Mısırlı Seyyid Salih, ayakla ütü yapma mesleğini devam ettiren az sayıda kişiden biri. Yaklaşık yarım asırdır bu işi yaptığını söyleyen Salih, mesleğe nasıl başladığını ve inceliklerini AA muhabirine anlattı:
"Okulu çok sevmez, hep kaçardım. Babama okulu bırakmak ve bu meseleği öğrenmek istediğimi söylediğimde 12 yaşındaydım. Artık kimse bu meslekte çalışmak istemiyor. Benimle çalışması için oğluma elektrikli ütü satın aldım ama kabul etmedi. 5 yıla kalmaz bu meslek de diğerleri gibi tarih olacak."
Toplumun her kesiminden müşterileri olduğunu ifade eden Salih, "Müşterilerim uzun süreden beri beni tanıyan insanlar. İçlerinde bakan yardımcıları, şirket müdürleri var. Lüks semtlerde oturan bu kişiler elbiselerini bana getiriyor. Birkaç gün sonra da gelip ütülenmiş olarak teslim alıyorlar. Günde 120 parça elbiseyi ütüleyebiliyorum. Fiyat da kumaşın cinsine ve kalınlığına göre değişiyor" dedi.
Müşterilerini kaybetme korkusuyla ütüsünü değiştiremediğini belirten Salih, ütüleme işlemini şöyle anlattı:
"Kullandığım ütü 30 kilo, ayağımı da üzerine koyunca bu ağırlık daha da artıyor. Kullandığım ütüyü önce fırındaki ateşte ısıtıyorum, elektrikli ütülerdeki su püskürtme sistemi olmadığı için bunu ben yapmak zorunda kalıyorum. Ağzıma aldığım suyu püskürtüyor sonra da ısıtılmış ütüyü elbisenin üzerine koyup ayağımla ütü yapmaya başlıyorum."
Mısır'da çok uzun zamandan bu yana uygulanan bu yöntem, daha çok, elektirikli ütülerle ütülenmesi mümkün olmayan, Mısır'da erkeklerin kışın giydiği yünlü "cellabiye" isimli giysilerin ütülenmesinde kullanılıyor.
Muhabir: Gülşen Topçu