Altan Karındaş anılıyor

08 Mart Dünya Kadınlar Günü toprağa verilen usta tiyatrocu, sanat dünyasının hiç sönmeyen yıldızı; "Altan Karındaş'a Saygı" programı ile anılacak. 

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü 16. Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivalinde, 08 Mart Dünya Kadınlar Günü toprağa verilen usta tiyatrocu, sanat dünyasının hiç sönmeyen yıldızı; "Altan Karındaş'a Saygı" programı ile anılacak. 


Son yıllarını Marmaris'te İkinci Bahar adlı Yaşam Evi’nde geçiren Altan Karındaş, Marmaris Belediyesi'nin 2019 yılında çektiği Atatürk'ün ölümüne dair "Ayağa Kalk" adlı kısa filmde Mithat Demokan ile birlikte rol aldı.


08 Şubat 2021 tarihinde çoklu organ yetmezliği nedeniyle özel bir hastanede yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Karındaş'a hastanede iken COVID-19 teşhisi konuldu.


Durumu ağırlaşan Karındaş 14 Şubat'ta Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.


 06 Mart 2021'de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne bağlı eğitim ve araştırma hastanesinde 92 yaşında hayatını kaybetti.
Cenazesi Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, Marmaris Belediyesi yöneticileri ve sanatçı dostlarının katıldığı sade bir törenin ardından Marmaris Mezarlığı'nda toprağa verildi.


Altan Karındaş Muğla’da yaşarken, daveti ile Marmaris’e getiren oyuncu arkadaşı Selma Sonat  “27 Mart 2021 Cumartesi günü Marmaris Belediyesi katkıları ile 16. Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali programında 0’nu şanına yakışır şekilde anarak uğurlayacağız.” Dedi.


 Altan Karındaş’a Saygı ve Anma günü 27 Mart Cumartesi günü Armutalan Kültür Merkezi'nde  Saat 14.00 de Günay Turgut’un “Tek Dişilik Gösteri” adlı oyunu ile başlayacak, saat 16.00 da ise Muğla Sahne Tiyatrosu Derneği’nin Utkan Özüpak yönetimindeki  “Hayatın Umudu” adlı oyunu sahnelecektir.


Bu oyunun ardından Altan Karındaş için özel olarak hazırlanan bir belgesel çekim ve  projeksiyon sunumu ile sanatçı dostlarının bu geceye özel gönderdikleri video mesajlar gösterilecek ve Altan Karındaş için hazırlanan “Yaşam Boyu Sanat” ödülü yakın zamanda hayata geçirilecek olan Marmaris Kent Müzesine konmak üzere Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’a teslim edilecektir.  


 Altan Karındaş
05 Nisan 1928 tarihinde Adanalı askeri veteriner Yüzbaşı ve müzisyen bir babanın, Mahmut Karındaş'ın kızı olarak Balıkesir'de doğmuştur. Annesi Geliboluludur. Ankara Kız Lisesi'nden sonra, İstanbul'a taşındılar. 1946 senesinde İstanbul Belediye Konservatuarı’na klasik batı müziği bölümüne girdi. 3. yıl sonunda Tiyatro bölümüne geçip tiyatro eğitimi aldı. Sanat yaşamına Bakırköy Tiyatrosunda amatör olarak, ilk rolü okul sonu piyesi olarak oynanan Venedik Taciri'ndeki Lanselot Gabo'yu oynayarak başladı.
Veteriner Yüzbaşı olan babası emekli olduktan sonra aslında bir köşk olan ilk Ankara Radyo evinde Müzisyen olarak işe başladı. Altan Karındaş da o tarihlerde 9 yaşında olmasına rağmen babası ile oraya giderdi. o dönemin bir numaralı karagözcüsü Hayali Küçük Ali ile birlikte "Başlar mısın? Başlayalım mı? Karagözün evini taşlayalım mı ?" diyerek sanat dünyasına açılan ilk adımını atmıştır. 1951-52 sezonunda Muhsin Ertuğrul yönetmenliğinde Küçük Sahne'de, İlk oyunu "Kanlı Düğün" ile tiyatro hayatı profesyonel olarak başladı. Daha sonra "Arpa Ambarı", "Örümcek", "Karakolda" adlı oyunlarda oynadı. 

Şehir Tiyatroları, Ulvi Uraz Tiyatrosu, Saim Alpago Tiyatrosu, Gen-Ar Tiyatrosu, Arena Tiyatrosu gibi topluluklarda çalıştı. Arena Tiyatrosunda Cenk Güner ile bir topluluk kurdu. 

Şehir Tiyatroları'na geçtikten sonra "Bu Akşam Semerkant'ta Sokakta", "Figaro’nun Düğünü", "Bir Yaz Gecesi Rüyası", "Şuradan Şuraya Gitmem" gibi birçok oyunda başrol oynadı. Bir dönem kendi adına da tiyatro kurdu. 

1960-61 sezonunda Aksaray Küçük Opera Tiyatrosu'nda Altan Karındaş ve Arkadaşları adı altında bir ekip oluşturmuş, yanına deneyimli tiyatrocu Agâh Hün'ü de almıştır. 

Gençliğinde şarkıcılık da yapan Karındaş, çeşitli hayvan ve çocuk sesi taklitlerinde büyük başarı kazandı. Dublajda aranan sanatçı oldu. Sinema ve tiyatroda rol alan Altan Karındaş, 70'in üzerinde oyunda oynadı. 

Altan Karındaş, doksanlarda bir TV kanalında yaptığı "Çöpçatan" adlı programla günümüzün evlilik programlarının öncülüğünü yapmıştır. 
2016 yılı 53.Uluslararası Antalya Film Festivali’nde Altan Karındaş’a sinemaya olan katkılarından dolayı Onur Ödülü verildi. 

Oynadığı bazı tiyatro oyunları :
Kanlı Düğün
Arpa Ambarı
Örümcek
Karakolda
Gönül Avcısı
Bitmeyen Aşk
Kanlı Nigar
Çay ve Sempati
Kargalar Okulu
Küçük Kulübe
Döner Yataklar
Üç Karılı Koca
Hayat Tatlıdır
O Kadın
Üç Kafadarlar
Bir Küçük Aslancık Varmış
Sasafra Dallarında Esen Rüzgar
Bir Yaz Gecesi Rüyası
Şurdan Şuraya Gitmem
Bu Akşam Semerkant'ta Sokakta
Figaronun Düğünü

Filmleri :
2010 - Gönül ferman dinlemiyor
2009 - Hicran Yarası
2006 - Sevda Çiçeği
2006 - Kızlar Yurdu
2005 - Misi
2004 - Melekler Adası
2003 - Ne de Olsa Çocuk
2003 - Hırçın Menekşe
2002 - Ah Yaşamak Var Ya!
2001 - Karanlıkta Koşanlar
1997 - Baba Evi
1987 - Rumuz Goncagül
1979 - Paranın Kiri
1975 - Canavar Cafer
1975 - Vur Tatlım
1971 - Vefasız
1971 - Yaban Ali
1969 - Ölüm Şart Oldu
1966 - Hayat Kasırgaları
1965 - Hıçkırık
1959 - Ölürüm de Ayrılmam
1958 - Dertli Irmak
1957 - Kahpenin Aşkı
1957 - Anası Gibi
1956 - Günah Yolcuları
1956 - Ölmüş Bir Kadının Evrakı Metrukesi
1956 - Kalbimin Şarkısı
1955 - Yol Palas Cinayeti
1954 - Vahşi Bir Kız Sevdim
1953 - Halıcı Kız
1953 - Kara Davut
1952 - Yavuz Sultan Selim Ağlıyor 

Selçuk Özdağ: “Muğla’nın sadece zenginlerin yaşayabileceği bir yer olmasına asla izin vermeyeceğiz!”
Başkan Ayyıldız İngiltere'de Önemli Görüşmelerde Bulundu
ACAR ÜNLÜ: HERKESİN MÜCADELE ETMESİ GEREK!
MUĞLA MİLLETVEKİLİ GİZEM ÖZCAN: GÖCEK TÜNELİ BİR VURGUN MEKANİZMASI
Ak Parti Marmaris İlçe Başkanı Muzaffer Aravi İçmeler'de vatandaşları dinledi
Acar Ünlü Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'a destek verdi
MARMARİS BELEDİYESİ SELİMİYE HALKININ YANINDA
TGF : “16 Ocak Basın Onur Günü kutlu olsun”
MİLLETVEKİLLERİ METE VE OTGÖZ’DEN BODRUM’A BÜYÜK MÜJDE…
Türkiye ile Hollanda arasında yeni ekonomik anlaşma imzalandı