• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 6 °C
  • İzmir 6 °C
  • Aydın 7 °C
  • İstanbul 1 °C
  • Ankara -1 °C

Restorasyonu Devam Eden Tarihi Kurşunlu Cami

Restorasyonu Devam Eden Tarihi Kurşunlu Cami
Menteşe Beylerinden Esseyyid Şücaedin tarafından 1493-94 yıllarında yaptırıldığı bilinen ve Menteşe ilçe merkezinde kentin simgelerinden olan Kurşunlu Caminde 2019 Kasım ayında başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

 

 

 

 

 

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla’nın önemli tarihi ve kültürel değerlerinden biri olan tarihi Kurşunlu Caminde devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgiler aldı.

 

Vali Orhan Tavlı, Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 8054 ve 6888 sayılı kararları gereği restorasyon ve çevre düzenlemesi işi Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 24.10.2019 tarihinde ihale edilen Kurşunlu Camisinde incelemelerde bulunarak, yapılan çalışmaları değerlendirdi.

 

Muğla’nın çok zengin tarihi ve kültürel geçmişi olduğunu ifade eden Vali Orhan Tavlı, “ Kurşunlu Cami il merkezinin simgesi olmuş önemli tarihi bir değerimiz. Valilik olarak ilimizin sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasın aslına uygun bir şekilde restore edilmesi ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bugün yaptığımız incelemelerde bu çalışmaları gördük. Camimizin en kısa sürede ibadete açılması için ekiplerimiz özverili bir şekilde çalışıyor. “dedi.

 

Kurşunlu Caminin restorasyonu ile birlikte caminin bitişinde bulunan ve vatandaşların sosyal ve kültürel amaçlı kullandığı Kurşunlu Meydanı’nın da peyzaj ve çevre düzenleme yapım işi için çalışmalara başlanmıştı. Kurşunlu Meydanının peyzaj ve çevre düzenleme yapım işi için Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından projenin yüzde 85’i oranında (KDV dâhil 1.317.822,74 TL) destek sağlanmıştır.

 

Kurşunlu Cami; klasik Osmanlı mimarisi özelliklerini taşır. İlk inşa edildiğinde medrese olarak hizmet vermiştir. Daha sonra cami olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Camiyi diğer camilerden ayıran en önemli özelliği 1853 yılında gördüğü tamir sırasında kubbesinin kurşunla kaplı olmasıdır. İsminin de buradan geldiği söylenmektedir. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde de yer alan tarihi caminin, düzgün kesme taştan örme beden duvarları Selçuklu mimarisi özelliklerini taşımaktadır. Caminin içinde bulunan Kâbe ve yelkenli gemi resimleri görülmeye değerdir. Caminin içinde yer alan kalem işi süslemeler Rodos’tan getirilen kök boyalarla süslenmiştir. Caminin bahçesinde iki adet şadırvan bulunmaktadır. Osmanlı’nın bu topraklara hakim olduğu dönemlerinde yapılan son derece değerli bir eserdir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141