Yaşadığımız ortamda çevreye duyarlı olan yenilenebilir enerji kaynakları, değişik seçeneklerde enerji imkanlarına talep ve yeni alanlarda kullanılması, yeni iş alanları oluşturması, üretici için enerji maliyetini düşürmesi, çevrede yaşayan toplulukların rahat bir enerji kullanımı ile kendilerini iyi hissetmeleri, enerji kullanımını ucuza kullanmaları, devlet ve siyasi otoritenin planlama çalışmalarında ülkelerde ön plana çıkmaktadır.
Günümüzde, küresel sorun olarak enerji üretiminde fosil kaynakların kullanılması ve çevreye her alanda zarar verdiği bilinmektedir. Sera gazı emisyonları küresel ısınmanın başat rolünü üstlenmiştir. Bilindiği üzere sera gazı emisyonu içindeki en önemli bileşen olan karbon emisyonun temel kaynağı fosil yakıtlardır.
Peki bunun sonucu neler olmaktadır? Fosil yakıtların tükenebilir olması birçok için ithal edilebilmesi, enerji arz talebinde de sıkıntı oluşturması sonuçlarını beraberinde getirecektir. Gelişmekte olan ülkelerden biri olan Türkiye, ucuz enerji tüketimine ihtiyacı olduğu gibi büyümesi ve kalkınması içinde gereklidir. Fosil yakıtlarda özellikle petrol arzını elinde bulunduran ülkelerin fiyat spekülasyon ve hammaddeyi kısıtlı sunmaları, en son 2020 krizinde tüm ülkelerce görülmüştür.
İşte tam da bu safhada ne yapılmalı? atık enerji olarak adlandırılan “Doğalgaz “günümüzde vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır. Doğal gaz hidrokarbon bir yapıya sahip olmakla birlikte renksiz, kokusuz ve çevreye zararı minimum düzeyde olan bir özelliğe sahiptir. Diğer fosil yakıtlarda olduğu gibi milyonlarca yıl önce yeraltında hayvansal ve bitkisel atıkların, sıcaklık ve basıncın da etkisiyle yaşadığı kimyasal değişme ile oluştuğu kabul edilmektedir.
Temiz ve sağlıklı bir çevrenin sürdürülebilir duruma gelmesi, hava kirliliğinin en az seviyeye düşürülebilmesi için doğal gaz önemli bir enerji kaynağıdır.
İşte tam da bu safhada ne yapılmalı? Doğalgazın diğer enerji kaynaklarına nazaran üretim ve sanayi hava kirliliği açısından olumlu bir kaynaktır.
Türkiye Cumhuriyeti bu anlamda, Cumhur başkanlı Recep Tayip Erdoğan’ın imzasıyla ,02/11/2023 yılında Sayı:32357 Resmi Gazete 101 sayfasında Karar sayısı : 7755 olan konusu harita bilgileri ile güzergahları yer alan doğal gaz boru hattı deplasesi ve bağlantı har projeleri başlıklı açıklamalarda (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/11/20231102.pdf)
Aşağıda yer alan harita yer almakta olup, Antalya’nın Korkuteli ilçeleri ile Muğla’nın Seydikemer, Fethiye, Dalaman ve Ortaca ilçelerine yaklaşık 300 kilometrelik doğalgaz boru hattı döşenmesi projesi bildirilmiştir. Proje 2024-2026 yılları arasında teslim edileceği bilinmektedir.
Muğla ilimizin doğu kısmından başlayan bu proje sonucu faydalanacak ilçelerimiz şimdiden pozitif konuma geçmiş durumdalar, Ucuz ve maliyeti düşük olan doğalgaz, bu olumlu yansıma her alanda süreç içerisinde görülecektir. Bir Köyceğiz ilçesinde ikamet eden biri olarak, doğalgaz hizmeti alınır iken kısa zamanda yakın ilçe komşumuz Ortaca’ dan projenin uzatılması ilçe sakinlerince isteğimiz olmaktadır.
Muğla ilimiz, doğalgaz olmayan ilçelerine de kısa zamanda bir yapılanma ve karar ile yetkilerce dikkate alınması yerinde olacaktır. Başta yazdığım, makalenin adını oluşturan Yerel Seçimler 2024 , siyaset arenasında politikacıların sosyal ve politik işlevi ,”Doğalgaz “temiz enerji sloganı ile belediye seçimlerinde, “Başkan adayları” tarafından Muğla İli halkının üretim ve tüketimi konusunda vazgeçilmez ekonomik fayda olduğu desteklenmeli , projenin başka ilçeler içinde söylemleri dile getirilmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.