TARSİM'in hasar ödemeleri
TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Kadak: - "Sistemin başlangıcından bugüne kadar ülke genelinde poliçe sayısı 3,3 milyonu geçti. 470 bin adedin üzerindeki hasar dosyası için 1,1 milyar lira civarında hasar ödemesi yapıldı, hasar tespiti yapılmış dosyalar için
20 Kasım 2013 Çarşamba 17:38
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, TARSİM'in başlangıcından bugüne ülke genelinde poliçe sayısı 3,3 milyonu geçtiğini, 470 bin adedin üzerindeki hasar dosyası için 1,1 milyar lira civarında hasar ödemesi yapıldığını ve tespiti yapılmış dosyalar için önümüzdeki günlerde 80 milyon liraya yakın daha ödeme gerçekleştireceklerini bildirdi.
Denizli'de 2013 yılında doğal afetler sonucunda bitkisel ürünleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvanları zarar gören üreticilere tazminatlarının sunulması dolayısıyla Valilik Toplantı Salonunda tören düzenlendi.
Kadak, törende yaptığı konuşmada, dünyada uygulanan tarım sigortası programları, devlet destekli tarım sigortaları sisteminin işleyişi ve sistem çerçevesinde 7 yıllık süreçte elde edilen veriler hakkında bilgi verdi.
Tarımsal üretimde Türkiye'nin dünyada yedinci, Avrupa'da ise ilk sırada yer aldığını ifade eden Kadak, "Türkiye'nin tarımsal alanda dünyadaki konumunu korumak ve geliştirmek için bilinçli üretim şart" dedi.
Tarım Sigortaları Havuz sisteminin ülke genelinde daha önemli hale geldiğini kaydeden eden Kadak, şöyle konuştu:
"Hiçbir kar amacı olmayan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi çerçevesinde, sistemin başlangıcından bugüne kadar ülke genelinde poliçe sayısı 3,3 milyonu geçti. 470 bin adedin üzerindeki hasar dosyası için 1,1 milyar lira civarında hasar ödemesi yapıldı, hasar tespiti yapılmış dosyalar için önümüzdeki günlerde 80 milyon liraya yakın daha ödeme gerçekleştireceğiz. Çiftçilerimiz tarım sigortası yaptırarak ürünlerini güvence altına almalılar."
Denizli'de 2013 yılında ağırlıklı olarak tütün, buğday, üzüm ve meyve ürünlerinde, don, dolu ve fırtına hasarları olduğuna dikkati çeken Kadak, bu yıl içerisinde 4 milyon liranın üzerinde hasar ödemesi yapıldığını, önümüzdeki günlerde de 1 milyon liranın üzerinde daha ödeme yapılarak üreticilerin mağduriyetinin giderileceğini kaydetti.
Denizli'de doğal afetler sebebiyle, sigortalı bitkisel ürünlerinin ve hayvanlarının hasar görmesi sonucu ödemelerini almış üreticilerden 7'sine sembolik çek sunuldu.
Toplantıya, Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'ndan Bilal Türkmen, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Üretici Birlikleri'nden yetkililer ile çiftçiler katıldı.
Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Serdar Yılmaz