• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 18 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 8 °C

SALGINDA YENİ DALGA BEKLENTİSİ YÜKSEK ve AKILLARDAKİ SORU « YA SONRA NE OLACAK? »

SALGINDA YENİ DALGA BEKLENTİSİ YÜKSEK ve  AKILLARDAKİ SORU « YA SONRA NE OLACAK? »
Koronavirüsün Sona Ermesine Dair Tahminler, Salgında Yeni Dalga Salgına Atfedilen Önem, Salgının Hayata Bakışa Etkisi…

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Koronavirüs salgını, insanların hayatını ciddi oranda etkileyip değişmesine neden olduğuna hepimiz şahitlik ediyoruz. Ipsos araştırma şirketi dünyada ve ülkemizde bu sürecin nabzını her yönüyle izlemeye devam ediyor.

 

Ipsos’unKoronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması kapsamında, Toplumda salgının yakın zamanda sona ermeyeceği düşüncesi kuvvetlenirken salgının yeni dalgalarının yaşanabileceğini görüşü ağırlık kazanıyor (%66). Toplumun dörtte biri bu konuda daha kararsız iken, sadece yüzde 7’si yeni bir salgın dalgası beklemiyor.Bu beklenti, bireylerin önümüzdeki yaz döneminde günlük aktivite ve tatile ilişkin planları üzerinde etkili olabilir hatta planların askıya alınmasına neden olabilir.

 

Salgını toplum olarak ciddiye alıyoruz. Toplumdaki genel kanı (%68) salgının abartılmadığı yönünde. Sadece her 10 kişiden biri salgına gereğinden fazla önem atfedildiğini düşünüyor.

Buna paralel olarak, vatandaşların büyük çoğunluğunun salgına yönelik bireysel tedbirlerini halen sürdürdüklerini söylemek mümkün.Maske kullanımı, elleri sık sık yıkama, kalabalık yerlere gitmeme, satın alınan ürünleri dezenfekte etme gibi davranışlar halen toplumda çok yaygın.

Salgın, hem Türkiye’de hem de dünyada milyonlarca insanın günlük yaşantısının değişmesine neden oldu. Yeni dünya düzeni tartışmalarını da beraberinde getirdi. Salgının küresel ekonomi, sağlık sistemi gibi konular üzerindeki etkilerini önümüzdeki dönemde daha net göreceğiz. Diğer yandan, salgının bireylerin kendi hayatlarına bakışta köklü değişikliklere yol açtığını bugün salgın devam ederken dahi söylemek mümkün. Toplumun yarıdan fazlası (%62) salgının hayata bakışlarını ciddi şekilde değiştirdiğini ifade ediyor. Üçte biri ise bu konuda daha temkinli bir söylem içinde…

 

Hepimiz « Ya Sonra ne olacak? » sorusununcevabınıarıyoruz.

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik araştırma ile ilgiliyaptığıdeğerlendirmede;“Türkiye’deilkKoronavirüsvakasınınteşhisedilmesinin üzerinden 2 ayıaşanbirsüregeçti. İlkhaftadanitibarenhayatımızınakışınıtemeldenetkileyenbirsüreçyaşamayabaşladık. #evdekalkampanyasınaekolarak, uygulanansokağaçıkmakısıtlamaları, seyahatsınırlamaları, sosyalmesafe, uzaktançalışma, uzaktaneğitimgibiuygulamalar, yaşananhastalıklar, kayıplarvatandaşlarınduygudurumlarınıderindenetkiledi, başlangıçta en hakimduygumuzgüçlübirendişeidi. Haftalarilerledikçebiliminsanlarıdahiltümkesimlerinsalgına ve uygulanmasıgerekentedbirleredairtecrübeleriarttı, yaşananyenidurumaaz da olsaalışmayabaşladık, endişeyeriniyorgunluğabırakmayabaşladı. Bilgiseviyemizyükseldikçe de bu sürecinbirkaçaydanuzun, belki de çokdahauzunsüreceğinianladık. İlkhaftayaptığımızgörüşmelerde “salgınbirkaç ay içindekontrolaltınaalınır” diyenler %45 ikenşimdi %23’e kadargeriledi, “salgınınkontrolaltınaalınması 6 aydanuzunsürecektir” diyenlerinoranıise %24’ten %58’e yükseldi. Vatandaşlarınüçteikisisalgındayenidalgalaryaşanabileceğidüşüncesinekatılıyor. Çeşitlikesimlerarasındadurumunabartıldığınadairiddialar, tartışmalarsözkonusuolsada vatandaşların %68’i yaşadıklarımızınbirabartıolmadığınıbelirtiyor. ToplumolarakKoronavirüssalgınınıciddiyealıyoruz ve salgınyaklaşıkherüçkişidenikisiiçinhayatabakışışimdidenköktendeğiştirmişdurumda. Toplumunçoğunlukkesimiartık bunun birkısamesafekoşusundanziyadeuzunbirmaratonolduğudüşüncesinde. Ve bu maratonunparkuru da oldukçaengebeliolacak, hiçbilmediğimizbirrotadangeçecekgibigörünüyorHepimiz “ya sonra ne olacak?” sorusununcevabınıarıyoruz. Önümüzdekiaylar bu sorununcevabınıaramaklageçecek ‘ dedi.

 

 

ARAŞTIRMA KÜNYESİ

Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile; Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bukonudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 05- 11Mayıs 2020 saha tarihi ile 8. Dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, % 95 güven aralığında ± %3’tür…

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141