Gündem Gazetesi

ZENCİLERİN SAHİLİ BAHARAT ADASI ZANZİBAR

Pekcan Türkeş

22 Ocak 2025 Çarşamba 16:13

ZENCİLERİN SAHİLİ BAHARAT ADASI ZANZİBAR

Beyaz Kumsallar Ülkesi Zanzibar; Afrika 'nın doğusunda 1964 yılında bağımsızlığını ilân edip Tanzanya'ya bağlanmış otonom Adalar grubu.Dünyanın önde gelen baharat üreticilerinden olan Zanzibar asıl adı Faruk Bulsara olan Queen grubunun solisti Freddie Mercury'nin de doğum yeri .

BEYAZ KUMSALLAR ÜLKESİ

Zanzibar, Şiraz'dan gelen İranlıar tarafından kurulmuştur. Adı "Zencilerin Sahili" anlamındaki Farsça "Zangi bar"dan gelir. 1503 - 1698 yılları arasında Portekiz hakimiyetinde kalan ada, 1698 yılında Umman Sultanlığı denetimine geçmiştir.Ada sultanlığı, 1890 - 1963 yılları arasında İngiltere tarafından atanan Valiler vasıtasıyla yönetilerek yarı sömürgeleşmiştir.1964 yılında bağımsızlığını ilân ederek Özerk bir yönetimle Tanzanya'ya bağlanmıştır.

ZANZİBAR KÖLE VE FİLDİŞİ TİCARETİNİN MERKEZİ

Tanzanya kıyılarına 36 kilometre uzaklıktaki Zanzibar, bir zamanlar Afrika’nın doğu kapısıydı. Köle ve fildişi ticaretinin merkezi, Hindistan ve Uzak Doğu’nun yanı sıra Avrupa ve Amerika’dan gemilerin uğradığı bir liman konumundaydı. Köle ticaretinden ve kolonileşmeden Afrikanın büyük bölümü gibi çok çekmiş bir ülke Zanzibar.İlginç olanı burayı sömüren direkt olarak Avrupalılar değil, Avrupa modelini örnek alan yerliler, Hintli ve Araplar olmuştur. 

12 OCAK ZANZİBAR BAĞIMSIZLIK GÜNÜ

12 Ocak Zanzibar'ın Bağımsızlık günü.
1963 Yılının Aralık Ayında Zanzibar İngiltere'den koparak bağımsızlığını ilân etti.Bir ay sonra 12 Ocak 1964'de John Okello'nun liderliğindeki Afro-Şirazi Partisi; Sultanı tahtan indirdi.Okello'nun Devrimi kanlıydı.Zanzibar'ın Siyahi yurttaşları Arap ve Hintli İş Adamlarına İngiliz Sömürgeciler tarafından haksız olarak mal dağıtıldığına inanıyorlardı.Birkaç gün içinde 17,000 Arap ve Hintli öldürüldü. Birçoğu da malını mülkünü bırakarak kaçtı.Kurulan yeni Hükümet hiçbir bedel ödemeden bırakılan mallara el koydu.Abeid Karume; Cumhurbaşkanı seçildi ve Ülkenin ismi de Zanzibar Halk Cumhuriyeti olarak değişti.Şu anda resmî yazışmalarda Zanzibar Revolutionary Goverment (Devrimci Hükümet) ismi kullanılıyor.
Yıllar boyunca süren başarısız bir Afrika Sosyalizmi dönemi geçiren Zanzibar (Tanzanya) halkı, bu dönem içinde toplu tarlalarda çalışmaları için başka yerlere yerleşmeye zorlandı.Bu dönemin ardından Tanzanya, dünyanın en az gelişmiş ve dış yardıma en çok gereksinim duyan ülkelerden biri haline geldi.1980'lerin ortalarından beri Tanzanya, aşamalı olarak yeniliklerle tanışmaktadır.

KAPILARDA AHŞAP OYMACILIK

Zanzibar'daki Evlerin çoğu, 19’uncu yüzyılda inşa edilmiş.Arap Mimarisinin hakim olduğu Evlerde  pirinç kakmalı, oyma ahşap kapıları görebiliyoruz.
Sokaklara açılan çift kanatlı kapılardaki ahşap oymacılığı, yüzyılların getirdiği müthiş bir ustalığın sonucu oluşmuş çok hoş bir gelenek. Üzerlerindeki metal mahmuzlar (Sürgü) kapıya yüklenip açılmasını engelleyecek kadar iri ve
çok sayıda. Belli ki bu bir güvenlik önlemi. Kaldığımız Otelin odalarında da metal mahfuzlar var.

STONE TOWN TAŞ ŞEHİR 

Zanzibar Adası’ndaki Taş Şehir (Stone Town), Doğu Afrika’daki eski kıyı ticaret şehirlerinin en güzel örneklerinden biri. Şehir,dokusunu ve el değmemiş doğasını korurken, Afrika, Arap, Hint ve Avrupa kültürlerinin farklı öğelerini bin yıldan uzun bir sürede harmanlayarak, oluşturduğu kendine has Swahili kültürünü de yansıtan muhteşem yapılarla dolu. 
Adanın başkenti Zanzibar’ın kalbi Taş Şehir adı verilen eski yerleşim bölgesinde atıyor. Bu bölge, şehrin labirenti andıran sokaklarında kadınlı erkekli yoğun bir kalabalık var. Stone Town’un Dehliz adı verilen dolambaçlı dar sokaklarında bakkal,berber,hırdavatçı,tamirci  ne ararsanız var. Pedallı dikiş makineleriyle harıl harıl siparişleri yetiştirmeye çabalayan terziler, yayvan hasır sepetlerinde tropikal meyve öbeklerini satan kadınlar görülüyor.
Hint, Arap ve Svahililer’in bir arada yaşadığı, evlerin mercan kayalıkları kullanılarak inşa edildiği Stone Town, UNESCO tarafından bir Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmiş.

BEYAZ SAKALLI MÜSLÜMANLAR

Stone Town’ın daracık sokaklarında  yolunuzu kaybedebilirsiniz.Belirli bir plan yok, her şey birbirinin içine girmiş. Her sokak, sanki büyük bir lábirentin küçük bir parçası. Bazen genişleyen, bazen sıkışıp kalan sokaklar....
Bizim 4000 Dükkan,64 Sokak ve 22 Kapılı Kapalı Çarşı'yı anımsadım.Bu daracık sokaklarda gündüz sıcağından sonra kapı önlerine taşan yaşam, koşuşan çocuklar, geç saatlere kadar devam eden bir hayat var. Bambaşka bir dünya burası.Duvar diplerinde bekleşen, sohbet eden insanlar, beyaz sakallı Müslümanlar. Bu karmaşanın içinde simsiyah örtüleri ile Müslüman kadınlar hemen dikkati çekiyor. 
Müslüman Zanzibar toplumunda kadın, evde çocuklarla beraber. Ama alışverişi kendileri yapıyorlar. Eczanelerde, internet kafelerde yine kadınlar var. Müslüman kadınlar diğer Afrikalı hemcinsleri gibi çocuklarını sırtlarına bağlamıyorlar. 

ZANZİBAR'DA LÜKS LAMBALARIN AYDINLATTIĞI GECE PAZARI

Forodhani Gardens Parkında her akşam Lüks Lambasının aydınlattığı Yiyecek Pazarı kuruluyor. Izgara Karides,Lokma,Döner,Pizza ne ararsan var: Çeşit çeşit yiyecekler, patates kızartmaları, meyveler, Zanzibar’a has küçük ekmekleri bisikletlerinin üzerindeki büyük sepetlerde satanlar…Street Foods( Sokak Atıştırmalıkları) yanı sıra Şeker Kamışı Suyu da satılıyor.

BEYT ÜL ACAİB EV

Sahildeki  Gece Pazarının kurulduğu Parkın yanı başındaki Eve halk ;"Acaip Ev" demiş,1883 yılında inşa edilen bu Saray gibi Evde elektrik ve asansör de varmış. Günümüzde Sultanların şahsi eşyalarının sergilendiği bir Müze olarak kullanılıyor.

ZANZİBAR;KARANFİL VE KÖLE TİCARETİYLE ZENGİNLEŞMİŞ

Zanzibar’ın oldukça ilginç bir tarihi geçmişi var, Perslerden Ummanlılara, Hintlilerden İngilizlere kadar pek çok ülkenin sömürgesi olmuş ya da kültüründen etkilenmiş. 
Ekonomik büyüme, Umman Sultanı Seyyid Said’in 1840’ta başkenti Zanzibar’a taşımasından sonra hız kazanır. Ekonomik çeşitliliğe ek olarak, şehrin uluslararası ticareti Avrupa ve Kuzey Amerika’yı da kapsayacak şekilde Hint Okyanusu’nun ötelerine taşınır. Bu dönemde artan ekonomik zenginlik, farklı taş binaların (camiler, ticari yapılar, evler, yeni bir saray, yollar) inşasıyla gerçek anlamda kentin fiziksel büyümesi ile sonuçlanır. Tarihi kentte yer alan birçok mekán bu dönemde inşa edilir. 
18’nci yüzyıl boyunca Ummanlı Arapların dolaylı yönetimi altına girer girmez Doğu Afrika’daki köle ve karanfil ticareti sayesinde ekonomisi hızla gelişir. 19’ncu yüzyılda deniz ticareti ile büyüyen Zanzibar, 1830’lu yıllarda iç bölgelerde tarımın başlamasıyla yeni bir güç kazanır. Karanfil, hindistancevizi, susam ve reçine gibi ürünler sayesinde ticarette başarılı olur.

NÜFUSUN ÇOĞU MÜSLÜMAN

Tropikal iklimin verdiği o ılık hava İlk bakışta Zanzibar bir Afrika ülkesinden çok, bir Arap ülkesine, ya da Hindistan’a gelmiş hissi veriyor. Baharat kokuları, oymalı kapılar Hint hissi uyandırırken, Müslüman insan portreleri ve kafalardaki takkeler görünce insan kendini Fas'taymış gibi hissediyor.Yeri gelmişken belirteyim: Biz Türkler,19.Yüzyılda 2.Mahmut zamanında Fesi,Fas'tan alıp kullanmaya başlamışız.
Zanzibar'da yüzde doksandan fazla Müslüman var.Geri kalanda Hıristiyan ve Hindu. Müslüman kadınların çoğu rengarenk yerel giysili, kimisi çarşaflı. Stone Town’da 51 cami, 6 Hint tapınağı, ve 2 kilise bulunuyor. Genç kızlar başlarının üzerindeki sepetleri ve bohçaları dimdik taşıyorlar, erkekler ise üzerlerindeki entarileri, başlarındaki fes ve takkeleriyle çizdikleri tabloda insanı adeta zaman tünelinde 100 yıl geriye götürüyorlar.

JAMBO (Merhaba!) HAKUNA MATUTA
 ("Hiç sorun yok")

Kiminle karşılaşsam "Jambo"diyor.
Daha samimi gözükmek isterseniz "Jambo "yerine  kendi aralarındaki selamlaşma muhabbetinde söyledikleri  "Mambo Vipi" dersiniz onlarda size "Mambo Poa" derler.
Hakuna Matata "Hiç üzülme" ve "Hiç sorun yok" anlamlarına gelen Svahili dilindeki bir deyimdir. Bu deyimi Zanzibar, Tanzanya ve Kenya'da yaşayan halk yaygın kullanmaktadır.
Zanzibar'lı Esnaf;Turistlerle muhabbet kurup bir şeyler satmayı çok seviyorlar. Herkes ”Jambo” deyip sizinle konuşmaya çalışıyor.Son yıllarda çok Türk gelmiş buraya.Tipimizden hemen anlayıp,"Arkadaş" hitabıyla hediyelik eşyayı Kapalıçarşı Pazarlığıyla satıyorlar.


OLD SPİCE PARFÜMÜ VE BAHARAT ÇİFTLİKLERİ 

Hint Okyanusu’nun Afrika’yla buluştuğu kıyılardaki Zanzibar Adası, tarçından karabibere, karanfilden Hint cevizine mutfağımızdaki birçok baharatın ana yurdu. 
Zanzibar’ın iklimi, farklı türde birçok baharatın yetiştirilmesine imkán veriyor. Bu yüzden dünya baharat ticaretinde oldukça önemli bir yere sahip. 
Baharat Turunda Spice Farm denilen baharat çiftlikleri geziliyor.
Bildiğiniz, tanıdığınız birçok baharatın aslında çok farklı bir şekilde yetiştirildiğini öğreniyorsunuz. Mesela çoğumuz Karabiberin yerde yetiştiğini biliyoruz .Oysa bir ağaçmış ve bu ağacın çitlembiğe benzeyen meyveleri kurutulduğunda öğütülmemiş karabiber oluyormuş. Karabiber taneleri yeşilken son derece normal, acı olmayan bir tada sahip. 
 "Old Spice" (Eski Baharat) adlı ağacın yaprakları çok güzel kokuyor.Bir zamanların baharat özlü esansı ile en kral erkek kokusu olan"Old Spice"ın ana maddesi bu ağacın yapraklarıymış.
Bir başka ağaç da Sıtmaya karşı kullanılan Kinin’in elde edildiği ağaç.Yerli halk, yapraklarından yapılan özel bir çayı haftada bir kez içerek Sıtmadan korunuyormuş. 

PRİSON ISLAND MAPUSHANE ADASI

Prison Island ;Stone Town’a çok yakın eskiden üstünde hapishane olan Chango Adası .Şimdi üzerinde 100 yaşının üstünde dev kaplumbağalar yaşıyor.
Bu adaya Prison Island denmesinin sebebi 1900’lü yıllarda Doğu Afrika’da toplanan zenci köleleri buradan Orta Doğuya transfer etmiş olmalarıdır. Daha sonra buradaki hapishanenin hastane olarak kullanıldığı söylenmektedir. Ana adaya on dakika uzaklıkta olan bu adaya Deniz kenarlarındaki küçük teknelerle gidiliyor.
Queen grubunun solisti Fredi Mercury'nin evi de burada.

BALAYI ADASI

Zanzibar'ın Ekonomisi baharat üretimi ve turizme dayalı.Harika bir deniz manzarası. Bembeyaz bir kumsal. Gerisinde çok açık yeşile kaçan bembeyaz bir şerit ve mavinin en çılgın tonlarında Hint Okyanusu. 
Tropikal doğası, bitki örtüsü, balıkları, kuşları, taş ve ahşap ustalığının parladığı tarihi yerleşimleriyle göz kamaştırıcı bir Balayı Adası olan Zanzibar; Yazları  beş ay boyunca tropikal sıcaklarla kavruluyor Kasım ayında ise yağmurlarla yıkanıyor, Sıcaklık 26- 30 derece arasında değişiyor. Zanzibar Adası  muhteşem Denizi ile Seycheller, Mauritius ve Maldivlerle aynı denizi yani Hint Okyanusunu paylaşıyor. Romantik bir tatil arayanlar ve Balayına çıkacak çiftler için ideal bir destinasyon. 

SLAVE MARKET ESİR PAZARI

Slave Market; eskiden köle ticareti yapılan ve şu anda Christ kilisenin olduğu noktadır. Bu bölgenin tam üstüne o tarihlerde zencilere yapılan işkenceleri sembolik olarak kapatmak için Christ Kilisesi dikilmiş. Kölelerin tutulduğu odalar var ki gerçekten insanın tüyleri ürperiyor.Kadın ve Erkeklerin ayrı ayrı kaldığı  8-10  metrekare alanda 1,5 m yükseklikte iki Zindan var. Her bir Zindan Odasında 30-40 kişi kalırmış.3 gün boyunca aç ve susuz bırakılan köleler bu sürenin sonunda ayakta kalabiliyorsa "Dayanıklılık Testi"nden geçmiş sayılıyormuş. Sonrasında boyunlarında zincirlerle birlikte satılıyormuş. Satın alınan Kadınlar ya hizmetçilik yapıyor ya da Fuhuş Sektöründe çalıştırılıyormuş.Erkekler ise hadım edildikten sonra her türlü ağır işlerde çalışmak üzere satılıyormuş.
Amerika’daki ve Avrupa’daki zenciler Batı Afrika’dan, Ortadoğu’daki köleler ise buradan yani Doğu Afrika’dan gönderilirmiş.12. Yüz yıldan 19. Yüzyıla kadar bu insanlık dışı olaylar devam etmiş. 
1873'de İngilizler Sultan Barghashe'e köle ticaretini sonlandırması için bir Sözleşme imzalatmışlar.Böylece Esir Ticareti de sona ermiş.

PERSİAN HAMAMNİ İRAN HAMAMI

Stone Town'daki İran Hamamı 1870 ile 1888 tarihleri arasında Sultan Barghash bin Said tarafından yaptırılmış.1920 tarihine kadar kullanılan Hamama İran ismi verilmesinin  nedeni Şiraz'dan gelen Mimarlar Heyet-i tarafından yaptırılmış olmasından kaynaklanıyor.

KELEBEK MERKEZİ VE MAYMUNLAR

Kelebek Merkezi denilen, küçük bir alanda sera şeklinde düzenlenmiş, bölgeye has kelebekleri yakından görebilirsiniz. Kelebek serasına yakın bir mesafede bulunan Jozani Forest, Kırmızı Colobus Maymunları ve Mangrove Ağaçları ile ünlü.Bu maymunlar Zanzibar’a özel olduğundan dünyada görebileceğiniz tek yer burasıymış.

LAKE MANYARAYA GÖLÜ VE MİLLİ PARK-TANZANYA 

Tanzanya'nın önemli Şehirlerinden olan Arusha Klimanjaro Hava Limanına Zanzibar 'dan kalkan Uçak ile 1 Saatlik yolculukla varılıyor.Afrika'nın en yüksek dağı Klimanjaro'nun yakınlarında olan Arusha'nın adı, bazı Uluslararası Anlaşmalara ve mahkemelere (Arusha Deklarasyonu gibi) ev sahipliği yapmasıyla dünyada duyulmuştur.Kentten, Kilimanjaro Uluslararası Havalimanı aracılığıyla, dünyanın hemen hemen tüm ülkesine ulaşmak mümkündür. Arusha ile Manyara Gölü -Milli Parkı arası 120 kilometre.
Ağaçta uyuyan aslanları ile ünlü  Milli Park'ta maymun sürüleri, kuşlar, ceylanlar, zebralar, hipopotamlar, filler, zürafalar, flamingolar, bizonlar, yüzlerce farklı ağaç ve bitki türü, kelebeklerin hepsi bir arada görülebilir.

NGORONGORO KRATERİ Tanzanya

UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunan, dünyanın en büyük doğal kalderası, Ngorongoroya yeryüzündeki en büyük volkanik çöküntü krateridir. Bu dev çanağın içinde, mevsime göre değişen sayıda, 20 - 30 bin kadar yabani hayvanı ve binlerce kuşu bir arada görmek mümkün.. İçinde geniş otlaklar, bataklık alanlar, ard arda sıralı göller ile yağmur ormanları bulunan, eşi görülmemiş çeşitlikte hayvan türünün yaşadığı kraterin, bu özellikleriyle “Nuh un Gemisi”ine benzetiliyor. 1,5 milyon yıl önce oluşmuş, yaklaşık 700 metre derinlik ve 300 kilometrekarelik alana sahip , fauna ve florasının zenginliği ile insanı şaşırtan bir Krater.

SERENGETİ MİLLİ PARKI-Tanzanya 

Dünyada görülmesi gereken ilk 40 yer arasında olan Serengeti Milli Parkı ile Tanzanya'nın Başkenti Dar ül Selam arasındaki mesafe 856 Kilometredir.Dünyanın en büyük ve en uzun hayvan göçüne ev sahipliği yapan Serengeti, 1921 yılında koruma altına alınmış bir park.. Kuzeyde Kenyada Masai Marayı içine alan park, yaklaşık 30.000 km2 lik bir alanı kapsar ve safari tutkunlarına, aslan, fil, leopar, gergedan ve bufalo gibi “big 5” diye anılan, beş büyük hayvanın yanı sıra, birçok kuş türünü de görebilme imkanı var.

ZANZİBAR VE TANZANYA'NIN
ANIMSATTIKLARI 

????1896 da İngiltere ile girdiği savaşta  ilk 38 dakika içinde teslim olan ülke
????Dünyanın en kısa savaşına sahne olmuş yer. Başkente hakim olan tepede kocaman bir top varmış savaş başlayınca onu ateşleyip karşı tarafı tarumar eyleyince adamlar savaşı bitirmişler.
????Ülkede konusulan dillerden olan Swahilii (Sahil demek) Arapça ile benzerlik göstermektedir.
????Nişantaşı'ndaki bir Restoran adı
????Beyaz kumsallar Ülkesi 
????Eşek sırtında turların yapıldığı bir yer.
????Darajani;Sebze,Meyve ve     Baharat Pazarı 
????Denizde özgürce yüzen Yunuslarla  yarış turu.
????Kelebek Merkezindeki Kırmızı Colobus Maymunları Zanzibar’a özel olduğundan dünyada görebileceğiniz tek yer burasıdır.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER