.
Kaya: “1. Üretimde kullanılan tavuklar genetik bir değişikliğe sahip değildir.
2. Etlik piliçler doğal melezleme yoluyla etçi ırk diye bilinen ırkların birbiriyle eşleştirilmesi (hibrit edilmesi) ve seleksiyonu ile elde edilen, et verimi yüksek hibrit ırklardır.
3. Ülkemiz tavukçuluğunda ve tüm dünyada da yetiştirilen "hibrit" civcivler, kesinlikle genetiği değiştirilmiş hayvanlar değildir. Hibrit teknolojisi ile gen teknolojisi ayrı teknolojilerdir.
4. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yapılan açıklamaya göre bugüne kadar hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırmada GDO'lu yemler ile beslenen hayvanların dokularında, sıvılarında ve ürünlerinde GDO'lu DNA veya proteinlere rastlanmadığı bildirilmiştir.
5. GDO'lu yemler ile beslenen hayvanlara ve hayvansal ürünlere GDO'lu materyalin geçişi söz konusu değildir.
6. Etlik piliçler gereksinim duyduğu besin ihtiyaçlarının yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanması, sıcaklık ve havalandırma kontrollü ve hijyenik kümes ortamlarında barındırılmaları ile 42 günde gelişimlerini tamamlayarak 2- 2,5 kg canlı ağırlığa ulaşabilmektedir
7. SONUÇ OLARAK
Türkiye'de kümes hayvancılığı yetiştiriciliğinde hormon kullanılmaz.
Hormon kullanımı; yasal değil, ekonomik değil, uygulanabilir değil” dedi.