Türkiye'de 16 bin tüberküloz hastası bulunuyor
Prof. Dr. Kıter: "Türkiye'de toplam 16 bin tüberküloz hastası mevcuttur, hastaların yüzde 62,2'si erkek, yüzde 37,8'i kadındır
08 Ocak 2014 Çarşamba 15:23
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Kıter, Türkiye'de toplam 16 bin tüberküloz hastası mevcut olup bunların yüzde 62,2'sinin erkek, yüzde 37,8'inin kadın olduğunu bildirdi.
Kıter, Veremle Savaş Eğitim Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tüberküloz hastalığının bulaşıcı bir hastalık olup, çoğunlukla akciğerlerin yanı sıra kemikler, eklemler, beyin, böbrekler, sindirim sistemi, omurga gibi organ ve sistemleri de etkileyebildiğini belirtti.
Türkiye'de 16 bin tüberküloz hastası olduğunu vurgulayan Kıter, şunları kaydetti:
"Hastaların yüzde 62,2'si erkek, yüzde 37,8'i kadındır. Erkek/kadın oranı 1,6'dır. Toplam olgu hızı yüz binde 25,8'dir. Olgu hızının yaş gruplarına dağılımı incelendiğinde, 15-24 yaş grubundan başlayarak yüksek bir düzey izlemekte ve 55-64 ile 65 ve üzeri yaşlarda en yüksek düzeye ulaştığı görülmektedir. Hastaların yüzde 65,6'sı akciğer tutulumu, yüzde 30'u akciğer dışı organ tutulumu, yüzde 3,8'i hem akciğer hem de akciğer dışı tutulum göstermiştir."
Tüberküloz hastalığının genellikle sessiz bir başlangıç gösterdiğine işaret eden Kıter, "Yakınmaları ve hastalığın ciddiyeti, çok hafifle hayatı tehdit eden tablo arasında değişebilir. Öksürük, balgam çıkarma, balgamda kan görülmesi, göğüs ağrısı, sırt-yan ağrısı, nefes darlığı ve ses kısıklığı gibi solunum sistemi bulguları, ateş, gece terlemesi, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, hastalığın olduğu organa özgün sistemik bulgular, hastalığın belirtisi olabilir. Üç haftadan uzun süren öksürükte tüberkülozdan kuşkulanmalıdır. Kuşkulanılan hastalarda, akciğer filmi ve basit bir balgam tetkiki ile tanı koymak olasıdır" dedi.
Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı