Türkeş Kıbrıs Barış Harekatını yazdı
Pekcan Türkeş tarafından Kıbrıs Barış Harekatı sırasında kaleme alınan ve yine kendisi tarafından sahnelenip oynanan bu oyun Kıbrıs’lı Türklerin bu günlere gelebilmek, varlıklarını sürdürebilmek için verdikleri mücadelenin küçük bir örneğidir.
11 Nisan 2018 Çarşamba 12:01
Şu günlerde Doğan Hastanesinin sponsorluğunda yayınlanan ve kitap olarak raflardaki yerini alan “Kıbrıs Mücahidesi Fatma Kadın” isimli oyun; Kıbrıs Barış Harekâtı öncesi, Kıbrıs Türklerinin Rumlar tarafından uğradıkları zulüm, katliam ve işkenceleri anlatmaktadır... Nurten Çıkılı'nın Editörlüğünü yaptığı Bizim Kitapların yayınladığı bu oyun; Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında, Asteğmen olarak askerliğini yaparken kaleme alıp yönetmenliğini de üstlenen Pekcan TÜRKEŞ, bu oyunu ilk defa Kara Kuvvetleri Vakfı yararına Erciş Garnizon Tiyatrosu adına Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da sahnelemiştir…
Oyunun eksen karakteri "Fatma Kadın"da Pekcan Türkeş tarafından canlandırıldı. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı öncesi Kıbrıs Türklerinin Rumlar tarafından uğradıkları zulüm, katliam ve işkenceler tarihe bir kara sayfa olarak geçmiştir. Kıbrıs barış harekâtı, Kıbrıs’taki Türkler için esaretten kurtuluş olmuştur ama Rumlar arzularından asla vazgeçmemişlerdir. Emellerini gerçekleştirmek için yoğun bir şekilde halen çalışmaktadırlar. 1974’den sonra doğan Kıbrıslı Türkler, bu sorunları yaşamadıkları ve aileleri de bu konuları çocuklarına yeterince anlatamadıkları için karşı karşıya oldukları tehlikenin farkında değillerdir. Pekcan Türkeş tarafından Kıbrıs Barış Harekatı sırasında kaleme alınan ve yine kendisi tarafından sahnelenip oynanan bu oyun Kıbrıs’lı Türklerin bu günlere gelebilmek, varlıklarını sürdürebilmek için verdikleri mücadelenin küçük bir örneğidir.
10 parmağında 10 marifet Avukat, tiyatro sanatçısı, aktör, yazar ve profesyonel rehber olan Pekcan Türkeş’i kısaca tanıyalım:
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıftayken TRT İstanbul Radyosu’na girdi. Radyonun unutulmaz programları olan; Arkası Yarın, Çocuk Saati ve Çocuk Bahçesi programlarında görev aldı. Oyunlar yazdı ve bu oyunları mikrofona koyucu olarak yönetti. Dormen Tiyatrosu, Şehir Tiyatroları, Devlet Operası, Ankara Oyuncuları, Ali Poyrazoğlu, Levent Kırca- Oya Başar Topluluğu, Abdullah Şahin(Nokta)-Enver Demirkan (Virgül) Tiyatrolarında rol aldı. Araya bir de öğretmenlik girdi. Beşiktaş Ortaokulu’nda İngilizce Öğretmenliği, aynı anda Yeni Levent Lisesi’nde Fransızca Öğretmenliği yaptı. Bu yıllarda çocuklar içinde yazdığı ‘The Stories of Nasreddin Hodja’ isimli kitabı çıktı. Bir taraftan da “Hayat Resimli Roman Dergisi” için çeviriler yaptı. Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nda Aziz Nesin’in “Deliler Boşandı” oyununda oynadı. Ülkü Çocuk Tiyatrosu’nu kurdu ve Türkiye'de ilk defa bir savaş aleyhtarı çocuk oyunu olan UÇAN DAİRE'yi yazıp sahneye uyguladı. İstanbul Barosu’na 1973 yılında kaydolan Pekcan Türkeş, kısa bir süre Türkiye Kağıt Sanayi İşverenleri Sendikası’nda müzakereci-müşavir avukat, daha sonra 18 yıl Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Holding ve bağlı şirketlerde avukat olarak görev yaptı. Pekcan Türkeş; TGRT’de “Ailemin Avukatı” programını hazırlayıp sundu. Turkish Daily News Gazetesinde uzun yıllar “Court Room” ve “Legal Advice for Foreigners” isimli kendi köşesinde yabancıların hukuki sorunlarını ilgilendiren makaleler yazdı. Pekcan Türkeş halen Cruise&Travel Dergisi ve Yenigün Gazetesinde periyodik Seyahat yazıları yazmaktadır.
Yayınlanmış Kitapları:
Kıbrıs Mücahidesi Fatma Kadın – Dünyanın En Güzel Aşk Hikayeleri – Deniz Hikayeleri – Avukat Sizsiniz.
Uçan Daire – Bataklık - Hasankeyfin Feryadı - Kralın Diş Ağrısı - Ergenekon Destanı - Çizmeli Kedi - Üç Arkadaş - Dağlar Kızı Reyhan - Karıncanın Rüyası – Eskici - Kaşağı-Himalayalardaki Kervan - The Stories of Nasreddin Hodja - Tatbikatta Bonolar - İcra İflas Suç ve Cezaları - Maden Kanunu-İşçi İşveren Kılavuzu.