• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Aydın 7 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 4 °C

"MUĞLA'NIN TECRÜBESİ YOK"

MUĞLANIN TECRÜBESİ YOK
Girgin'in önergesine Bakanlıktan yanıt tam 16 buçuk ay sonra geldi. Yanıtta, Muğla ilinin kenevir yetiştirilmesinde deneyime sahip olmadığı için izin verilmediği belirtiliyor.

4 Şubat 2019'da “Muğla o iller arasında neden yok” diye sordu 19 Haziran 2020'de cevap geldi:

 

 

 

Kenevirin adeta mucize özelliklere sahip olduğunu anlatan haber ve yorumların iki yıl önce gazetelerde ve sosyal medyada yeralmasından hemen sonra T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının 19 ilde kenevir tarımına izin verildiğine ilişkin haberler gazetelerde yer almıştı.

 

Bakanlığın açıkladığı kenevir tarımına izin verilen iller arasında Amasya , Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak illerinin olması, ancak Muğla ilinin olmaması üzerine CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Bakan Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına 4 Haziran 2019 tarihinde bir soru önergesi verdi.

Girgin'in önergesine Bakanlıktan yanıt tam 16 buçuk ay sonra geldi. Yanıtta, Muğla ilinin kenevir yetiştirilmesinde deneyime sahip olmadığı için izin verilmediği belirtiliyor.

 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, soru önergesinde kenevir bitkisinin adeta mucize sayılabilecek özelliklere sahip olduğunu anlattıktan sonra bu bitkinin üretiminin hangi sebeplerle 19 ille sınırlı tutulduğunun, kenevir yetiştirilmesine izin verilen illerin belirlenmesinde hangi kıstasların göz önüne alındığının, Muğla ilinin izin verilen iller arasında neden yer almadığının ve Bakanlığın Muğla ilinde de kenevir yetiştiriciliği yapılması için planlama yapılıp yapılmayacağının yanıtlanmasını istedi.

 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'in soru önergesine yanıt, tam 16 buçuk ay sonra geldi.

Bakanlığın 19 Haziran 2020 tarihli cevap yazısında kenevir ekimiyle ilgili 1990 yılında çıkarılan yönetmeliğin 2016 yılında güncellendiği ve bilimsel araştırma amaçlı kenevir yetiştiriciliğine yönelik düzenlemelerin eklendiği ve kenevir ekilen illere yeni il ilave edilmediği ifade edildi.

 

Bakanlıktan verilen yanıtta kenevir yetiştiriciliği yapılacak illerin iklim, toprak v.b yönlerden kenevir adaptasyonuna uygun olması gerektiği ve geleneksel olarak kenevir tarımını bilen, yapan ve keneviri hasattan sonra işleyerek mamul madde elde edilmesinde tecrübe sahibi olunmasının da illerin belirlenmesinde göz önünde bulundurulduğu belirtildi.

 

Bakanlığın yanıtında ayrıca 1990 yılında kenevir tarımına yoğun olarak rastlanmadığından Muğla'nın kenevir ekimine izin verilen 19 il içinde yer almadığı da ifade edilerek "Muğla ilinin izinli kenevir yetiştirilecek iller kapsamına alınmasına ilişkin talebi, kenevir üretim alanlarına yönelik yürütülen değerlendirme çalışmalarında dikkate alınacaktır" denildi.

 

KENEVİR TARIMI TARİHTE VARDI, BUNLAR ÖĞRENİLMEYECEK ŞEYLER DEĞİL

 

Endüstriyel kenevir yetiştiriciliği

Öte yandan Bakanlığın yanıtını değerlendiren CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin kenevirin hayvan besiciliğinden, kağıt yapımına, araba gövdesi yapımından kumaş yapımına kadar sayısız alanda değerlendirilebildiğini belirterek "Bakanlık, neden Muğla'da kenevir ekimi yapılan 19 il içinde yer almıyor, şeklindeki sorumuza tam 16 buçuk ay sonra yanıt verdi. Verilen yanıtta, Muğla ilinde kenevir yetiştiriciliği ile ilgili deneyimin olmadığı söyleniyor. Oysa tarihte Muğla ve özellikle Milas'ta kenevir tarımı yapıldığı biliniyor. Ayrıca 1980 öncesinde kültür balıkçılığı nedir, diye bilinmeyen Muğla'da bugün Türkiye'nin kültür balığının yüzde 50'si üretiliyor. Bunlar öğrenilmeyecek şeyler değil. Muğlalı çok kısa sürede kültür balığı üretmeyi, seracılık yapmayı, çilek, kiraz üretmeyi, slaj yapmayı öğrendiyse kenevir tarımını da çok kısa sürede öğrenebilir. Önemli olan Muğla'mızda fazla su tüketmeyen, ekonomik değeri yüksek yeni ürünler ekilmesini sağlamaktır" diye konuştu. Girgin, "kenevirin mucize sayılabilecek özelliklerinin yeni yeni anlaşılmaya başlandığını da belirterek gerek ülkemiz gerekse nüfusunun yüzde 60'ı kırsalda yaşayan Muğlamız için yeni ekonomik değer niçin olmasın" dedi.

 

ENDÜSTRİYEL KENEVİR TARIMI ÇİFTÇİYLE BULUŞMALI

 

"Uzmanların ifadelerine göre tohumu, gövdesi, lifi, yaprakları hatta çöpü bile faydalı olan, yapraklarından ilaç, liflerinden iplik, talaşından yakacak elde edilen, bulunduğu ortamda karbondioksiti emen, havayı temizleyen, günde 12 santim uzayan ve 4 ayda hasat veren kenevir yetiştiriciliği Muğlamızda da öğrenilir ve tecrübe kazanılır" diyen girgin ilgili kurumların bu yönde yapacakları çalışmaların önemli olduğunu belirtti.

 

"Endüstriyel kenevir tarımı çiftçiyle buluşmalı" diyen Girgin bu konuda ilgili kurum, üniversite, ziraat odaları ve çiftçilerimiz ile görüşmelere devam edeceklerini, tarım ve istihdam için ekonomik değeri olan kenevir tarımı konusunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141