Karaca Mahallesi'nde sera ve tünellerde üretim yapan çiftçilere İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından solarizasyon uygulamaları yaptırıldı.
Marmaris Gıda Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, solarizasyon işleminin toprağın üzerine örtülen ince naylon sayesinde güneş ısısını tutmasıyla yapıldığını söyledi.
Toprak kökenli bitki patojenlerinin tarımsal ürünlerde büyük ve ekonomik olarak ciddi kayıplara neden olduğuna dikkati çeken Kaya, "Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde ortaya çıkan toprak kökenli hastalıklar, serada aynı ürünün ardarda yetiştirilmesi sonucu şiddetini arttırmaktadır. Üreticilerimizin yaz aylarında seralarını 2 ay boş bırakmaları gerekmektedir. Bu süre içerisinde hastalık ve zararlılarla mücadeleyi kolaylaştıracak solarizasyonu yapmaları gerekmektedir." diye konuştu.
Kaya, solarizasyonun nasıl yapılması gerektiğini uygulamalı bir şekilde çiftçilere anlattıklarını ifade ederek, çiftçilere üretimin her aşamasında ve hazırlık aşamasında destek olduklarını dile getirdi.
Çiftçilere solarizasyon uygulaması ile kısmen veya tamamen mücadelesi yapılabilen hastalık ve zararlılar hakkında bilgiledirme yaptıklarını belirten Kaya, yer fesleğeni, kuş otu, eşek marulu, canavar otu, sirken, semiz otu ile bazı önemli bitki patojeni funguslar hakkında da detaylı bilgilendirme yaptıklarını kaydetti.
Karaca Mahallesi'nde çiftçiler de solarizasyon yöntemini tercih eden çiftçilerin seralarından daha yüksek verim alabildikleri için Gıda Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteklerinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.