Akıllı Kenar Teknolojileri Çağına Hoş Geldiniz

Yazan: Bir Hewlett Packard Enterprise Şirketi olan Aruba Ülke Müdürü Ersin Uyar 


Geçtiğimiz 10 yılda ağ teknolojilerine iki önemli trend damgasını vurdu: artan mobilite talebi ve veri ile uygulamaların buluta taşınması. Bu iki trend birlikte düşünüldüğünde ortaya koydukları devrimler, bilişim teknolojilerini (BT) tamamıyla mobiliteden bulut çağına sürükledi. Bu değişim ise bizi bir sonraki aşamaya götürüyor: Akıllı Kenar Teknolojilerinin 2021’de benimsenmesi. 

BT ekipleri önümüzdeki yıl Akıllı Kenar Teknolojiler’e dönüşüm yolculuğunda ilk adımını atacak ve gerekli altyapı düzenlemelerini yapmaya başlayacak. Bunu gerçekleştirirken, sadece bileşenleri buluta bağlamakla kalmayacaklar, aynı zamanda kullanıcıların ve Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarının Kenar Teknolojiler’de açığa çıkardıkları verilerin, yeni deneyimlere ve iş sonuçlarına nasıl etki ettiklerini öğrenecekler. 

Elbette, COVID-19’un etkisi devam ettiği müddetçe BT ekiplerinin bu adımları atması ile, tüm sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin Kenar Teknolojiler ile birlikte çalışma ortamına güvenli dönüş ve iş sürekliliği yetkinliklerinin sağlandığı uzaktan çalışma modellerine tam destek verilebilecek. 

Ardından, pandemi sonrası dünyaya adım atarken Akıllı Kenar Teknolojiler ise esnek, hizmet olarak sunulan tüketim modellerini bir araya getirecek. Böylece, şirketlerin güvenlik ihtiyacı giderilecek ve muazzam derecede dinamik bir iş ortamı için gereksinim duydukları içgörüler ve esneklik mümkün kılınacak. 
Esnekliği hedefleyen müşteriler özelinde bir taleple karşı karşıyayız. Veriden en iyi şekilde yararlanmak için kognitif yapay zeka tabanlı hizmetlerin yanı sıra, en son çıkan ağ bileşen donanım ve yazılımlarına erişimle, hem şirket içinde hem de bulut tabanlı BT hizmetlerinde artırılmış seçenekler sunan bir hizmet olarak ağ (NaaS) çözümlerini benimsiyorlar. Tüm bunları yapmak- proaktif olarak kendi ağlarının önceden kontrolünün sağlanması, en iyi performansı ve daha iyi sonuçları mümkün kılan otomasyon ve veri analitiğinin uygulanması-, BT liderlerinin işlerini daha da kolay bir hale getiriyor. Ne de olsa, BT bölümünün iş birimini asıl etkilediği yer de tam da burası. 

İşte, önümüzdeki yıla dair büyük değişiklikler gelmesini beklediğim alanlar:

•    Birçok farklı sektörden şirketler, bulut üzerinden bağlanan bilgi işlem, depolama ve ağ iletişiminden meydana gelen yeni BT platformlarını uygulamaya koyarak işe başlayacak ve bunu, en hızlı şekilde üretim, veri işleme ve dağıtım merkezlerinde benimseyecekler. Bu yeni yaklaşım ise arıza süresini azaltarak, üretkenliği artıracak.  
•    Verinin hacmi büyüyecek ve önemi artacak. Daha fazla şirket, geliştirilmiş iş sonuçları yaratan ve hem müşteri hem de çalışan deneyimini zenginleştiren inovasyon için verinin gücünden yararlanacak. Müşterilerimizle etkileşimlerimizden şunu görüyoruz: Verinin çok büyük çoğunluğunun veri merkezi ve bulut dışında üretileceği bir dönüşüm başlıyor.
•    Otomasyon ve yapay zeka operasyonları (AIOps) alanlarında inovasyonların ardı arkası kesilmeyecek. Bu durum, şirketlerin BT ekiplerinin tespit, tanı ve sorunları çözmekte yükünü hafifletecek ve üst düzey işlere yoğunlaşmalarını mümkün kılacak. Sorunları hızlıca çözmek ya da tahmin edip, gerçekleşmesini önceden engellemek ise hem kullanıcı hem de müşteri deneyiminde iyileştirmeleri de beraberinde getirecek.
•    Sunucu, depolama, sanallaştırma, yapay zeka (AIOps), güvenlik (SecOps) ve geliştirici operasyonlarının (DevOps) işlevlerini ayıran siloları ortadan kaldırmak ağ ekipleri tarafından üstlenilecek. Bu tür engelleri bertaraf etmek ise şirketlerin iş hedeflerine ulaşmalarını hızlandıracak. Böylece, pandemi sebebiyle eşi benzeri görülmemiş ekonomideki ve kaynaklardaki dalgalanmaların üstesinden gelebilecek iş birliklerinin hayata geçirilmesi sağlanacak.

2020 yılı birçok anlamda daha önce eşi benzeri görülmemiş zorluklarla doluyken, ağ teknolojilerinde geçtiğimiz 12 ayda gördüğümüz inovasyonlar, bu sorunlara çare bulma ve birazcık da olsa rahatlama imkanı sağlıyor. CEO’lar bilişim teknolojileri yoluyla pandeminin getirdiği sıkıntıları aşabileceklerini ve hatta buradan rekabetçi avantajlar sağlayabileceklerini fark etmiş durumda. Bu avantajlar ise etkinliği artırarak, işgücünü daha mutlu ve üretken bir hale getirirken, yeni girişimlere ve ürünlere güç katıyor.

2021’e girerken, bu inovasyonların üzerine koymaya devam edeceğiz ve önümüze çıkacak yeni zorluklarla yüzleşmek ve üstesinden gelmek için Akıllı Kenar Teknolojiler’in birçok yetkinliğini ve kazanımını kullanmanın yeni yollarını bulacağız. 

KAPALI ÇARŞI ELBİRLİĞİYLE GÜZELLEŞECEK
UĞUR MUMCU MARMARİS'TE ANILDI
Zafer Partili Yiğit: "Beni öldürmeden susturamazsınız diyen Ümit Özdağ tutuklandı!"
ÇOCUKLARA DOLU DOLU TATİL
Cengiz Çay Son Yolculuğuna Uğurlandı
ZENCİLERİN SAHİLİ BAHARAT ADASI ZANZİBAR
MHP Muğla İl Başkanlığı’nın Muhtarlar Buluşması Milas’ta yapıldı
EGİAD’da Devir Teslim Töreni İle Görev Dağılımı Gerçekleşti
MHP'li Cengiz Çay Hayatını Kaybetti
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ tutuklandı