Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen, Türkiye'de erken doğan bebeklerin izlendiği yoğun bakım üniteleri henüz yeterli olmadığını ifade ederek, "erken doğan bebekler her zaman şanslı olamuyor" dedi.
ADÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen "3. Geleneksel Prematüre Günü" etkinliğinde konuşan Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen, sağlıklı bir yaşamın temelinin sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir doğumda atılabileceğini belirtti.
Bazı bebeklerin, 37 haftalık gebelik süresi dolmadan "prematüre" olarak dünyaya geldiğini hatırlatan Türkmen, Dünya Sağlık Örgütü'nün 184 ülkeyi kapsayan araştırmasının, prematüre doğum oranlarının yüzde 5-18 arasında değiştiğini ortaya koyduğunu belirtti. Türkiyle'de 2010 yılı verilerine göre canlı doğum sayısının 1 milyon 298 bin 300, prematüre doğum oranının ise yüzde 11.97 olduğunu ifade eden Türkmen, "prematüre bakımı"nda ciddi gelişmeler sağlanmasına rağmen "prematüre doğum" oranlarının azaltılmasında belirgin bir ilerleme kaydedilemediğini anlattı.
Türkmen, şunları söyledi:
"Son yıllarda pek çok ülkede prematüre doğum oranlarının yükselişte olduğu, 1995 yılından günümüze, prematüre doğum oranlarında 2 kata yakın artış olduğu bildirilmektedir. Erken doğan çocuklar ve aileleri çoğu zaman, tıbbı, psikolojik, duygusal ve mali zorluklarla başa çıkmak zorunda kalmaktadır. Ayrıca bu çocukların, doğumdan sonraki, erken dönemdeki sağlık sorunlarının çözümü için ileri teknoloji ile beraber ileri beceri ve eğitime sahip sağlık çalışanına ihtiyaç duyuluyor. Ülkemizde erken doğan bebeklerin izlendiği yoğun bakım üniteleri henüz yeterli olmadığından, bu bebekler her zaman şanslı olamuyor."
Muhabir: Suat Deniz
Yayınlayan: Serdar Yılmaz