Gündem Gazetesi

ÜLKE-BÖLGE EL ELE TURİZMDE DAHA İLERİYE

07 Nisan 2016 Perşembe 18:28

Devletin kurumları yaptığı istatistikî açıklamalara göre bir önceki yıl ülkemizi ziyaret eden turist sayısı neredeyse 40 milyona dayanmıştı. Muğla ilini ziyaret eden turist sayısının da 3.081.467 olduğu resmi makamlarca kamuoyu ile paylaşıldı. Gelen turistin bıraktığı para şu kadar getirisi bu kadar diyerek uzun uzun zamanınızı alacak değilim.

Sizin, bizim olduğu gibi tüm bölge yaşayanının bildiği bir gerçek var. Bölgemiz Turizm Bölgesidir ve ekonomisi ve istihdamı hatta sosyal yaşantısı neredeyse tamamen turizme endekslidir.

Kısacası çalışma Turizm sezonuna, dinlenme Turizm sezonuna, borç ödemesi Turizm sezonuna, yatırım yapılacaksa zamanlama Turizm sezonuna, düğün Turizm sezonuna vb gibi çeşitlendirmeyi uzatmak mümkün. 

Durum bu merkezde olunca ülkemizin Güney sınırındaki komşu ülkelerde devam eden savaş hali, yurdumuzun farklı metropollerinde gözü dönmüş canilerin gerçekleştirdiği patlamalar, bölücü terör örgütünü özellikle Güney Doğu Anadolu’daki birçok ilimizde Güvenlik kuvvetlerimize yönelik yaptıkları hain saldırılar, Suriye, Irak, vb. gibi savaş olan ülkelerden Ülkemize gelen Mültecilerin sayıca çokluğu maalesef Turizmde çok ciddi ivme kazanmış olan ülkemizi bir anda turistlerin tercih etmediği ülke konumuna getiriverdi.

Şu anki son durumu size kısaca özetleyeyim. İşletmeciler bugün rezervasyon gelir mi diye sabah akşam umutla bilgisayar ve faks başına bekliyorlar. Birçok işletmecilerimizde ise almış olduğu rezervasyonun iptalini görünce moraller sıfıra iniyor tabi. Neticede Turizmde dış pazarda Rezervasyonlar maalesef hiç iç açıcı değil.

Hal böyle olunca Ülke genelindeki tüm destinasyonların düşündüğü gibi iç pazardan mümkün olduğunda fazla pay almalıyız ki ayakta kalabilelim.

Bakınız eğer bir şeyle yapılmazsa bu yıl irili ufaklı birçok işletme için iflas çanları çalacak. Bunu anlamak için de kahin olmaya gerek yok.

Ne var canım; sorun Konaklama sektörünü ilgilendiriyor da diyemezsiniz. Oteller kapalı kalırsa yüzlerce hatta binlerce çalışan işsiz kalacak. Oteller kapalı kalırsa Manavı, Kasabı, Marketçisi, Dolmuşçusu, Taksicisi, Hediyelik eşya satıcısı, Günlük tur düzenleyen teknecisi, Jip safaricisi, Bankacısı, Beyaz eşya satıcısı, Doktoru, Eczacısı, Berberi, Oto tamircisi, Restaurantçısı, Pidecisi, Dönercisi, Diskocusu, Kafeteryacısı velhasıl abartmıyorum tüm sektörler krize girecek.

Düşünmesi bile tüylerimizi ürpertti değil mi?

Eeeee birileri mutlaka bir şeyler yapmalı dediğinizi duyuyor gibiyim. Evet elinde yetki olan, imkan olan sorumluluk duyan, durumdan kendine görev çıkartan herkes elinden geleni yapmak, olumlu işler yapmaya çalışana destek olmak zorundadır.

Bölge turizmcisi, tüccarı ve esnafı 2015 krizinde yaşadığı turist kaybını İç Pazarla kapattıysa krizi neredeyse hissetmediyse bunu GETOB’un başarıyla gerçekleştirdiği İÇ PAZAR TURİZM ŞÖLENİNE borçludur.

Bakınız; Turizmde Pazar çeşitliliği yaratmalıyız ve iç pazardan daha fazla pay almayıyız diyen GETOB Yönetimi olası bir sıkıntıda neler yapabiliriz düşüncesiyle geçen yıl başarıyla ve geniş katılımla gerçekleştirdiği İÇ PAZAR TURİZM ŞÖLENİNİ bu yıl; “ÜLKE-BÖLGE EL ELE TURİZMDE DAHA İLERİYE” sloganıyla 16 NİSAN 2016 tarihinde GRAND YAZICI MARES OTEL’de tekrarlıyor ve Bölge turizmcisini de ücretsiz katılıma çağırıyor. Özellikle küçük kapasiteli konaklama tesisi işletmecileri ve tüm turizmciler; sadece gazetelerde gördüğünüz Tur Operatörleri ve Acentelerin ilgililerini ve yetkililerini görmek ve en azından onlarla tanışmak için Şölene katılmalısınız.

Bölgede bulunan, birlikler, odalar, dernekler kısacası tüm Sivil Toplum Kuruluşları; Haydi çekimser davranmayı bir kenara bırakıp GETOB’un bölge turizmine ve ekonomisine direk olumlu katkısı olacak bu çalışmasına destek verin. Unutulmasın ki GETOB kimseden para da istemiyor. Herkes faaliyet alanıyla ilgili konuda katkı sağlayabilir. GETOB yöneticilerinin bu konuda kapısı da telefonu da herkese açık.

İnşallah geniş katılımlı başarılı bir çalışma olur ve bölgemiz İç Pazardan yeterli turisti alır. Yoksa… yoksa’sını düşünmek bile fena yani.

O zaman buyurun şölene diyorum. 

Facebook'la Yorumla