Sanayiciden TOKİ'ye "fabrika yap" önerisi
TOBB Başkan Yardımcısı Yorgancılar:- "TOKİ, sanayicilere OSB'lerde fabrika yapsın
06 Aralık 2013 Cuma 13:23
ALİ RIZA KARASU - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) organize sanayi bölgelerinde yatırımcılar için fabrika binası yapması çağrısında bulundu.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yorgancılar, TOKİ'nin uzun vadeli konut projelerinin benzerini fabrika binaları için de uygulamasını istedi. Yatırımın başında sermaye ihtiyacının fazla olduğunu belirten Yorgancılar, "TOKİ sanayicilere organize sanayi bölgelerinde fabrika yapsın. Sanayicinin en çok paraya ihtilaç duyduğu bu dönemde fabrika TOKİ'nin üzerine olsun. Sanayici ona ev parası öder gibi fabrika binasını ödesin" dedi.
TOKİ'nin sanayici için OSB'lerde kira öder gibi geri ödemeyle fabrika binası yapması durumunda Türkiye'nin her tarafının "yatırım cenneti" haline döneceğini kaydeden Yorgancılar, yatırımcının işin başında parayı binaya, arsaya, makineye yatırdığı için işletme sermayesi sıkıntısı yaşadığını vurguladı.
TOKİ'nin fabrika binası yapması konusundaki öneriyi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e ilettiklerini söyleyen Ender Yorgancılar, "Öneriyi sunduk ama bir sonuç çıkmadı. Böyle bir uygulama hem şehrin içinde kalan tesislerin taşınması hem de yeni yatırım için uygulanabilir. Yatırımcı en fazla işin başındayken paraya ihtiyaç duyuyor. Fabrika binasına para vermezse bunu işletme sermayesi olarak kullanabilecek. Para kazandıkça kira öder gibi fabrika binasının sahibi olmuş olacak" diye konuştu.
- "Sanayi tesislerinin de dönüşüme ihtiyacı var"
Kentsel dönüşüm gibi sanayi tesislerinin de dönüşüme ihtiyacının bulunduğuna değinen Yorgancılar, büyükşehirler başta olmak üzere birçok yerde kurulduğu dönemde şehir dışında olan çok sayıda sanayi tesisinin bugün için şehir içinde kaldığına dikti. İzmir'de sanayinin geliştiği 1960'lı yıllarda fabrikaların genelde şehrin çıkış yolları üzerinde kurulduğunu hatırlatan Yorgancılar, bugün için şehrin içinde kalan sanayi tesislerinin altyapısı hazır olan organize sanayi bölgelerine taşınmasının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Taşınacak sanayi tesislerinden boşalan arazilerin kentsel dönüşüm projelerinde değerlendirilebileceğini anlatan Yorgancılar, şunları kaydetti:
"İzmir'deki organize sanayi bölgelerindeki parsellerin yüzde 39'u boş duruyor. Yeni kurulan sanayi tesisleri OSB'ler içinde yapılanıyor ancak şehir içinde kalan bir şirket için yeni fabrika yatırımı yapmak, çalışmaya devam eden bir fabrikanın üretimini durdurarak yenisine geçmek hayli yüksek maliyet tutuyor. Bu durumda olan fabrikaların taşınması konusuna Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yazı yazarak bir teşvik sistemi oluşturulmasını istedik. Nasıl toplu konutlarda kentsel dönüşümle bu iş yapılıyorsa, bu fabrikaların da şehir merkezlerinden OSB'lere taşınmasıyla ilgili bir teşviğin hayata geçirilmesi gerekiyor. Taşınacak bu fabrikalardan boşalan alan kentsel dönüşümde kullanılarak şehrin yeni yaşam alanı haline getirilebilir."
Ekonomideki gelişmelere de değinen Yorgancılar, Türkiye'nin önünde çeşitli sıkıntıların bulunduğunu dile getirdi. "Özel sektörün borcu, halkın tasarruf edemeyerek tüketici kredileri ve kredi kartlarına yüklenmesi, cari açık ve FED'in alacağı kararlar piyasalar ekonomide gidişatı belirleyecek" diyen Yorgancılar, şu değerlendirmede bulundu:
"FED'in tahvil alımlarıyla ilgili kararı piyasalarda yönü belirleyecek. Gelişmekte olan ülkelerin tamamı bundan etkilenecek. Dünyaya entegre olan Türkiye'nin bundan etkilenmemesi mümkün değil. Önümüzde şubat ayına kadar bir süreç var. Bu süreci Merkez Bankası başta olmak üzere kanun yapıcıların iyi değerlendirmesi gerekiyor" dedi.
Muhabir: Ali Riza Karasu
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş