Bozburun Yarımadası’nın Zümrüdüankası: Antik Phoenix ve Taşlıca, Marmaris Ticaret Odası’nın başlattığı girişim ile bölge turizmine can suyu vermeye hazırlanıyor.
Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan, beraberinde Meclis üyeleriyle birlikte (PAAM) Phoenix Arkeolojik Araştırma Merkezi’ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
Başkan ve beraberindeki heyet 2024 yılı çalışmaları hakkında Araştırma Başkanı Öğr. Üyesi Dr. Asil Yaman’dan geniş içerikli olarak bilgi aldı.
Ziyaret kapsamında Apollon ve İlthiya Kutsal Alanı’nı gezen Başkan ve heyet, tüm ekip üyelerine verimli ve başarılı bir sezon geçirmeleri temennilerinde bulundu.
‘KENT, İYİ KORUNMUŞ KÜLTÜREL YAPILARI BARINDIRMAKTA’
Çalışmalar hakkında bilgi veren Araştırma Başkanı Asil Yaman, Marmaris Taşlıca Mahallesi sınırlarında yer alan Phoenix Antik Kenti hakkında Başkan Ayhan ve meclis üyelerini bilgilendirdi.
MÖ 6. yüzyıldan itibaren sürekli iskan görmüş ve günümüze kadar iyi korunmuş bir Karia yerleşimi olduğunu belirten Yaman, Kent, Sindili Ovası’na hakim, surlarla çevrili Akropol Hisar Tepe çevresinde gelişmiş ve Apollon, İlithyia, Zeus, Athena, Dionysos ve Aphrodite’ye adanmış kutsal alanlar Agora, Kuzey, Güney ve Doğu nekropoller gibi önemli ve iyi korunmuş kültürel yapıları barındırmakta olduğunu söyledi.
Kuzeyde Taşlıca köyü ile güneyde Serçe Limanı arasında geniş bir alana yayılan özgün kültürel peyzaj, antik çiftlikler ve zeytinyağı-şarap işlikleri ile tamamlanmaktadır. Kentin ticari ve askeri limanı olan Serçe Liman, üç batığa ev sahipliği yaptığını vurgulayan Yaman, “Tarihsel süreçte, Phoenix ve çevresinde üretilen zeytin, zeytinyağı, incir ve Rodos şarabı, Serçe Limanı üzerinden batıda Britanya’dan doğuda Hindistan’a kadar geniş bir coğrafyaya ihraç edilmiştir.
Hellenistik dönemde Rodos yönetimi altında varlığını sürdüren Phoenix, Roma İmparatorluğu ve Bizans dönemlerinde de önemli bir yerleşim yeri olarak kalmış ve hiçbir zaman terk edilmemiştir. Kıtlık, susuzluk ve deprem gibi doğal afetlere karşı tarih boyunca yöresel çözümler üretilmiş olan antik Phoenix’te 1923 nüfus mübadelesine kadar Phoinikoudi (Fenaket) Rum köyü’nde geleneksel tarıma dayalı kırsal ve çok kültürlü yaşam devam etmiştir” dedi.
‘2600 YILLIK BU ÖZGÜN GELENEK HALEN SÜRMEKTEDİR’
Bozburun Yarımadasının Zümrüdüanka’sı olarak nitelenen Taşlıca köyü, vernaküler kırsal mimarisinden gastronomisine ve hikayeleriyle beraber 2600 yıllık bu özgün geleneği halen sürdürğünü belirten Yaman, “2021 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün resmi izinleriyle, başkanlığımdaki bilim heyeti ile birlikte Phoenix ve çevresinde arkeolojik yüzey araştırmaları yürütmekte ve bölgedeki kültürel varlıkları kayıt altına almaktayız. Bu kapsamda farklı disiplinlerden uzmanlarla uluslararası nitelikte yürütülen Phoenix Arkeoloji Projesi (PAP), bilimsel araştırmaların yanısıra, Muğla Valiliği ve Marmaris Kaymakamlığı himayelerinde sosyal sorumluluk ve eğitim programları da yürütmekteyiz” dedi.
‘MARMARİS TICARET ODASI'NIN DESTEKLERIYLE YÜRÜTÜLEN BIR UFUK PROJESİDİR’
Yaman, son olarak, “2024 yılında, Muharrem Hilmi Kayhan'ın banisi ve başkanı olduğu Taşlıca Köyündeki Tarihi Phoenix Arkeoloji Derneği'nin kurulması, kurumsal bir yapı oluşturma açısından önemli bir adım olmuştur. Söktaş A.Ş ve Kayhan Ailesi ana sponsorluğunda, Marmaris Ticaret Odası'nın destekleriyle yürütülen çok yönlü bilimsel çalışmalar sürdürülebilir bir ufuk projesi olup, uzun erimlidir. Taşlıca'nın geleneğiyle geleceğini bağlamayı hedefleyen proje, çok yönlü bir kültürel coğrafya okuması olarak nitelendirilmektedir. Önümüzdeki yıllarda sistematik kazı çalışmalarının başlaması ve yörenin korunmasına yönelik girişimlerin devam etmesi planlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Yaman, daha fazla bilgiye www.phoenixprojesi.com. adresinden ulaşabileceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.