Yuvaya döndüler
Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve çevresinde deniz haydutluğu ile mücadele harekatına katılmak için 4 ay 23 gün önce, 30 Kasım 2013’te Türkiye'den ayrılan TCG Gelibolu fırkateyni, görevini tamamladıktan sonra yurda döndü, dün sabah Marmaris Ak
22 Nisan 2014 Salı 20:11
Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve çevresinde deniz haydutluğu ile mücadele harekatına katılmak için 4 ay 23 gün önce, 30 Kasım 2013’te Türkiye'den ayrılan TCG Gelibolu fırkateyni, görevini tamamladıktan sonra yurda döndü, dün sabah Marmaris Aksaz Deniz Üssü’ne geldi.
25'i subay, 122'si astsubay, 16'sı uzman erbaş ve 50'si erbaş/er olmak üzere toplam 213 personeli bulunan TCG Gelibolu, Aksaz’da düzenlenen törenle karşılandı. Törene askeri erkanın yanısıra aylarca Türkiye’den 5 bin kilometre uzakta, uluslararası suların güvenliğinin sağlanmasına katkı koyan Gelibolu’daki askerlerin aileleri de katıldı. Gelibolu, körfezde göründüğünde Aksaz’da demirli Türk Donanması’na ait diğer fırkateynler sirenlerini çaldı. Bu arada, Gelibolu iskeleye yaklaşırken, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ömer Bayram Çetin, tören alanında bir konuşma yaptı.
DÜNYAYI TURLADILAR
Tuğamiral Ömer Bayram Çetin, Gelibolu'nun, 4 ay 23 gün zarfında Türkiye'den 5 bin kilometre uzakta, 23 bin deniz mili yol yaptığını, bu mesafenin dünyanın çapına neredeyse eş değer olduğuna dikkat çekti.
Tuğamiral Çetin, Aden Körfezi’ndeki korsanlık faaliyetlerinin, NATO bünyesinde gerçekleştirilen ve Türk Donanması'na ait güçlerin de katkı sağladığı önlemlerle 4 yıl içerisinde 'yok' seviyesine çekildiğini belirterek şunları söyledi:
HAYDUTLAR PES ETTİ
"Ticari gemilere yönelik 2009 yılında 124 saldırı, 50 gemi kaçırma, 2010’da 121 saldırı, 52 gemi kaçırma, 2011’de 123 saldırı, 23 gemi kaçırma, 2012’de 16 saldırı 7 gemi kaçırma, 2013’te ise sadece 1 saldırı olarak gerçekleşmiştir. 2014’te ise bugüne kadar hiç saldırı ve gemi kaçırma olayı yaşanmamıştır. Görüldüğü üzere 2009’da en üst seviyeye çıkan deniz haydutluğu olayları, sağlanan istikrar sayesinde neredeyse yok seviyesine indirilmiştir. bugün yok olma noktasına gelmiştir. Deniz Kuvvetlerimiz de bu süreçte Türk milletinin tarihi barış misyonuna uygun bir şekilde görevini yerine getirmiştir."
Çetin, "Sahip olduğumuz silahlar, sistemler ne kadar gelişmiş olursa olsun, bizim için en önemli unsur personelimizdir. Bu sebeple Gelibolu'da görev yapan personelimizle gurur duyuyoruz" dedi.
Konuşmanın bitmesiyle birlikte Gelibolu, Aksaz Bandosu'nun çaldığı marşlar eşliğinde iskeleye demir attı. Gemiden uygun adım koşarak inen subayların önünde yer alan Gelibolu'nun Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Olcay Yüksel, Tuğamiral Çetin'e görev sonu raporunu verdi. Daha sonra da fırkateynden inen askerler aileleriyle buluştu. 'Sizlerle gurur duyuyoruz' ve 'Göreviniz daim olsun' yazılı pankartların erlerce taşındığı alanda yaşanan kavuşma sırasında, özellikle babalar ile çocuklarının buluşması sırasında hayli duygulu anlar yaşandı. Bazı ailelerin, yaklaşık 5 aylık ayrılığın ardından kavuşmanın sevinci yaşarken selfie yaptıkları göze çarptı.