Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 79. yıl dönümü
Denizli Belediye Başkanı Zolan: "Demokrasinin temeli kadın-erkek ayrımı gözetmeden tüm bireylerin eşit haklara sahip olduğu düşüncesidir" - AK Parti Denizli İl Kadın Kolu Başkanı Uluköy: "AK Parti iktidarı döneminde kadın hakları konusunda reform niteliği
05 Aralık 2013 Perşembe 17:58
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, demokrasinin temelinin kadın-erkek ayrımı gözetmeden tüm bireylerin eşit haklara sahip olduğu düşüncesi olduğunu belirtti.
Zolan, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 79. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı'nda erkeklerle omuz omuza savaşan, vatanın kurtuluşunda ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunda canla başla çalışan Türk kadınının, her alanda olduğu gibi ülke yönetiminde de söz sahibi olması gerektiğine inandığını ifade etti.
Atatürk'ün, 5 Aralık 1934'te Türk kadınına anayasal hak olarak seçme ve seçilme hakkını verdiğini hatırlatan Zolan, şunları kaydetti:
"Tarihimizin her döneminde toplum içerisinde ağırlıklı ve saygın bir yere sahip olan kadınlarımız, Cumhuriyet ve kazanımları ile birlikte her alanda ortaya koydukları başarılarla Türk kadınının gücünü herkese göstermişlerdir. Demokrasinin temeli kadın-erkek ayrımı gözetmeden tüm bireylerin eşit haklara sahip olduğu düşüncesidir. Ne var ki bazen eğitimsizlik, bazen sosyokültürel nedenlerle erkek ve kadın arasında ayrımcılığın halen sürdüğüne, kadını, her şeyden önce insan olarak kabul edemeyen zihniyetlerin uyguladığı şiddete tanık oluyoruz. Kadını erkeğin yanında değil arkasında gören bu zihniyetlerin yok edilmesi ise eğitim ile mümkün kılınabilir."
- "Kadın hakları konusunda reform niteliğinde düzenlemeler yapıldı"
AK Parti Denizli İl Kadın Kolu Başkanı Peral Uluköy de cumhuriyetin kurulmasının ardından yapılan en önemli reformlardan birinin, 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi olduğunu belirterek, atılan bu adımla ve değişim rüzgarıyla kadınların siyasette aktif rol almasının önünün açıldığını ifade etti.
Kadın hakları alanında yapılan hukuki, sosyal ve siyasal reformların zaman içinde kesintiye uğradığını savunan Uluköy, şunları kaydetti:
"Bugün kadınlarımızın siyasette söz sahibi olmasının temelleri o tarihlerde atılmış ve iktidarımız döneminde de bu atılan temeller filizlenerek yeşertilmiştir. Kadınlarımızın önemli bir bölümü insanlık dışı, çağdışı uygulamalar yüzünden, uzun yıllardır toplumsal hayatta, siyasette, çalışma ve eğitim alanında, kendilerini layıkıyla temsil edememekten, kamusal haklardan eşit ve adilane biçimde yararlanamamaktan hep yakınmışlar ve şikayet etmişlerdir. Partimiz göreve geldiği ilk günden beri kadınların haklarını koruma ve hak ettikleri değerlere kavuşmaları için birçok çalışmayı hayata geçirmiş, bu sayede kadınların şikayetlerinin sona ermesini sağlamıştır. Kadınlara yönelik haksız uygulamalar artık sona ermiştir. AK Parti iktidarı döneminde kadın hakları konusunda reform niteliğinde yapılan düzenlemelerle tarih yazdık."
- "Artık sadece seçmek değil, seçilmek ve yönetmek istiyoruz"
CHP Denizli İl Kadın Kolu Başkanı Naşide Penez de, kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin, toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk devrimlerinden birisi olduğunu belirtti.
Aradan geçen 79 yıllık süreçte kadınların kazanımlarının daha da ileriye taşınması beklenirken, bugün gelinen noktanın hiç iç açıcı olmadığını ileri süren Penez, şu görüşleri ifade etti:
"TBMM'deki 550 milletvekilinden sadece 78'i, hükümetteki 26 bakandan biri kadındır. 26 müsteşar arasında ise hiç kadın yok. Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış bu hak, erkek egemen yapısının kontrolündedir. Bu nedenle biz kadınlar, eşit hak sistemini savunuyoruz. Artık sadece seçmek değil, seçilmek ve yönetmek istiyoruz."
Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Ufuk Kırabalı