Gündem Gazetesi

TARİHSEL BAĞA TURİZM İLMEĞİ

12 Haziran 2017 Pazartesi 13:27

Marmaris Ticaret Odası, Marmaris TURSAB BYK ve GETOB temsilcilerinden oluşan bir heyetle Orta Bosna Kantonu Ticaret Bakanlığının resmi daveti üzerine “Farklı bir bakış ve farklı bir yaklaşımla” hem ticaret hem de Turizm konusunda işbirliğine gidilebilecek ecdat yadigârı bir ülkeyi yani Bosna Hersek’i birkaç gün önce ziyaret ettik.

1463 yılında Fatih Sultan Mehmet’in fethiyle Osmanlı İmparatorluğuna katılmış, 1878 Berlin Kongresi’ne dek Osmanlı topraklarında kalan Bosna Hersek; Avrupa’nın yanı başında, Balkanların Ortasında, yemyeşil doğasıyla insana huzur veren ve hemen her karışında Atalarımızın izlerini görebileceğiniz bir yer.

Bu memleketin en büyük şehri ve Başkenti olan Saraybosna’ya iner inmez Türkiye ve Türklere karşı olağanüstü bir ilginin ve sevginin varlığı dikkatimizi çekti.

2016 Nüfus Sayımına göre 3.802.000 kişilik bir nüfusa sahip olan Boşnaklar ülkenin %50,11'ini Sırplar %30,78'ini, Hırvatlar ise %15,43'ünü oluşturuyor. Başkent Saraybosna’da yaşayanların sayısı ise; 315.759 kişi.

Bazı ülkelerin Eyalet sistemi gibi Kanton adı verilen bir sistem var Bosna’da. 10 Kantondan oluşan Bosna-Hersek’te bu kantonlardan 5’i Boşnak çoğunluklu ( Una – Sana, Tuzla, Zenica – Doboj, Bosna Podrinje ve Saraybosna Kantonları ), 3’ü Hırvat çoğunluklu ( Posovina, Batı Hersek ve Livno Kantonları ) ve diğer 2 kanton ise ( Merkez Bosna ve Hersek – Neretva ) karışık etnikli olduğunu; her kantonun kendi nüfus sayısına göre farklılık gösterebilen sayıda milletvekilinden oluşan bir parlamentosu bulunduğunu, her kantonun kendi başkanı bolduğunu, Kanton başbakanını ve hükümetini, kanton parlamentosuna önermekte kanton meclisi de buna onay vermekte olduğunu Bosna’ya gittiğimizde öğrendik. Bunlar idari yapıyla ilgili aktaracağım özet bilgilerdir.

Heyet olarak bizleri davet eden yetkililerin eşliğinde Sayın Orta Bosna (Saraybosna) Kantonu Başkanın Başkanlığında,  Ticaret Bakanı ile Kanton Yetkililerinin ve Kanton Turizm Birliği temsilcilerinin hazır bulunduğu bir toplantıya katıldık.

Heyet olarak Bölgemiz Lokomotif Sektörünün Turizm olduğunu vurguladığımız bu toplantıda, Bosnalıların turizm konusunda bizlerin bilgi birikim ve deneyimlerimizden yararlanmak istediklerini açık yüreklilikle dile getirmeleri heyet olarak bizler için memnuniyet verici bir unsur olmuştur. Turizmin yanı sıra Ticari anlamda da bölgemizle işbirliği yapmayı amaçladıklarını belirten kanton yetkilileri ile bilgi alışverişinde bulunan Marmaris Ticaret Odası Başkanı ve Yetkililerinin karşılıklı olarak işbirliğini geliştirme yönündeki gayretleri takdir edilir tarzdaydı.

Turizm ve Ticari faaliyetlerde işbirliği yapılması konusundaki benzer toplantıları Travnik, Jajce, Donji Vakıf, Zenica Doboj Kantonu, Teşanj Belediye Başkanları ve iş adamlarıyla birlikte samimi bir ortamda yaptığımızı belirtmek isterim.

Bosna Hersek’te en çok beğendiğimiz husus sıcak ve misafirperver insanları, Ecdat yadigârı eserlerin varlığı ile yeşilin her tonunu görebileceğiniz yemyeşil bir doğa ve Ormanlar olmuştur. Pırıl pırıl nehirleri ve sulak arazileriyle birçok devleri kıskandıracak kadar su rezervine sahip olan Bosna Hersek’in Avrupa’nın neredeyse birçok ülkesinden daha güvenli bir ülke olduğunu söylememde hiçbir abartı olmasa gerek.

Ülke genelinde Osmanlılar döneminden kalma çok sayıda Cami, Medrese, Kale, Köprü, Han, Hamam, gibi eserlerin varlığı, Marmaris heyeti olarak ecdadımızla bir kez daha gururlanmamıza vesile oldu. Bu eserlerin Nehirlerle, Göllerle, Ormanla ve Doğal güzelliklerle bütünleştirilmesi Bosna turizmine artı değer katacaktır.

Çekoslavakya’nın dağılmasıyla 1992-1995 yılları arasına bağımsızlık savaşı veren Bosna Hersek’te çok sayıda şehitlik ve anıt görmek mümkün.

Birçok ünlü yazarın "Avrupa’nın Kudüs’ü" olarak nitelendirdiği Saraybosna’da bulunan, Camileri, Katedral ve Sinagoglar görülecek yerler arasında sayılabilir. Bunlara ilaveten Başçarşı, Başçarşı sebili, Saat kulesi, Gazi Hüsrev Bey Cami, Moriça Han, Brusa Bezistan, Gazi Hüsrev Bey Medresesi, 1.Dünya Savaşı’nın çıkmasına sebep olan Avusturya Macaristan prensi Arşidük Franz Ferdinand’ın suikaste uğradığı Latin köprüsü, Bosna Savaşı süresince Bosnalılar için en kritik noktalardan birisi olan Umut (Hayat) Tüneli, Saraybosna’nın tekrar dirilişi muhtemelen en iyi Ulusal Kütüphane ile savaş sırasında Sırplar tarafında yıkılan ancak Türkiye’nin katkılarıyla aslına uygun olarak kendi taşlarıyla tekrar inşa edilen Tarihi Mostar Köprüsü ile Ülke genelinde farklı yerlerdeki şelaleler, nehirler, göller, tabiat parkları görülmeye değer yerlerdi.

Boşnak böreği, Cevabi (köfte), kebapları, yöresel yemekleri, peynir çeşitleri, yiyecek ve ev yapımı içecek çeşitleriyle Türk damak zevkine uygun bir mutfağa sahip olduğunu anlamış olduk.

Bölgemiz açısından Turizm adına ne yapılabilir sorusu gelecektir akıllara. Bosna Hersek’te özellikle genç nüfusun çeşitli vesilelerle farklı Avrupa ülkelerine gitmekte olduğunu öğrendik. Bu gidişler; eğitim için, çalışmak için veya özellikle Turist olarak yüz binlerce gencin yırt dışına gitmesi şeklinde olabiliyor. Konuya derhal müdahil olan GETOB ve TURSAB yetkilileri bölge turizmini hareketlenmesine katkı sağlayacak bu potansiyeli öğrenince konuya daha da sıcak yaklaştılar.

Yukarıda sıraladığımız farklı şehirlerdeki heyetler arası görüşmelere katılan Seyahat Acentesi yetkilileriyle yaptığımız ikili görüşmelerde Yurt dışına çıkan Öğrencilerin tatil için genellikle İspanya, İtalya ve Yunanistan’ı tercih ettiklerini ancak bizlerin yaptığı bu ziyaretler sonrasında Tarihsel ve köklü geçmişimizin de desteğiyle Bosna-Hersek’li gençlerin artık Türkiye’ye ve özellikle Marmaris bölgesine yönlendirileceği sözünü almış olduk.

Turizm dışındaki ticari faaliyetlerle ilgili olarak her iki tarafın almak ve satmak istedikleri ürün ve emtialarla ilgili listelerin hazırlanması ve karşılıklı olarak birbirlerine iletilmesi kararlaştırılmıştır.

Resmi Davet üzerine yapılan Bosna-Hersek ziyareti samimi duygularla ve işbirliği yapma düşüncesiyle tamamlanmışken “Tarihsel Bağa bir de Turizm İlmeği” atılır değil mi?

 

 

Facebook'la Yorumla