Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, "Türkiye ilk 500 üniversite sıralamasında hak ettiği yerde değil" dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesinin (DEÜ) evsahipliğinde Çeşme Ilıca Otel'de düzenlenen 7. Akademik Değişim Programları Eğitim Semineri'nin açılışında konuşan Prof. Dr. Çalış, iki gün sürecek seminerde bilgi aktarımından çok kendilerini birlik, bütünlük haline getirecek temas kurmaya önem verdiklerini söyledi.
Mevlana ve Farabi değişim programlarını büyük hayallerle dizayn ettiklerini belirten Prof. Dr. Çalış, "Zaman zaman katıldığımız toplantılarda, meşhur slogan var 'hayaldi gerçek oldu' şeklinde. Bunu konuştuğum oldu. Öğrenciliğimden hayalimdi. Sizin de hayaliniz olduğunu düşünüyorum. Neyi hayal etmişsek, 'bu memlekette bizim de olmalı' dediysek o hayallerin peşinden koşuyoruz. Dolayısıyla bu iki programa bu gözle bakmamızda fayda var" diye konuştu.
Prof. Dr. Çalış, Farabi ile Türk yükseköğretimini öğrenci ve öğretim üyeleri açısından temas halinde tutmayı, birbirlerine yakınlaşmasını sağlamayı istediklerini kaydederek, 5 yıllık süre içinde bu hedefe çok yaklaşılamadığını ifade etti.
Mevlana programının da Türkiye'nin prestij programı olduğunu, ilk yılında olan programın Farabi'ye göre daha hızlı gelişeceğine inandığını vurgulayan Prof. Dr. Çalış, Türkiye'de ve dünyada barışın sağlam temeller üzerine inşa edilmesinde bu iki program çerçevesinde yapılacakların çok anlamlı olacağını söyledi.
- "Öğrenci alan bir ülke haline gelmek istiyoruz"
Prof. Dr. Çalış, dünyada yükseköğretimin küreselleşme eğilimi gösterdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Yükseköğretimde 2012-2013'te 250 milyona yakın öğrenci olduğunu biliyoruz dünyada. Yükseköğretim hem ülkemizde hem dünyada seçkinci bir yapıdan kitleselleşmeye, evrenselleşmeye doğru gidiyor. Önceki dönemlerde yüzde 15 kadar yükseköğretim sistemine katılım olabiliyorken artık yüzde 60-70'lere doğru gittiğini görüyoruz. 2012 itibarıyla 200 milyon öğrencinin 4 milyonu uluslararası öğrenci statüsünde küresel yükseköğretim sistemi içinde yer almışlar. 2020 tahmini bu öğrencilerin sayısının 7 milyona ulaşacağı istikametinde. 2010 verilerine göre 4 milyon öğrencinin 132 milyar dolarlık bütçe ürettiğini biliyoruz. 2020'de bu rakam 300 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Bu bütçeden kim pay alıyor, birinci olarak ABD, ikinci İngiltere, üçüncü Fransa, sonra Çin ve Avustralya. Öğrenci gönderen ülke sıralamasında ise Çin, Hindistan, Güney Kore. Türkiye öğrenci alan ülke sıralamasında yok, öğrenci gönderen ülke sıralamasında 5. sırada. Türkiye ilk 500 üniversite sıralamasında hak ettiği yerde değil. Mevlana gibi bir programı ortaya koymamızın önemli bir gerekçesi de bu. Sadece öğrenci gönderen değil öğrenci alan bir ülke haline gelmek istiyoruz.
DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün de Mevlana değişim programının Türkiye'nin büyük bir devlet olarak gösterdiği bir adım olduğunu belirterek, Erasmus değişim programı dışında, tüm ülkeleri kapsaması ve finansnmanının devlet tarafından karşılanması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Seminer yarın sona erecek.
Muhabir: Halil Şahin
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş