''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' kampanyası

PAÜ Hastanesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akdoğan: "Kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin temel tıp eğitimi bakımından en büyük sıkıntılarından biridir

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ilgaz Akdoğan, Türkiye'de kadavra bulunan merkez sayısının 20 civarında olduğunu belirterek, "Kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin temel tıp eğitimi bakımından en büyük sıkıntılarından biridir" dedi.

Akdoğan, "Ulusal Anatomi Haftası" kapsamında başlatılan ''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' kampanyası ile ilgili yaptığı açıklamada, amaçlarının vatandaşların bedenlerini ölüm sonrası tıp eğitiminde kullandırmaları konusunda bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve Yüksek Öğretim Kurumu'nun kampanyayı desteklediklerini ifade eden Akdoğan, temel hedeflerinin "tıp eğitiminde kadavra sorunu" konusunu toplum ile paylaşmak olduğunu bildirdi.

Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavranın yerine dikkati çeken Akdoğan, "Yeni ameliyat teknikleri geliştirilmesi için planlanan kadavra çalışmaları oldukça önem kazandı. Bu nedenle tıp fakültesi öğrencilerinin ve asistanlarının eğitiminde kadavra temini çok önemli" dedi.

Tıp eğitiminde "10 öğrenciye bir kadavra" olarak belirlenen ideal sayının Türkiye'deki hiçbir tıp fakültesinde bulunmadığını dile getiren Akdoğan, şunalrı söyledi:

"Tıp fakültelerimiz içerisinde 20-50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin sayısı da çok az. Kadavra pratiği sunamayan tıp fakültesi sayısı çok. Ülkemizde kadavra bulunan merkez sayısı 20 civarındadır. Bu nedenle kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin temel tıp eğitimi bakımından en büyük sıkıntılarından biridir. Eğitim öğretim yılının başlangıcında tıp eğitimine başlayan parlak beyinlerin alacakları eğitiminde bu rakamlar hiç de hoş gözükmemektedir. Bunun yanında Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde de 'kadavra eğitimi' şarttır."

Yasal bekleme süresinin sonunda sahibi olmayan kadavraların eğitim amacıyla tıp fakültelerine verilebildiğini, fakat son yıllarda tıp fakültelerinin sayısının artmasıyla bunun kadavra ihtiyacı karşılayamadığını kaydeden Akdoğan, toplumun bu konuda bilgilendirilmesi durumunda kadavra sayısının artacağını düşündüklerini söyledi.

Muhabir: İbrahim Süzer
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

CHP'li Bozdemir: "Halkımızın haklarını savunmaya, derdini dert edinerek, çözüm üretmeye aynı kararlılık ile devam edeceğiz!"
Şampiyon Selimiye Futbol Kulübü
Selçuk Özdağ: “Muğla’nın sadece zenginlerin yaşayabileceği bir yer olmasına asla izin vermeyeceğiz!”
Başkan Ayyıldız İngiltere'de Önemli Görüşmelerde Bulundu
ACAR ÜNLÜ: HERKESİN MÜCADELE ETMESİ GEREK!
MUĞLA MİLLETVEKİLİ GİZEM ÖZCAN: GÖCEK TÜNELİ BİR VURGUN MEKANİZMASI
Ak Parti Marmaris İlçe Başkanı Muzaffer Aravi İçmeler'de vatandaşları dinledi
Acar Ünlü Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'a destek verdi
MARMARİS BELEDİYESİ SELİMİYE HALKININ YANINDA
TGF : “16 Ocak Basın Onur Günü kutlu olsun”