Muğla Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Akbulut, “112 yıl önce kaldırılan sansürün hala var olması nedeniyle 24 Temmuz tarihinin özde ‘Basın Özgürlük ve Dayanışma Günü’ olarak anılması gerektiğini ısrarla savunmaktayız” dedi.
Haber Merkezi
Muğla Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Akbulut, basında sansürün kaldırılışının yıldönümünün kutlanacağı ‘24 Temmuz Basın Bayramı’ ile ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı.
Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basının, demokrasinin yaşaması ve gelişmesini sağlayan kurumların başında geldiğini ifade eden Başkan Akbulut, “24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basının da sansürün kaldırılması, ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak her yıl 24 Temmuz’da kutlansa da, 112 yıl önce kaldırılan sansürün hala var olması nedeniyle Muğla Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak özde ‘Basın Özgürlük ve Dayanışma Günü’ olarak anılması gerektiğini ısrarla savunmaktayız” dedi.
Muğla Gazeteciler Cemiyeti’nin geçmiş yıllarda yaptığı çeşitli etkinliklerle ve verdiği basın ödülleri ile 24 Temmuz kutlamaları yaptığına değinen Başkan Süleyman Akbulut, ülkede basının gereğince özgür olmamasının, 24 Temmuz’u bir bayram olarak kutlamalarına engel oluşturduğunu ifade etti.
“İNSAN SAĞLIĞI ETKİNLİKTEN ÖNEMLİ”
Cemiyet Başkanı Süleyman Akbulut, Muğla Gazeteciler Cemiyeti’nin geçmiş yıllarda düzenli olarak yaptığı 24 Temmuz etkinliklerini, yılın başka aylarına yaydıklarını ve etkinlik takviminde değişikliğe gittiklerini dile getirerek, “Bu yıl da yine aynı nedenlerle yapacağımız etkinlikleri, ilerleyen aylarda düzenlemek istiyoruz. Özellikle de bu etkinliklerin, kış aylarına denk gelmesini planladık. Malum bir de pandemi dönemi içindeyiz. İnsan sağlığı bizler için her şeyden önemli. Sağlıklı günlere kavuştuktan sonra etkinlik ve çalışmalarımıza kaldığımız yerden aynı şevk ve heyecanla sürdüreceğiz. Yapacağımız etkinler, ‘Basın Bayramı’ başlığı altında olmasa da şu an yaklaşık 400 kişiye ulaşan üye yapımız tarafından memnunlukla karşılanıyor ve bu etkinliklere büyük bir katılım sağlanıyor” dedi.
Basına sansürün uygulanmadığı ülkelerde ’24 Temmuz’un ‘Basın Bayramı’ olarak kutlanmasından da mutlu olduklarını söyleyen Başkan Akbulut, “Umarım ülkemiz basını, en kısa sürede sansür ortamından kurtulur ve biz gazeteciler de ’24 Temmuz’u basında sansürün kaldırılışının yıldönümünü yine ‘Basın Bayramı’ olarak kutlamaya başlar, bayramımızı yine etkinliklerimizle kutlamaya devam ederiz” ifadelerini kullandı.
“YEREL BASINA DESTEK ÖNEM ARZ EDİYOR”
“Özellikle yerel basının karşı karşıya kaldığı var olma mücadelesi basınımız adına gelecek kaygısı taşımamıza sebep olmaktadır” diyen Süleyman Akbulut, yerel basının gelişen teknoloji ve dijital medya unsuru nedeniyle yaşamalarının neredeyse güçleştiğini dile getirdi.
Akbulut, “Yerel basınımıza destek olunması ve yaşatılması için adeta can suyu niteliği taşıyan desteklerin devam etmesi büyük önem arz etmektedir. Bu vesileyle bıkmadan, usanmadan, zor koşullarda, büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın Özgürlük ve Dayanışma Günü’nü kutlar, başarı dolu bir meslek yaşamı dilerim” şeklinde görüş bildirdi.