Yarın son görüşme için bir araya gelecekler
Suriye barış görüşmelerinde 7. günde ilerleme sağlanamadı. Suriye muhalefeti heyetinden Jouejati, “Yarın birinci turun son görüşmesi için bir araya geleceğiz” dedi.
30 Ocak 2014 Perşembe 17:03
Suriye barış görüşmelerinin 7’inci gününde şiddet ve terörle mücadele konularını konuşan taraflar ilerleme sağlayamadı.
Suriye muhalefeti ve rejim heyetlerinin bugün öğleden sonra başka bir görüşme yapmayacağı, görüşmelere yarın sabah Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda devam edileceği bildirildi.
Suriye muhalefet heyetinden Murhaf Jouejati, sabahki oturumun ardından bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, bugün öğleden sonra görüşme olmamasını rejim heyetinin talep ettiğini söyledi.
Rejim temsilcilerinin, görüşmelerin ardından Şam’la konuşup değerlendirme yapmak istediklerini tahmin ettiğini belirten Jouejati, “Rejim bugün öğleden sonra görüşme olmamasını, bundan sonra görüşmelerin de sabah 11.00’de yapılmasını talep etti. Yarın birinci turun son görüşmesi için bir araya geleceğiz” dedi.
Jouejati, yarınki görüşmede bir sonraki turun başlama tarihinin belirlenmesini beklediklerini, büyük olasılıkla ikinci turun 10 Şubat’ta başlayacağını kaydetti.
Suriye muhalefeti ile rejimin müzakere heyetleri, 22 Ocak’ta toplanan Cenevre-2 Konferansı’ndan iki gün sonra BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi’nin arabuluculuğunda barış görüşmelerine başlamıştı.
Suriye barış görüşmeleri, ABD ve Rusya’nın inisiyatifiyle 2012’de toplanan Cenevre-1 Konferansı'nda kabul edilen ve uluslararası toplumun desteğini alan Cenevre Bildirisi temelinde yürütülüyor. Cenevre Bildirisi, Suriye’de iç savaşa son verme hedefiyle siyasi bir geçiş sürecinin başlatılmasını ve tarafların karşılıklı rızasıyla kurulacak ve tam yetkiye sahip olacak bir geçiş yönetimi kurulmasını öngörüyor.
Suriye rejimi, Cenevre Bildirisi temelinde tartışmaya hazır olduğunu dün açıklamış ancak konuların teker teker ele alınması gerektiğini, ilk konunun da "terörizmle mücadele" olması gerektiğini öne sürmüştü. Muhaliflerse önceliğin "geçiş yönetiminin" kurulmasına verilmesini istiyor ve tüm sorunların ancak bu şekilde çözülebileceğini vurguluyor.
Muhabir: Ayhan Şimşek