• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 11 °C
  • Aydın 10 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 7 °C

"Patlama yapmasına mevzuat engel oluyor"

Patlama yapmasına mevzuat engel oluyor
Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünce yayımlanan "Ülkemizde Yat Limanı (Marina) İşletmeciliği" raporuna göre üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de yat turizminin "patlama" yapmasının önündeki en önemli engelin mevzuat olduğu değerlendiriliyor- Marina ya

LEVENT KİŞİ - Türkiye'de uzun zaman alan bürokratik işlemler, yetki karmaşası ve daha yatırım tamamlanmadan üstlenilmek zorunda kalınan mali yükümlülükler gibi nedenlerden dolayı marinacılıkta istenilen atılımın yapılamadığı belirtildi.

AA muhabirinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğünce yayımlanan "Ülkemizde Yat Limanı (Marina) İşletmeciliği" raporundan derlediği bilgilere göre, Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen marina sayısındaki yetersizlik nedeniyle yat turizminde beklenen oranda gelir elde edemiyor, rakip ülkelerle rekabette zorlanıyor.

"2012 Deniz Sektör Raporu" verilerine göre, dünyada 19 bin, Avrupa genelinde ise 5 bin marina/yat limanı mevcut. İtalya'nın 6 bin 500 kilometre uzunluğundaki kıyılarında 380, İspanya'nın 4 bin 964 kilometre uzunluğundaki kıyılarında 96, Hırvatistan'ın 5 bin 835 kilometre uzunluğundaki kıyılarında 50 marina varken, Türkiye'nin 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridinde Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli sadece 42 marina bulunuyor.

Bu 42 marina denizde 14 bin 314, karada da 5 bin 537 yat bağlama kapasiyle hizmet veriyor.

- Yatırımcının önü açılmalı

Raporda, marina yapımı için uygun yüzlerce koyu bulunan Türkiye'nin yat turizminde "patlama" yapmasının önündeki en büyük engel olarak mevzuat gösteriliyor.

Marina yapmak isteyen yatırımcıların karşı karşıya kaldığı, uzun zaman alan bürokratik işlemler, izinler, onaylar ve bunlarla ilgili kurum/kuruluşların fazlalığının yetki karmaşasına yol açtığı işaret edilen raporda, daha yatırım tamamlanmadan üstlenilmek zorunda kalınan mali yükümlülükler gibi nedenlerin, yatırımların gerçekleşme süresini uzattığı savunuldu.

Raporda, Türkiye'nin yatçılık ve yat limanı işletmeciliğinde yakaladığı rüzgarı iyi değerlendirebilmesi, sürdürülebilir gelişmeyi sağlayabilmesi için yatırımların önünü tıkayan izin ya da görüş alınan kurum/kuruluşların sayıca azaltılması önerisinde bulununuyor. Raporda mümkün olduğunca yetkilerin tek elde toplanması sayesinde yatırımcı açısından izin alma sürecinin kısaltılması gerektiğine de değinildi.

- En hareketli liman Marmaris

Söz konusu raporda, Türkiye'deki Ocak 2011-Ağustos 2012 arasındaki 20 metreden küçük yatların toplam yat kayıt belgeli hareket sayısının 61 bin 853 olduğu belirtildi. Marmaris'in 12 bin 776 yat hareketi ile yüzde 15 paya sahip en yoğun liman olduğuna dikkat çekildi. Marmaris Limanı'nı sırasıyla Bodrum, Göcek, İstanbul ve Fethiye limanlarının takip ettiği bildirildi.

Dünyada yatçılık sektöründe Akdeniz çanağına ilginin arttığı, yatçılık ve yat turizmi açılarından en önemli bölge haline geldiği vurgulanan raporda, Türkiye sahillerinde oluşan yat trafiğine bakıldığında Batı Akdeniz'den (İspanya, Fransa, İtalya) Yunanistan'a gelen teknelerin çoğunlukla Marmaris ve Bodrum'dan giriş yaparak güneye doğru, Fethiye'ye kadar indikleri kaydedildi.

Yoğun olmamakla beraber oluşan ikinci bir güzergahı ise İsrail'den çıkış yaparak Kıbrıs üzerinden gelen ve Türkiye'nin güney sahillerini dolaşarak Rodos üzerinden geri dönen yatların oluşturduğu belirtildi.

Muhabir: Levent Kişi
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141