Canlarım kitabımın çıktığını sizlerle paylaştıktan sonra yüzlerce mesaj aldım çok teşekkür ederim. Bu mesajların büyük bir çoğunluğu hayırlı olsun tebrikler mesajlarıydı. Bunların yanı sıra bazı okurlarım" Neden kitabınızın adı HATMİ ADAM? Neden bu ismi seçtiniz? Diye sorular yönelttiler. Hatta "HATMİ NEDİR" diye soranlarda oldu. Ben de bu sorulara açıklık getirmek için kitabımın "HATMİ ADAM" Sayfasını sizlerle paylaşmaya karar verdim. İşte kitabımda ki deli öykülerden biri.
HATMİ ADAM
Bilimsel adı"Althaea Officinalis" olan hatmi çiçeği bazı yörelerimizde Hire, Devegülü, gülhatmi olarak da bilinir. Temmuz, Ağustos aylarında çiçek açar. Çok faydalı bir bitkidir. Hatmi çayı bilhassa soğuk algınlığına ve gribe iyi gelir. Antibiyotik özelliği vardır " Kutsal bitki" de denir.
İşte size hatmi çiçeğinin kısa bir özeti. Ama biz çocukken bunların hiçbirini bilmezdik. Zaten bilsek de umurumuzda olmazdı. Çünkü biz hatmilerin renklerine, çiçeklerine bayılırdık. Gerisi bizi ilgilendirmezdi.
Sivas'ta hatmiler her yerde yetişir rengarenk olurlardı. Pembe, beyaz, kırmızı, turuncu hatırladığım renklerden bazıları. Hatmilerin çiçeklerini koparır, çiçeklerin gövdeye yakın kısımlarını tırnaklarımızla ikiye ayırır; burnumuza, alnımıza, yanaklarımıza yapıştırır, " Biz Kızılderili olduk, horoz olduk" diye koşar dururduk. Bizim yaşımızda olup çocukluklarında bu oyunu oynamamış kimse yoktur.
Hatmi çiçeklerini " Böyle saçmalık olmaz" deyip burnumuzdan, alnımızdan, yanaklarımızdan söküp attığımız gün çocukluğumuz bitti. Hayata atıldık, büyüdük, ciddileştik. Şimdi ise hatmili günlerimizi düşünüp düşünüp iç çekiyoruz.
Ne zaman açmış bir hatmi görsem o hatmili günlerimiz aklıma gelir duygulanırım ve bazen bir çiçek koparıp burnuma yapıştırırım.
Kendi düşünceye kadar da bırakırım. Kimseye de aldırış etmem.