Gündem Gazetesi

Selçuk ÖZDAĞ Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlenen 8. Dünya Uygur Kongresinden seslendi

Haber Merkezi

27 Ekim 2024 Pazar 20:19

Selçuk ÖZDAĞ Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlenen 8. Dünya Uygur Kongresinden seslendi

TBMM Gelecek-Saadet Grup başkanı ve Muğla milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Çin hükümetinin isteği ve  AK Parti’nin de yasak koyması ile Türkiye’ye girmesi yasaklanan
Uygur halkının hak savunucusu Dolkun İsa’yı Gelecek-Saadet grubunda konuşma yapması için  TBMM ‘ne davet edeceklerini söyledi. 

8. Dünya Uygur Kongresi 25 Ekim'de Bosna Hersek’in  başkenti Saraybosna'da toplandı.

Açılış törenine dünyanın dört bir yanından kongre temsilcileri, onur konukları, Türkiye, Bosna ve birçok  Avrupa ülkesinden  milletvekilleri katılırken, dunyanın çeşitli ülkelerinden ve farklı medya kuruluşlarından basın mensubu ike 350’den fazla kişi katıldı.

8. Kongrenin açılış konuşmasını Uluslararası İlişkiler Direktörü, Kongre Kadın Komitesi Başkanı ve Kongre Yürütme Kurulu Başkanı yaptı.

Bu sene kongrenin Bosna'da açılmasının nedeni, Bosna'nın yakın zamanda soykırıma uğramış bir ülke olması nedeniyle ve bunun Doğu Türkistan ve Bosna halkının kaderi olmasıyla yakından ilgilidir.   
Bu özellikleriyle Türk ve İslam dünyasının da dikkatini çekmeyi amaçladığını ifade edebiliriz. 1990 yıllarında  bu ülkede yaşanan katliam gibi  Doğu Türkistan'da yaşanan soykırım ve katliamın da  tüm dünyanın kayıt altına alması gerekmektedir. ,

Çek milletvekili Yiri Oberfalzer, Birleşik Krallık’dan  Sir Geoffrey Nice,, insan hakları avukatı Dr. Evelina Okhab Birleşmiş Milletler Yürütme Komitesi Başkanı, Kanadalı insan hakları aktivisti Omar Khan, Kongre İnsan Hakları Komitesi Başkanı Kawser Ishma, Amerika Birleşik Devletleri'nin eski büyükelçisi Kelly Curry ve İngiliz Parlamentosu'nun eski üyesi Tim Lawton ve Kelly Currie gibi isimler konuşma yaptılar. 

Bosna soykırımından Uygur soykırımına kadar olan süreçler, güncel sorunlar ve Uygur soykırımını durdurmaya etkileri, üçüncü dünya ülkelerinin uluslararası alanda güçlü güçlerin bir araya gelerek nasıl geriye itildiği konuları masaya yatırıldı. Uygurların zorla çalıştırılmasının ve Uygur soykırımının çocuklar üzerindeki etkilerinin durdurulması için ülkelerin aktif olarak harekete geçmesi gerektiği konuşuldu.

TBMM Gelecek-Saadet Grup başkanı ve Muğla milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, 27 ülkeden 176 delege,  parlamenter ile yaklaşık 350 ilgilinin  katılım sağladığı kongrede Türkiye’deki iktidarın mazlum Uygur halkına olan kayıtsızlığımı ifade etti. Daha önceki kongrelerde de tek bir iktidar yetkilisinin, misyon görevlisinin katılmadığı Uygur kongrelerinin hepsine katılım sağlayarak aslında bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti ve Türk halkının vicdanını ve hassasiyetini de temsil etmiş olduklarını ifade etti. 

Bugüne kadar başkanlığını yapan dava insanı Dolkun İsa görevini bu kongreyle birlikte yine bir başka dava ve gönül insanı Turgun Can’a devrettiğini,Her iki başkana ve bu davaya gönül veren tüm Uygurlu dava insanlarına ve destekçilerine teşekkür eden Özdağ ayrıca; Türkiye’ye döner dönmez Uygur halkının hak savunucusu Dolkun İsa’yı Gelecek-Saadet grubumuzda konuşma yapması için TBMM ‘ne davet  edeceğini, İnsan hakları komisyonunda bu konuyu gündeme getireceğini, vereceği araştırma önergesi ile Genel Kurul’da konuyu kamuoyunun dikkatine sunacaklarının altını çizdi

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER