• BIST 9910.61
  • Altın 3056.864
  • Dolar 35.3962
  • Euro 36.2684
  • Muğla 7 °C
  • İzmir 14 °C
  • Aydın 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 3 °C

Özdağ'dan Sağlık Bakanına soru önergesi

Özdağ'dan Sağlık Bakanına soru önergesi
Muğla Milletvekili Dr. Selçuk Özdağ Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, için soru önergesi verdi.

Uzunca bir süredir siyasi ve ekonomik kriz yaşayan ülkemiz,  özellikle sağlık konusunda ciddi bir açmazın içine girmiştir. Doktorların ülkeden ayrılmasından, ilaç ile ödenmeyen tıbbi cihaz ve malzeme alacaklarına kadar yaşanan sorunlara ilişkin TBMM’nde verdiğim soru önergesi verdi. 


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96’ncı maddeleri gereğince saygıyla talep ederim. 13.06.2023
 
 
Doç. Dr. Selçuk ÖZDAĞ
Muğla Milletvekili
 
        Türkiye, uzunca bir süredir her anlamda siyasi ve ekonomik bir kriz yaşamaktadır. Söz konusu krizler nedeniyle kamuoyunun gündeminden düşmeyen ve konunun muhatapları tarafından her platformda dile getirilen yakıcı sorunların başında, sağlık alanında yaşanılanlar ile onun önemli bir kolu olan tıbbi cihaz ve malzeme sektörünün karşılaştığı sıkıntılar gelmektedir.
Bu vesileyle:
1- 2018 ve 2023 yıllarında Tıbbi cihaz ve malzeme sektöründe faaliyet gösteren işletme sayıları nedir?
2- Bu sürede faaliyetine son veren işletmelerin gerekçeleri nelerdir?
3- Faaliyet sonlandırma yoluyla kaç kişi işini kaybetmiştir?
4- Sağlık Bakanlığı ve DMO tarafından gerçekleştirilen tıbbi cihaz ve malzeme satın almalarına ait ortalama ödemesi kaç gündür?
5- Bu sektörde faaliyet gösteren işletmelere vergi avantajı, istisnası yâda af uygulanmış mıdır?
6- Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde, 2020-2021 yıllarında 20 aya varan alacakları olmasına rağmen bu sektör işletmelerinden istenen alacaklarından %18-%25 feragat ile devlet kasasına giren tutar nedir?
7- Son 4 yıldır sözleşmelerde yer alan ödeme vadeleri mütemadiyen geciktirilmekte,
bir yandan ise 90-120 gün vade sözleri verilmektedir. Yeni hükümetin “Rasyonel” yaklaşımları arasında bu sektör ödemeleriyle ilgili yaklaşım nasıl olacaktır?
8- Ödemeler SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) üzerinden yapılmakla birlikte, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri ortadayken SUT listesi en son ne zaman güncellenmiştir? (Spesifik revizyonlar hariç)
9- Mart ayında düzenleme önerisi verilen yeni SUT Tebliğini ne zaman uygulamaya almayı düşünüyorsunuz?
10- Kamu alacaklarını zamanında alamamak dışında bir sorunu olmayan sektör işletmeleri güçlerini kaybettikçe ve faaliyetlerine son verdikçe hastanelerde ameliyat yapılamamasına kadar varan halk sağlığı sorunlarını önlemek, yerli işletmelerin yerine büyük kapasiteli küresel firmaların güçlenmesini (fiyatlandırma, tedarik, tahsilât konularında milli çıkar aleyhine davranışlar söz konusu olabilir) önlemek için bir planınız var mı?
11- Ödeme kapsamında olmayan ilaç sayısı ve hangi konularda etkili olduklarının güncel bilgisini paylaşır mısınız?
12- 2023 Haziran ayı itibariyle tedarik ve temin sorunu yaşanan ilaçlar var mıdır?
13- Hıfzıssıhha Enstitüsü ile ilgili bir çalışmanız olacak mıdır?
14- 2019 yılından günümüze kadar yurtdışına yerleşen doktor, hemşire ve diğer teknik branşlardaki sağlık emekçisi sayısı nedir?
15- Sağlık Bakanlığına kayıtlı Suriye orjinli doktor sayısı nedir?
16- Suriye orjinli kişiler (TC Vatandaşı olmuş yâda geçici sığınmacı statüsündekiler) Hasta Katılım Payı ödemesi yapıyor mu? Son 5 yılda bu başlıkta kişilerin kendilerinin ödediği tutar nedir?
17- Ortopedi ve spinal implant ürün fiyatları OECD ortalamasının altında mıdır? Altında ise monopol alıcı karşısında ihale sistemi sürdürüldüğü müddetçe üreticiler  mevcudiyetlerini sürdürebilecekler midir?
18- Ortopedi ve spinal implant grubu ürünler için, İhale sisteminden vazgeçilerek SGK protokollerine geçilmesi , ödemelerin 1,5 ayda hastaneler yerine doğrudan firmalara yapılması uygulamasına geçilmesi düşünülmekte midir? Yoksa mevcut sistem çerçevesinde yerli üreticilerin faaliyetlerini sonlandırması sonucunda ithal ürünlerin pazara hakim olması, SGK satın alma maliyetlerinin azami derecede artmasına ses çıkarılmayacak mıdır?

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141