LİMTSİZ BİR ARASCAN DÖNMEZ!
'Bir aile/dünya üçlemesi' olarak hayata geçirdiği ‘Ağustosta Karla Dans’, ‘Hadi Gel Domatesli Pilav Yapalım’ ve ‘Sessiz/Sekssiz’ adlı performansların yaratıcısı, Bağımsız Performans Sanatçısı Arascan Dönmez, 2013'ü sahnede uğurlayacak.
Görsel: Arascan Dönmez'in 'Limitsiz' adlı performatif yeni yıl showu' nun tekli görsel çalışması.
Çalışma: 'Arascan Dönmez; Bir Performans Projesi'nin mimarı Ares Kıvanç Dönmez.
Fotoğraf: Cenk Alyanak.
Kayıt alınmadan seçkin bir kitleye yönelik olarak gerçekleşecek olan gecede ‘biletix’, ‘mybilet’ gibi uygulamalar devre dışı bırakılacak ve elden davetiye sistemi uygulanacak. birbirinden ağırlıklı olarak ‘doksanlar türkçe pop’ konsepti üzerinden giderek, birbirinden özel ve seçme şarkılara hayat verecek olan sanatçı ağırlıklı olarak performanslarında seslendirdiği şarkılardan oluşan bir repertuar hazırlayacak.
Giriş alanına Dönmez' in, dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Niko Guido' nun çektiği ve 'Kadın Gözüyle Nü!' adlı projesinde yer verdiği siyah beyaz fotoğrafı asılacak!
Görsel: Arascan Dönmez'in 31 Aralık 2013 gecesi mekanda kullanacağı platform.
Çağdaş sanat için üretim yapan bir sanatçının popüler kültüre egemen bir anlayış çerçevesinde, sahip olduğu özelliklerden genele en çok hitap edenin seçilerek yeni yıl gecesinde seyre yönelik bir temsil için değerlendirilmesi ve ilgili değerlendirmeyi değerlendirerek sanatçının buna 'red' değil 'onay' vermesi ise dünyada bir ilk olacak! Dönmez toplamda 11 şarkı için '3000 tl' para alacak.
Görsel: Arascan Dönmez'in, 'Kadın Gözüyle Nü' adlı proje için çekilen fotoğraflarından bir tanesi. (Çalışma, show gecesi mekanın girişine asılacak.)
Fotoğraf: Niko Guido, Asistan: Özün Süzen.
Özellikle insandan köpeğe evrilen bir sapiensi merkeze alan ‘Hadi Gel Domatesli Pilav Yapalım’ adlı performansın müzikal versiyonunda tanık özel koltuğunda oturan, Ulusal Gençlik Orkestrası Kurucu Şefi ve İngiltere' nin en eski ikinci korosu Ipswich Koro Topluluğu'nun fahri başkanı olan Cem Mansur ve eşi sinema oyuncusu Lale Mansur’ dan tam puan alan Arascan Dönmez’ in performanstan müziğe kayması noktasında endişe duyan kesim, Dönmez’ e giden teklif için henüz bir yorumda bulunmadı.
Görsel: 'Hadi Gel Domatesli Pilav Yapalım' adlı performansın üçlü görsel çalışmasının 3.sü
Çalışma: Gaye Hekimoğlu.
Hem ‘baba-erkek çocuk ensesti’ ne dikkat çeken ‘Ağustosta Karla Dans’ ı hem de Rus asıllı performans sanatçısı Oleg Kulik’ e gönderme yapan ‘Hadi Gel Domatesli Pilav Yapalım’ ı izleyen, şair ve yazar Cezmi Ersöz, Gündem Gazetesi’ ne konuya ilişkin yorumda bulundu.
Görsel: Cezmi Ersöz, Fotoğraf: Cezmi Ersöz Arşivi.
Ersöz, ‘sesi de iyiyse –ki iyi- neden söylemesin? Üstelik eğlencelik olmayan performanslarından kesitler verecek son derece eğlencelik bir gecede. Buradaki ironi o geceki kitle hakkında bir profil bilgisi de veriyor.
Alacağı para şarkılar için değil sadece, gecenin tamamında sunacağı performans için’ yorumunda bulunarak Dönmez’e destek verdi. 2013’ü, 2014’e bağlayan gece tam tamına '3000 tl' kazanacak olan Dönmez, Ersöz'den aldığı destek için 'bir anlayan var o anlayan yıllar var ki topluma hep doğruyu anlatan' ifadelerini kullandı.
‘Limitsiz’ adını verdiği yeni yıl gecesi gösterisi için, basın takibini çağdaş sanata getirdiği büyük katkı nedeniyle başından bu yana takip ettiğimiz Dönmez, Gündem Gazetesi’ni ana medya aracı seçerek bir açıklama yazısı paylaşmak istedi. Dönmez’ in, şimdiden eleştirilerin odağında olduğu gece ile ilgili olarak gazetemize gönderdiği açıklama yazısının kesintiye uğramamış, orijinal/tam hali:
Görsel: 'Ağustosta Karla Dans' adlı performansın dörtlü görsel çalışmasının 4.sü
Çalışma: 'Arascan Dönmez; Bir Performans Projesi!' nin mimarı Ares Kıvanç Dönmez.
“(…) Sonuçta söyleyeceğim 11 şarkı ve alacağım '3000 tl' para. Ama ilk kez alanı benim gibi güncel sanat olan ve kapitalist sistemle arası açık bir sanatçı sistemin bir gece için starı ve bu kaldırılamadı. Neden kabul ettiğimi izah edeceğim, ben çok sakinim, lütfen herkes sakin bir şekilde şimdi beni dinlesin.
Ben bu konuşmanın merkezine ‘performans sanatında iktidar oldu, sıra ses sanatçılığında mı, diğerinde de olmamıştı ki, çalışmaktaydı’ şeklinde ‘facebook’ tan aldığım o özel mesajı koyayım.
Bu mesajı bana atan kendi okuduğum üniversiteden dersini protesto ettiğim bir akademisyen ama bazen bir kişi temsili yüzlercesi. Kelimeleri eğip bükerek ve yerlerini değiştirerek bu mesaj gibi bin bir tane yaptım ve tamamını mesaj kutuma farklı kişilerden gelmiş saydım, açıklama yazımı o şekilde kaleme aldım.
Söz konusu olan şey ‘iktidar’ olmaksa eğer, insan iktidar olmayı da iktidar kurmayı da, özünde ve birincil kaynak olarak doğadan öğrenmiştir bence. Buradaki ‘bence’ yorumum olduğu için değil iktidar üzerine çalışırken kavramın izini sürüp nasıl’ ını bu olarak bulduğum için.
İktidarın üretim ilişkileri içinde, ben ‘çağdaş sanat’ yapan bir kimse olarak, bu alanda sahip olduğum iktidarın iradesi ile bir başkasının, belki daha hakkını vererek yapabileceği bir şeyi, bir takım avantajlarımı kullanarak ve kişiler üzerinde baskı kurup ‘hatır-gönül işleri’ yle onları tahakküm altına alarak yapmaya çalışıyorsam… Burada bir duralım… Büyük duralım ama… Yapsam performanslarımda bir video oynatıcı için üniversitede kılı kırk yarmam.
Devam edecek olursam tam kaldığım yerden. (…) Eğer çalışıyorsam, bu dikkate değer olmaz. Alternatif gösteri mekanlarında performans yapan birinin performanslarında söylediği iki-üç şarkıdan yola çıkarak yeni yıl gecesi kurduğu bağlantıları değerlendirip sahne almak ve kendisini bir de bu şekilde göstermek istemesi alana hakim kişilerce hoş karşılanmaz bir kere, saygınlığımı yitiririm.
Ama bu teklif, iyi bir para verilerek profesyonel bir müzisyene değil bana ediliyorsa ve benim gibi yaşamı başkaldırmakla meşgul bir aktivist, sanatçı, yeni yıl gecesi sahnede isteniyorsa, burada bir farkındalık da var.
Bu süreç bence bir ‘yaptırtma’ ama ‘yaptırma’ değil... ‘Yaptırma’ olsa, bunu ben yaptırırdım ama ‘yaptırtma’ olduğu için bana yaptırtılıyor.
Neden ‘yaptırma bir iş’ değil çünkü yaptırma eyleminde tahakkümsel bir öz yok da ondan. ‘Yapan’ her kimse ‘yaptıran kişi’ nin nesnesi olmuyor. Oysa ‘yaptırtma’ eyleminde ‘yaptırtan kişi’, ‘yapan kişi’ aracılığıyla yapan kişi maalesef ki…
Eylemi gerçekleştiren kişinin buradaki pozisyonu ise, eylemi gerçekleştirmeye yarayacak bir araçtan farksız. Yani 2013’ü uğurlarken bana büyük bir ev partisinde performanslarımdan sahneler de sunarak şarkı söylemem için teklif getiren kişi -Ayk Şahsuvaroğlu- ben kendisinin isteğini aldığım para karşılığında o anda sahnede yerine getirirken bunu benim aldığım her aksiyonda kendi ile kendine verecek olan kişi.
Söz konusu mekânda 2013’ü bir sanatçı olarak sahnede şarkı söyleyerek uğurlamayı isteyen, bunu ilgili kişileri bularak mekâna yaptıran, kendimi sahneye çıkartan ben değilim. Yaptıran ben değilsem yaptırtana bakacağız. O da sayın Şahsuvaroğlu oluyor.
Ben kendimin nesnesi olmayacağım o gece, geceye ev sahipliği yapan kişi benim nesnem olacak. Bunda bir sakınca görmediğim için kabul ettim. ‘Gelenleri beklerim’ diyeceğim ama özel davetiye ile seçkin bir kalabalık içeri alınacak olan. Eğer varsa dileyeceğim bir özür, bunun için ‘özür’ dilerim!”
Arascan Dönmez
Görsel: 'Arascan Dönmez; Bir Performans Projesi!'nin Mimarı Ares Kıvanç Dönmez.
Fotoğraf: Cenk Alyanak.
ŞAN EĞİTİMİ VAR!
Performans sanatı ile ilgili olarak henüz bir alan profesyoneli olmadan önce Aslı Omağ ve İlknur Karael’ den şan dersleri alan sanatçı, performanslarında müzik olmadan söylemek zorunda olduğu, yorum gücü ve sağlam diyafram isteyen şarkılar nedeniyle bunu yapmak zorunda kalmıştı. Dönmez, ‘Limitsiz’ adlı müzik gösterisi için Karael ile özel olarak piyano başında sanatçı Ayla Algan’ ın evinde çalışacak.
‘Don't tell us sky is the limit when there are footprints on the Moon’ sloganı ile yola çıkan ve Türkiye' nin en büyük ‘yeni yıl/ev partisi mekânı’ olmayı amaçlayan ‘Sky is the limit’ adını taşıyan organizasyon ilk olarak Arascan Dönmez’ le çalışacak. 'Eğer işim müzik olsaydı ve bunu profesyonel olarak yapsaydım bir Aysel Gürel şarkısı okumadan ölmek mümkün olmazdı' diyen Dönmez, gecenin açılışını 'Gürel' in az bilinen bir eseri yapacak.
Görsel: Aysel Gürel.
Fotoğraf: Müjde Ar- Aysel Gürel Özel Arşivi.
AÇILIŞ, GÜREL’İN MOR PERDELERİ İLE!
Mekana mor berjer bir takım isteyen Dönmez, 'Mor Perdeler' i loca olarak da kullanılacak olan bu köşede, mekana özel olarak yerleştirilecek olan mor sahne perdesi açıldıktan sonra bar tipi bir sandalyede oturarak okuyacak.
Sky is the Limit’ te 31 Aralık 2013 gecesi saat 22:45 itibariyle sahne alacak olan Dönmez, yeni, yarı müzikal performansı ‘İyi Geceler James Dean’ in ‘pudra’ ve ‘yastık’, ilk işi ‘Ağustosta Karla Dans' ın ‘muz’ ve ‘biberon’ sahneleri ile birleştirecek. ‘Limitsiz’ adını taşıyan show'unda 11 şarkı da seslendirecek olan Dönmez, yeni yılın ilk saatlerinde yüzde yetmişini yabancıların oluşturduğu 300 kişilik bir grupla buluşacak.
Çalışma: Cenk Alyanak.
2014' ü ‘çocukların yılı’ olarak simgelemek istediğini söyleyen Dönmez, ‘Limtisiz’ adlı performansında da bu mesajı verecek. Sözleri Aysel Gürel' e ait olan ‘Mor Perdeler’ ile geceyi açtıktan sonra Yıldız Tilbe’ye ait olan ‘Kış Güneşi’ ile devam edecek olan Dönmez daha sonra Tarkan'ın ilk albümünden 'Şeytan Azapta' şarkısını okuyacak.
Dönmez, ‘Mor Perdeleri’, ‘İyi Geceler James Dean’de, ‘Kış Güneşi’ ni ise ‘Ağustosta Karla Dans’ ta okumuştu. ‘Uhde’, ‘Gülümse’, ‘Unutmamalı’, ‘Kurşun Adres Sormaz ki’, ‘Ah Be Güzelim’, ‘Sensiz Kaldım’, ‘Kurşuni’, ‘Kör Aşık’ ve ‘Ayı’, ‘Beş Çayı’ gibi şarkılarla devam edecek olan gecede Dönmez’ e hiçbir şekilde bir orkestra ya da saz heyeti eşlik etmeyecek.
Çalışma: 'Arascan Dönmez; Bir Performans Projesi' nin mimarı A. Kıvanç Dönmez.
Fotoğraf: Cenk Alyanak.
Ayk Şahsuvaroğlu ve Can Duran tarafından gerçekleştirilen organizasyona Dönmez, ‘Ağustosta Karla Dans’ ta giydiği Amerikan robdöşambrı ile çıkacak. Dönmez ayrıca proje mimarı Ares Kıvanç Dönmez tarafından 'Arascan Dönmez;Bir Performans Projesi' için tasarlanan ve fotoğraf çekimi Niko Guido tarafından gerçekleştirilen görsel çalışmada kullandığı beyaz maske ve tülü, üst bedeni çalışmada olduğu gibi çıplak bir şekilde, 'Bu Ne Dünya Kardeşim' şarkısını söyleyip geceyi kapatırken kullanacak. Görsel çalışmayı bu şekilde canlandıracak olan Dönmez' in asıl numarası ise 'süt' ile olacak.
Görsel: Sanatçı Arascan Dönmez için özel bir çiftlikten sağılan ve bir miktar gönüllü anneden alınan sütle karıştırılan ve muhafaza edilmeye başlanan organik keçi sütü.
Fotoğraf: Ayk Şahsuvaroğlu.
Dönmez, gece boyunca alkol yerine çiftlik ortamında özel sağılmış keçi sütü içeceği için geceyi organize eden Şahsuvaroğlu ve Duran'dan bir miktarda anne sütü istedi. İki sütün karıştırılarak uygun soğuk ısı sağlanarak steril bir ortamda korunmasını talep etti. Dönmez' in kulis için özel herhangi başka bir isteği olmazken, bu isteğinin altında yatan şeyin hazırlıklarına başladığı 'İyi Geceler James Dean' adlı performansın tanıtımını geçmek olduğu bilgisine ulaşıldı.
Görsel: 'İyi Geceler James Dean' adlı performansın üçlü görsel çalışmasının 3.sü.
Çalışma: 'Arascan Dönmez; Bir Performans Projesi' nin mimarı A. Kıvanç Dönmez.
Dönmez, gecenin bir bölümünde 'süt' ile baş başa kaldığı bir anda yeni performansının metnini okuyarak ilk tanıtımını yapacak. Performatif bir şekilde yeni yıla girmek isteyenler sürekli şaşırtan ve kalıplar yıkıp taşan bir Performans Sanatçısı ile yaşayacağı kafanın ne olduğunu merak ettiği için şimdiden 180 adet bilet satın aldı bile.
Fotoğraf: Emre Yunusoğulları.
Dönmez' i en ön sıradan izlemenin bedeli '170 tl.' Standart bilet fiyatı ise '105 tl' olarak belirlendi.
Haber: Temel Irmak.