• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 12 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 5 °C

Para biriktirip köyüne gölet yaptırdı

Para biriktirip köyüne gölet yaptırdı
Kuyu ustası Adem Uçtu, köyünde sulu tarım yapılması için 50 yıllık gölet hayalini biriktirdiği paralarla gerçekleştirdi- Uçtu: "Dağlardan gelen yağmur suları hala boşa akıp gidiyor. Göletimizin su tutma kapasitesinin arttırılması için muhtarlığımız ile bi

TURGAY DUYAR - Yuntdağı bölgesinde Çamlıca köyünde ikamet eden 78 yaşındaki kuyu ustası Adem Uçtu, hayvancılık ile geçinilen dağ köyünde sulu tarım yapılması için 50 yıllık gölet hayalini biriktirdiği paralarla gerçekleştirdi.

Uçtu, AA muhabirine yaptığı açıklamada yaklaşık 50 yıldır kuyu ustası olarak Ege bölgesindeki birçok ilde kuyu açtığını, birçok araziyi ve yerleşim yerini suya kavuşturduğunu kaydetti.

İnsanların su sevincini görmekten büyük mutluluk duyduğunu anlatan Uçtu, kendi köyünde tarımda kullanılmak üzere su olmadığını, köyü bol suya kavuşturmak için yıllarca projeler ürettiğini söyledi.

Bölgede yağmur sularının boşa akıp gittiğini, suyun biriktirilmesi halinde tarımda kullanılabileceğini belirten Uçtu, 50 yıldır en büyük hayalinin köye gölet yapılması olduğunu, her ortamda bu konuyu dillendirdiğini ancak herkesin kendisiyle alay ederek gülüp geçtiğini, inanmadığını ifade etti.

Uçtu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Köyümüz Yuntdağı'nın yüksek tepelerinde yer alıyor, kırsal ve su yok. Ben 50 yıldır, köyün üst kısmında yağmur sularının birikeceği alanda gölet oluşturarak köyümüzdeki arazilerin sulu tarıma geçip, çeşitli sebze ve meyvelerin yetiştirilmesini hayal ettim. Bu hayalimi herkese anlattım, gülüp geçtiler, benimle alay bile ettiler."

- Gölet için para biriktirdi

Tüm olumsuzluklara rağmen yine de yılmadığını anlatan Uçtu, köyünün bol suya kavuşması için hayalini gerçekleştirmek üzere 3 yıl önce para biriktirmeye başladığını kaydetti.

Aldığı emekli maaşı ve kuyu açma yevmiyesi dışında başka geliri olmadığına işaret eden Uçtu, biriktirdiği para 10 bin liraya ulaştığında, projesine destek olması amacıyla Vali'yi ziyarete gittiğini dile getirdi.

Vali'ye "Köyüme hayır yapmak istiyorum. Köyümüze gölet yapılması için uygun yer var, benim 10 bin lira birikmiş param da var" dediğini söyleyen Uçtu, Vali'nin inceleme yapmak üzere köye görevli gönderdiğini vurguladı.

Uçtu, gelen görevlilerin bölgede gölet yapılamayacağı yönünde görüş bildirdiğini, tüm hayallerinin yıkıldığını ama kafasına koyduğu gölet projesini hayata geçirmek için çalışmaya başladığını dile getirdi.

Bölgede özel firmaya inceleme yaptırarak, bir müteahhit ile anlaşarak parasıyla köyün üst kısmındaki araziye kamyonlarla kum döktürdüğünü kaydeden Uçtu, yağmur suları önüne set oluşturarak, yaklaşık 7 metre derinliğinde, 70 metre çapında bir gölet oluştuğunu, ilk yıl yağan yağmurlarla göletin su ile dolmaya başladığını anlattı.

- Göletin kapasitesi arttırılsın istiyor

Göletten arazilere yaklaşık 350 metrelik boru hattının da döşendiğini belirten Uçtu, yine de göletin istediği gibi olmadığına, yağmur sularının göletin yanından hala boşa akıp gittiğine işaret etti.

Uçtu, şöyle konuştu:

"Gölet, benim arzu ettiğim kadar olmadı. Dağlardan gelen yağmur suları hala boşa akıp gidiyor. Bu suyun boşa akmasına razı değilim. Suyu muhafaza etsek, sıcak zamanda arazilerimizi sulasak daha iyi değil mi? Göletimizin su tutma kapasitesinin arttırılması için muhtarlığımız ile müracaatımızı yaptık."

Yuntdağlılar Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma, Kültür, Spor ve Turizm Derneği (Yunt-Der) Başkanı Mustafa Uyumaz da Adem Uçtu'nun hayalinin gerçekleşmesiyle köyün arazilerinin kısmen suya kavuştuğunu kaydetti.

Manisa İl Özel İdaresi'nin yaptığı çalışma ile göletin güçlendirilerek su tutma kapasitesinin arttırıldığını anlatan Uyumaz, şöyle konuştu:

"Göletin kapasitesinin daha da artırılabileceğini düşünüyoruz. Bunun için bölgede uygun su potansiyeli var, yağmur suları göletin yanı başından boşa akıp gidiyor. Bu göletin daha fazla su tutar hale gelerek, çevredeki arazilere daha faydalı olması için bu talebin takipçisi olacağız."

Yuntdağı bölgesinde 60'ın üzerinde köy olduğunu söyleyen Uyumaz, son 10 yılda bölgede yapılan göletler ile birçok köyün sulu tarıma geçtiğini, gölet ihtiyacı olan köylerin de olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Turgay Duyar
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141