Gündem Gazetesi

SALSA SOSU GİBİ BAHARATLI, TEKİLA GİBİ SARHOŞ EDİCİ, FRİDA KAHLO GİBİ SÜRREALİST BİR ÜLKE : MEKSİKA VE BAŞKENT MEKSİKO

Pekcan Türkeş

04 Ağustos 2024 Pazar 15:01

SALSA SOSU GİBİ BAHARATLI, TEKİLA GİBİ SARHOŞ EDİCİ, FRİDA KAHLO GİBİ SÜRREALİST BİR ÜLKE : MEKSİKA VE BAŞKENT MEKSİKO

SALSA SOSU GİBİ BAHARATLI, TEKİLA GİBİ SARHOŞ EDİCİ, FRİDA KAHLO GİBİ SÜRREALİST BİR ÜLKE : MEKSİKA VE BAŞKENT MEKSİKO 

Meksika’nın başkenti Meksiko,

Amerika kıtasının en eski başşehri olmasının yanı sıra, Aztek kızılderilileri tarafından 1325 yılında kurulan iki başkentten biridir.

Zocalo olarak da bilinen Reforma Meydanı; dünyanın en büyük üçüncü meydanı.Bu Meydanda bulunan Yapılar:img-20240804-wa0013.jpg

Palacio Nacional (Milli Saray)-Catedral y Sagrario Metropolitano(Katedral)-Templo Mayor (Belediye Binası)-Museo Nacional de las Culturas(Milli Kültür Müzesi) ve Palacio de la Autonomia( Özerk Saray)

CATEDRAL Y SAGRARIO METROPOLİTANO METROPOLITAN KATEDRALİ

Eski bir Aztek tapınağı yerine inşa edilmiş olan bu Katedralın yerinde piramit şeklinde bir Aztek tapınağı varmış.Tapınağa ait olan taban bölümü ise Katedralin hemen arkasında yapılan bir kazıda tesadüfen bulunmuş. Gotik tarzda yapılmış Roma Katolik Katedralinde Hz.İsa; Zenci olarak tasvir edilmiş

img-20240804-wa0011.jpg

ANGEL DE LA INDEPENDECİA BAĞIMSIZLIK MELEĞİ ZAFER

SÜTUNU 

Angel de la Independencia (Bağımsızlık Meleği Zafer Sütunu) Meksika'nın 1910'da Yüzüncü yılı kutlamalarını anmak için inşa edilmiş.

FUENTE DE LA DİANA CAZADORA

          ÇEŞMESİ

Fernando Olaquibel’in “Fuente de la Diana Cazadora “ isimli bu çeşme Diana Cazadora'nın okunu sonsuzluğa atmasını tasvir ediyor.

TEMPLO MAYOR BÜYÜK TAPINAK

Azteklerin o zamanki baş kenti Tenochtitlan, bu günkü Meksiko Şehrinin bulunduğu yerdeymiş.Büyük Tapınak da bu meydanın en önemli yeriymiş.Piramit şeklindeki Büyük Tapınağın bulunduğu yere Halk;Kurban törenlerini izlemek için gelirmiş,

COYOACAN FRIDA KAHLO'nun MÜZE EVİ

           

Meksikalı sürrealist Ressam Frida Kahlo’nun evi Coyoacan Semtinde.

Coyoacan, hindi ile köpeğe benzeyen “Coyota” denen bir hayvanın yaşadığı yer anlamına geliyor. Sözü geçen hayvanın etini Aztekler yermiş. Müzede Frida'nın hüzünlü yaşamı Video gösterisiyle anlatılıyor.Frida’nın eşi özellikle duvar resimleriyle ünlü Meksikalı ressam Diego Rivera’nın da resimleri sergileniyor.

GARİBALDİ MEYDANI ve MARİACHİ'ler

Garibaldi Meydanında Mariachi’lere özel bir yer ayrılmış. Mariachi, Fransızca "Evlenme" sözcüğünden kaynaklanıyor. Mariachi müziği bir anlamda evlilik eğlencesinde kullanılan müzik,.

Fransızların Meksika’yı yönettikleri dönemde ortaya çıkan düğünlerde çalan Sombrero denilen büyük şapkalı,özel giysileri olan Mariachiler adeta bu bölgenin alâmet-i fârikası olmuş. 

Plaza Garibaldi isimli bu meydanda tarakla bile müzik yapabilen Mariachi gruplarını görebilirsiniz. Bendeniz daha önce Mariachi tiplemesiyle reklamılarda oynadığım için konuya biraz aşinayım.

Mariachilerin Bölgesi'ne geldiğimde o mıntıkada görevli Polislere kendimi tanıtırken "Türkiye'nin ilk Mariachisi" olduğumu belirttim. Polis Memuresi Elizabet Martinez ile fotoğraf çektirdik.

RELOJ OTAMANO OSMANLI SAATİ

Meksiko'da bir Osmanlı saat kulesi bulunuyor. 1810 yılında bağımsızlığını kazanmış olan Meksika, 1910 yılında bağımsızlığının 100. Yılını kutlama törenlerine katkıda bulunmak için Osmanlı Padişahı Sultan Reşat ; Saraydaki saatlerden birini İznik Çinileri ile süsleyip Meksiko'ya gönderiyor. Bolivar Bulvarına inşa edilen Saat Kulesinin üzerinde şunlar yazılı: “La Colonia Ottomano a Mexico Septembre de 1910" (1910 Eylül ayında Meksiko'ya adanan Osmanlı Sütunu)

MUSEO NACIONAL DE LAS CULTURAS-MİLLİ KÜLTÜR MÜZESİ

Muhtelif Kültürlerle ilgili eserlerin sergilendiği bu Milli Kültür Müzesinde Şaman,Aztek,Eski Mısır,Yunan eserlerinin yanı sıra Türklerle özdeşmiş Fransız Yazar Pierre Loti'nin Fesli bir resmini de göreceksiniz. Ayrıca İran Locasında İran'lı Şair Ferîdüddin Attâr,Ömer Hayyam ve Hafız Şirazi'nin Farsça şiirlerini fonda müzik eşliğinde dinleyebilirsiniz.

Milli Kültür Müzesinde sergilenen Yunan Mitolojisi eserleri de şöyle:

Dionysus (Şarap Tanrısı) -Poseidon (Deniz,Deprem ve Atlar tanrısı) -

Diana-Artemis (Yunan ve Roma mitolojisinde ayın ve avcılığın bakire tanrıçası)-Erikhthonios (Mitolojik kahraman) -Athena(Akıl, savaş, sanat, okul ve ticaret tanrıçası),Nike (Yunan mitolojisinde zafer tanrıçası ) ve Victoria( Roma mitolojisinde zafer tanrıçası ) 

XOCHİMİLCO KANALLARINDA YÜZEN BAHÇELER 

İsmi “çiçekli yer” anlamına gelen Xochimilco, Venedik gibi kanallar üstüne kurulmuş bir yerleşim. 14’üncü yüzyılda bölgeye gelen Aztekler, adacıklar arasına köprüler yapmış, bahçeler kurmuş, tarlalar oluşturmuş.

Xochimilco kanallarında çiçekle süslü Gondola benzeyen "Trajineras” denilen teknelerde turistik turlar yapılıyor.Bir tarafta teknelerdeki Mariachiler müşterilere serenat yapıyor; diğer tarafta Bangkok’da gördüğümüz yüzer marketleri andıran teknelerden alış veriş yapıyor turistler.

MEKSİKA VE BAŞKENTİ MEKSİKO'NUN ANIMSATTIKLARI 

img-20240804-wa0007.jpg

???? Meksika'nın önemli şehirleri: Guadalajara, Monterrey, Puebla, Toluca, Tijuana ve Leon.????Meksiko'da düzenlenen Olimpiyat oyunularında ilk kez doping kontrolu yapılmıştır.????Meksikalının temel besin kaynağı mısırdır. ????Meksikalılar meyveleri bile acı soslayıp yer. Hatta gazoza bile envai çeşit sos katıp öyle içer. ????Evlerinde içi gerekli, gereksiz porselen ve kadehlerle dolu vitrinler bulunur.????Apartman hayatını değil, müstakil evde yaşamayı sever. Evcil hayvan dostudur. Muhtemelen bir köpeği vardır ya da daha önce olmuştur.

????Meksika'da erkeklerin yanaktan öpüşmesi eşcinsellik anlamına geliyor.

????Halen sırrı çözülememiş piramitleri vardır. ????Meksiko'da kalabalık meydanlarda Laterna gibi çalınan Orgları görebilirsiniz. Kolu çevirince müzik çalan bu İngiliz sokak piyanosunda müzikler önceden programlanmıştır. 60-70 saniye süren dokuz ayrı ezgi dinlenebilir. img-20240804-wa0009.jpg

????Meksika'da mayasız Mısır unundan yapılan Tortilla ekmeği revaçtadır. 

????Tacos; geleneksel Meksika yemeği.

????Meksiko'da Museo de la Caricatura (Karikatür Müzesi) vardır.????Meksiko'da, tropikal kuşakta bulunmasına karşın yüksek rakımlı bir şehir olmasından ötürü subtropikal dağ iklimi görülür. Bendeniz 2500 m. rakımdaki Meksiko'da oksijen yetersizliğinden dolayı bir hayli sıkıntı çekmiştim.????Yılbaşlarını 12 üzüm yiyerek kutlarlar. Gece saat 12 olduğunda kilise çanı 12 kere çalar her çalışında bir üzüm yenir ve her üzüm yenildiğinde bir dilek tutulur. Eğer böyle yapılırsa dileklerin yerine geleceğine inanılır.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER