• BIST 10851.78
  • Altın 2501.519
  • Dolar 32.6491
  • Euro 35.3463
  • Muğla 26 °C
  • İzmir 32 °C
  • Aydın 36 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 25 °C

PAKİSTAN VE PLAJLARINDA DEVELERİN DOLAŞTIĞI SAHİL ŞEHRİ KARAÇİ

PAKİSTAN VE PLAJLARINDA DEVELERİN DOLAŞTIĞI SAHİL ŞEHRİ KARAÇİ
Pekcan Türkeş

Güney Asya’nın en ilgi çekici ülkelerinden biri olan Pakistan, çok kültürlü yapısı ve farklı coğrafi özellikleri ile gezginlerin yeni seyahat rotaları arasında. Umman Denizi'ne kıyısı olan ülke, nüfus yoğunluğu bakımından dünyada altıncı sırada. 1947 yılında Hindistan’dan ayrılan Pakistan İslam Cumhuriyeti, daha sonra Bangladeş ile de ayrılarak bugünkü topraklarına kavuşuyor.  Sind, Kuzeybatı Sınır Eyaleti, Belucistan ve Pencap olmak üzere dört eyaletten oluşan ülke, pek çok değişik ırk, dil ve mezhepteki insanın yaşadığı zengin bir kültürel mozaiğe sahip.img-20240530-wa0046.jpg

Bir tarafı dağlık, bir tarafı ise çöllerle kaplı olan ülke, kendine özgü kültürel unsurları, inanış biçimleri ve mitleri ile benzerine az rastlanır bir renkliliğe sahip. Nüfusun büyük çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Pakistan’da Hristiyan, Hindu ve Budistler de kendi inanç ve geleneklerine uygun bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor. Pakistan’ın resmi dili Urduca ve İngilizce olup ülkede Hintçe de yaygın olarak kullanılıyor.Pakistan’ın başkenti İslamabad'dır.

img-20240530-wa0042.jpg

MEZAR-I KAİD 

 

Pakistan’ın kurucusu adına özel olarak inşa edilen Mezar-ı Kaid, görülmesi gereken anıt mezarlardan biri. 1970 yılında tamamlanan modern yapı, Karaçi'nin manevi sembollerinden biri konumunda.

 

img-20240530-wa0038.jpgMOHATTA SARAYI

 

Ağa Ahmet Hüseyin tarafından inşa edilen Mohatta Palace, kentin en görkemli yapılarının başında geliyor. Fıskiyeleri, kubbeleri ve taş parantezleriyle ilgi çekici bir mimariye sahip saray, 20 yılı aşkın süre boyunca ünlü Mohatta ailesine de ev sahipliği yapmış.

img-20240530-wa0038.jpg

FRERE HALL

 

Karaçi şehrinin en ikonik binalarından biri olan Frere Hall, turuncu dış cephesi ve değişik mimari unsurlarıyla gezginlerin uğrak noktası. Günümüzde idari hizmetler, belediye binası ve kütüphane olarak kullanılan binada çeşitli el yazmalarını ve önemli kitapları incelemek mümkün.

 

EMPRESS MARKET

 

Karaçi'nin en işlek meydanı olan Empress Market, 1889 yılından beri yerel halkın buluşma noktası. Pek çok restoran, eğlence ve alışveriş merkezinin olduğu alanda keyifli saatler geçirebilirsiniz.

 

CLİFTON BEACH PLAJI(?)

 

Yılın hemen hemen her ayında ılık bir iklime sahip olan Karaçi’de sahil kenarında keyifli vakit geçirmek için Clifton Beach’e uğrayabilirsiniz. Yıl boyunca çeşitli etkinlik ve eğlencelere ev sahipliği yapan plaj (!) kentin en hareketli noktalarının başında geliyor. Plajda yüzen kadın erkek hiçbir insan yok. Ne mi var? Develer,atlar…

 

KARAÇİ’DE RENKLİ VE DESENLİ OTOBÜSLER

 

Güney Asya’nın en kalabalık ülkelerinden biri olan Pakistan, yoğun trafiği ile ünlü. Pakistan, dünyada en çok motosiklet kullanılan 5'inci, en çok motosiklet satılan birinci ülke konumunda.Ülkedeki motorlu taşıtların yüzde 41'i motosiklet ve günde 7 bini aşkın motosiklet trafikte yer alıyor.

Ülkede en fazla motosikletler kazaya karışıyor ve bu sayı, ülkenin büyük kentlerinde günde ortalama 150 kaza olarak tespit edilmiş.Pakistan ulaşım sisteminin olağan bir parçası Otobüs ve kamyonların renk ve desenle süslenmiş olması dikkatimizi çekiyor. Bu otobüslerin bir başka varyasyonuna “Chicken Bus" tâblr edilen tavukların bile taşındığı Orta Amerika Guatemala’nın eski başkenti Antigua’da rastladım.

 

PAKİSTAN MUTFAĞI

 

Hindistan mutfağından izler taşıyan Pakistan yemekleri, bol baharatlı ve soslu tariflerden oluşuyor. Güney Asya’nın zengin tatlarının bir araya geldiği yemeklerden en ünlüsü Balti. Tavuk eti, garam masala, tarçın ve çeşitli baharatlarla harmanlanan yemek, ülkenin önde gelen lezzetlerinden. Bunun yanında sebze ve et çeşitlerinin birleşimi olan Curry; tavuk eti, pirinç ve safrandan oluşan Biryani ve yoğurttan yapılan baharatlı meze Raita, ülkede öne çıkan en popüler yemekler arasında.

 

PAKİSTAN VE KARAÇİ’NİN ANIMSATTIKLARI 

 

???? Pakistan dünyanın en büyük sulama sistemine sahip

???? Pakistan nükleer silahlı tek Müslüman ülkedir

???? Pakistan dünyadaki futbol toplarının yarısından fazlasını üretiyor

????Pakistan, kadın bir hükümet başkanına sahip ilk Müslüman çoğunluklu ülkeydi. Eski Başbakan Zülfikar Ali Butto’nun kızı Benazir Butto, 1988’de Pakistan Başbakanı oldu ve onu modern tarihte Müslüman çoğunluklu bir ulusa liderlik eden ilk kadın yaptı.

????Pakistan’dan halı, kilim, bambu obje, otantik takı, çanta, şal ve tekstil ürünleri satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra ünlü baharatlar garam masala, köri ve daha pek çok baharat çeşidine de yöresel pazar ve dükkanlardan ulaşmanız mümkün.

???? Muhafazakar bir yapıya sahip olan Pakistan’da Avrupai tarzda bir eğlence anlayışı hakim değil. Havanın kararmaya başlaması ile kalabalıklaşan restoran ve canlı müzik yerlerinde yemek eşliğinde eğlenmek ve keyifli vakit geçirmek mümkün.

???? Pakistan’da alkol kullanımı yasak. Müslüman olmayanlar için ise alkol tüketiminde bir kısıtlama söz konusu değil, ama alkole güvenli bir biçimde ulaşabilmek yine de sorun teşkil ediyor.

???? Pakistan’ın resmi dillerinden biri de İngilizce. Bu nedenle ülkede İngilizce konuşarak hiçbir sorun yaşamadan seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.

???? Karaçi Limanı, dünyanın en derin limanlarından biri olarak öne çıkıyor. 

???? Karaçi Pakistan’ın en gelişmiş şehri. Haydarabad kutu tipi bina mimarisi ile öne çıkarken Lahor ise ülkede ticaret ve endüstrinin kalbinin attığı kent olarak kabul ediliyor.

???? Spor tutkusu ile ünlü olan ülkede, kriket ve polo ulusal sporlar arasında gösteriliyor. Dünyanın en büyük polo sahasına ev sahipliği yapan Pakistan'da nefes kesici polo maçları düzenleniyor. Kriket maçlarında ise bütün ülke şenlik havasına girerek eğlenceli vakit geçiriyor.

???? Pakistan’da tekstil, tasarım ve zanaatkarlık oldukça gelişmiş. Mağazalarda yüzlerce kumaş ve bez çeşidine rastlayabileceğiniz gibi, sokaklarda toplu taşıma araçlarının süslenmesine ve rengarenk boyanmasına da sık sık şahit olabilirsiniz.

???? Pakistan dünyanın en büyük ambulans ağına sahiptir.

???? Pakistan adı, Farsça ve Urduca'da 'saf toprak' anlamına gelir.

???? Pakistan rupisi, Pakistan'ın resmi para birimi.

???? Şeker kamışı suyu Pakistan'ın ulusal içeceğidir. Pakistan'da "roh" olarak da bilinir.

???? Resmi dil İngilizce' iken Pakistan'ın ulusal dili Urduca'dır.

???? Pakistan, dünyadaki on birinci büyük silahlı kuvvete sahiptir. Ordusunda 617.000 kişi bulunuyor.

???? Mango, Pakistan'ın ulusal meyvesidir ve ulusal çiçeği Yasemin'dir.

???? Pakistan nüfusunun neredeyse% 55'i okuma yazma bilmektedir.

????Karaçi’de Port Grand, Frere Hall, Dolmen Mall Clifton ziyaret edilmesi gereken alışveriş durakları arasında yer alıyor.

????Karaçi’de Otobüslerin yanı sora Chinchi (Rickshaw-Tuk Tuk)adı verilen yerel ulaşım aracı halk tarafından çok tercih ediliyor.

????Karaçi’deki Otellerde “Kahvaltı” felaket denilecek kadar kötü. Peynir, zeytin, yumurta, bal, reçel hariç içeriğini bilmediğimiz içinde eser miktarda nohut bulunan salçalı baharatlı bir yemek. Tatlı ise suni boyalarla renklendirilmiş

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141