Rejimin ölüm silahı "varil bombaları"
Suriye'de rejime bağlı güçlerin, muhalifler denetimindeki bölgelere şu ana kadar 2 bin 250 varil bombası attığı, bu saldırılarda çoğu sivil 4 bin 173 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.
03 Şubat 2014 Pazartesi 16:53
Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR) hazırladığı "varil bombası raporunda" rejimin son aylarda muhaliflerin elinde bulunan bölgeleri hedef alan varil bombalı saldırılarının bilançosuna yer verildi. Saldırıların son haftalarda artan bir yoğunlukta devam ettiğine işaret edilen raporda, sözkonusu saldırıların, 364'ü çocuk ve yüzde 97'si sivil olmak üzere 4 bin 173 kişinin ölümüne neden olduğu kaydedildi.
Raporda, yaklaşık 500 kilo ağırlığındaki el yapımı varil bombalarının, yakıcı maddelerle güçlendirilmiş TNT patlayıcıyla birlikte, tahrip gücünü artırmak amacıyla içerisine konulan demir ve beton parçalarından oluştuğu, düştüğü yerde büyük yıkıma neden olduğu ifade edildi.
Ucuz maliyetle büyük yıkım
Varil bombasının bir füzeye göre çok ucuza maledildiğine işaret edilen raporda, kullanımı çok kolay olan bombanın helikopterden gelişi güzel atıldığı, helikopterin ise uçağa nazaran bombayı yüksek irtifadan bırakma şansının olması nedeniyle vurulma riskinin düşük olduğu belirtildi.
Örgütün raporunda, varil bombasının etkileriyle ilgili olarak, düştüğü anda etrafa yüksek derecede ısı ve parça yayan bombanın 250 metrekare alandaki bütün canlılar için ölümcül tehdit oluşturduğu, ayrıca askeri hedefe yönelik atılmadığı için düştüğü bölgedeki tarihi eserleri yok etmekle birlikte bütün alt yapıyı da tahrip ettiği bilgilerine de yer verildi.
Siviller hedef alınıyor
AA muhabirine açıklamada bulunan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Genel Sekreteri Yüzbaşı Ammar el-Vavi, "Rejim, Cenevre-2 Konferansı'na başlamadan önce de başladıktan sonra da varil bombası saldırılarını sürdürdü" dedi.
Rejimin muhaliflerin denetimindeki bölgelerde büyük tahribata yol açmak istediğini kaydeden el-Vavi, şunları kaydetti:
"Varil bombası uçaktan atılan füzelere göre hem ucuz hem de daha fazla tahribata neden oluyor. İnsanları öldürerek bölgedeki demografik yapıyı değiştirmek istiyorlar. Hayatta kalanlar ise göç etmek zorunda kalıyor. Cephe hatlarıyla varil bombasının düştüğü yerlerin bir alakası yok. Varil bombası daha çok sivillerin yaşadığı yerlere atılıyor, muhaliflerin bulunduğu cephe hattında kullanılmıyor."
Muhabir: Samet Doğan