• BIST 10023.98
  • Altın 3118.437
  • Dolar 35.6023
  • Euro 36.9754
  • Muğla 6 °C
  • İzmir 9 °C
  • Aydın 9 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -4 °C

MUĞLA APİTERAPİK ARICILIK ÜRÜNLERİ İŞLEME VE AR-GE, İNOVASYON MERKEZİ- APİMUĞLA ŞİRKETİ KURULDU

MUĞLA APİTERAPİK ARICILIK ÜRÜNLERİ İŞLEME VE AR-GE, İNOVASYON MERKEZİ- APİMUĞLA ŞİRKETİ KURULDU
Alternatif arıcılık ürünlerinin

Alternatif arıcılık ürünlerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla, Marmaris Ticaret Odası’nın (MTO) da ortağı olduğu “Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve Ar-Ge, İnovasyon Merkezi- Apimuğla” şirketi Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın da katıldığı törenle kuruldu. Törene katılan MTO Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan, projenin özellikle arıcılık sektörüne büyük katkılar sağlayacağını ve arı ürünlerinin markalaşmasına ve tanıtımına destek olacağını belirterek projenin gerçekleşmesinde katkı sunan paydaşlara teşekkür etti.

 

Muğla Teknopark’ta 10 Ocak 2023 tarihinde düzenlenen imza törenine Muğla Valisi Orhan Tavlı, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk ile Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) yetkilileri katıldı. 

 

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, amacı ve kapsamıyla son derece yararlı projenin ilin geleceğine inşa edeceklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ilimiz için büyük öneme sahip arıcılık ve çam balında Muğla’ya nasıl katma değer sağlanabilir sorusundan yola çıkılarak, proje ekibimizin de kıymetli destekleri ile 2019 yılında bir çalışma başlattık. Öncelikle Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi fizibilite raporunu hazırlayarak Muğla’nın bu konudaki potansiyelini ortaya koyduk. Sonrasında aldığımız sonuç doğrultusunda ülkemiz ve ilimiz için böylesi önemli bir değere katma değer sağlamak ve ilimiz arıcılığının rekabet edebilirliğine güç vermek adına kolları sıvadık. Alternatif arıcılık ürünlerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla, Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın destekleri ve paydaşlarımızın işbirliği ile güzel bir çalışma başlattık. Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve Ar-Ge İnovasyon Merkezi projemize Muğla’ya gönül veren 10 proje ortağımız ve 7 iştirakçimiz sahip çıktı. 11.327.500,00 TL bütçeli projemiz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 2021 yılı güdümlü proje çağrısından 8.050.000,00TL destek almaya hak kazandık. Bu destek miktarı proje bütçemizin yaklaşık %70’lik kısmını karşılamaktadır. 2022 Aralık ayı içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ile proje hakkında bilgilendirme amaçlı bir görüşme gerçekleştirdik. Bu kapsamda Sayın Bakanımıza desteklerinden ötürü teşekkürü bir borç bilirim. Bugün bu merkez için en somut adımımızı atacak ve şirket kuruluşumuzu huzurlarınızda gerçekleştireceğiz. Şirketin misyonu Türkiye’de önemli bir yeri olan bal ve apiterapik ürünlerin, yapılacak Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarıyla katma değerini arttırmak, bir marka değeri oluşturmak, ulusal ve uluslararası platformda görünürlüğü sağlamaktır. Proje kapsamında kurulacak bu tesisin bölgede bal ve apiterapik ürün üreten işletmelerimize markalaşma konusunda rol model olmasını beklemekteyiz. Bugüne kadar geldiğimiz süreçte Tarım İl Müdürlüğümüz ve MAYBİR iş birliğinde arıcılarımıza eğitimler verdik. İlimiz için yaptığımız bu kıymetli çalışmaların ham maddesi için vazgeçilmez olan ve ekosistem içerisinde büyük önem teşkil eden arıların korunması, arıcılık ürünlerinin değerinin artması ve ilimiz arıcılık, bal ve apiterapik ürünlerinin marka değerinin artması amacıyla MUTSO ve şirket olarak üzerimize düşen tüm çalışmalara destek olmaktan onur duymaktayız.”

 

Törende konuşma yapan Muğla Valisi Orhan Tavlı projenin Muğla iline hayırlı olmasını dileyerek, Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve Ar-Ge İnovasyon Merkezi- ApiMuğla’nın kurulmasında emeği geçen tüm paydaş ve çalışanlara teşekkürlerini iletti. 

 

Konuşmaların akabinde 10 proje ortağının imza atmasının ardından Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve Ar-Ge İnovasyon Merkezi- ApiMuğla şirket kuruluşu gerçekleştirildi.

 Tören sonrasında TEKNOPARK bünyesinde proje kapsamında kurulan ApiMuğla Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi ziyaret edilerek Proje Teknik Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Duru tarafından çalışma sistemi hakkında heyete bilgi verildi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141