Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, onay belgesi alması gereken et işleme tesisi, süt ve süt ürünleri ile yumurta paketleme tesislerini denetleme ekibiyle birlikte yerinde inceledi.
Arap, yaptığı açıklamada, son derece hijyenik ve modern işletmeler kurulmaya devam ettiğini, bu durumun hem Afkarahisar hem de ülkemiz açısından oldukça gurur verici bir gelişme olduğunu belirtti.
Afyonkarahisar'daki gıda işletmelerinin halk sağlığını gözeterek güvenilir gıda üretiyor olması ve bunun örnek olmasının tüm gıda sektörüne büyük bir ivme kazandıracağını ifade eden Arap, şunları kaydetti:
"Bu incelememizde modern bir sucuk işletmesi yapan işletme sahibinin kamerayla üretimini internet üzerinden paylaşacak olma kararını da takdirle karşılıyorum. Bu firma sahibine de bu öz güvenlerinden dolayı kutluyorum. Ayrıca, ilimiz tüm gıda sektörü yönünden hızlı bir değişim ve gelişim içerisinde, önceliğimiz olan bu konuları Allah'ın izniyle halkımıza yakışır bir şekilde tamamlayacağız. Başta önemli bir ürünümüz olan kaymak konusunda da ciddi tedbirler almaya hazırlanıyoruz. Bununla da ilgili çalışmalar başlatacağız."
- "Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat"-
Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, kömür, doğalgaz gibi maddelerin soba ve ocakta yanması sırasında oluşan karbonmonoksit gazının, vücuda solunum yoluyla girip kana geçtiğini ve oksijen alımını engelleyerek zehirlenme ve ardından ölüme yol açtığını bildirdi.
Akgün, yaptığı yazılı açıklamada, kış aylarının başlaması ve soğuklarla birlikte soba, doğalgaz ve bunlarla birlikte bacalardan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerde yoğun artış gözlendiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu sorun ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de her kış yaşanmakta ve üzücü sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle lodoslu havalarda meydana gelen bu zehirlenmelere sebep olan gaz karbonmonoksit gazıdır. Ölümlere sebep olan karbonmonoksit gazı renksiz, kokusuz, tatsız ve yanıcı bir gazdır. Özellikle renksiz ve kokusuz olması kişilerin gaz sızıntısı olduğunu fark etmeden zehirlenmelerine sebep olmaktadır. Kömür, doğalgaz gibi maddelerle ısınma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşan karbonmonoksit gazı, vücuda solunum yoluyla girip, hemen kana geçer ve oksijen alımını engelleyerek, zehirlenme ve ardından ölüme yol açar."
Karbonmonoksitten zehirlendiği düşünülen bir kişi için ilk yapılması gerekenin kişiyi o ortamdan alıp açık havaya çıkarmak ve ardın "112 Acil yardım" telefonunu aramak olduğunu bildiren Akgün, doğalgazla ilgili bir sorun olduğunda da Doğalgaz Arıza Servisi'nin aranması gerektiğini kaydetti.
Muhabir: Mustafa Güngör
Yayınlayan: Mürsel Çetin