GÖKMEN ŞİRECİ - Ege Bölgesi'nde "efe, zeybek, kızanlar"ın kıyafetlerinin parçası olan "körüklü çizme", günümüzde Aydın'daki mesleğin son temsilcisi tarafından yurt içi ve yurt dışından gelen özel siparişe göre hazırlanıyor.
Aydınlı Kemal Erkaç, çocukluk yıllarında çırak olarak öğrendiği, ilerleyen yıllarda ustalarından devraldığı "körüklü çizme" üretimini ayakkabıcılar Çarşısı'ndaki birkaç metrekarelik iş yerinde sürdürüyor.
Erkaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, körüklü çizmenin efe, zeybek ve kızanların giydiği, yiğitlik simgesi olan kıyafetlerinin bir parçası olduğunu belirtti.
Dikkati çeken görünüşü nedeniyle günlük yaşamda kullanılmayan körüklü çizmenin, günümüzde deve güreşleri, şölenler ve törenlerde tercih edildiğini aktaran Erkaç, at binicileri ve cirit oyuncularının da çizmeye ilgi gösterdiğini söyledi. Ege bölgesindeki etkinlikler için sıkça çizme siparişi aldığını, ayrıca yurt dışından da talep geldiğini kaydeden Erkaç, şöyle konuştu:
"Yurt dışından yaşayan Türkler, bölgelerinde düzenlenen özel etkinliklerde yiğitliğin simgesi bu çizmeyi giymek istiyor. Almanya ve İsviçre'den bu konuda talep alıyoruz. Telefonla talepte bulunuyorlar, bize ayak ölçü bilgilerini veriyorlar, biz de üretip kargoyla adreslerine gönderiyoruz. Özelliklerine göre çizmenin fiyatı 400 ile 600 lira arasında değişiyor."
Aydın'da körüklü çizme üreten tek kişi olduğunu, bu kültürü gelecek nesillere de aktarmak istediğini bildiren Kemal Erkaç, meslekte yetiştireceği çırak bulamadığını, gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini ifade etti.
- "Yazın serin, kışın sıcak tutuyor"
Aydın Ayakkabıcılar Odası Başkanı Ufuk Akay ise körüklü çizmenin yöre kültürünün simgelerinden olduğunu, üretiminin devam etmesi için ellerinden gelen desteği vermeye çalıştıklarını söyledi.
Körüklü çizmenin ayağı kışın sıcak, yazın da serin tutuğunu kaydeden Akay, önceleri günlük yaşamda kullanıldığını, günümüzde dikkati çekici yapısı ve malzemesinin pahalı olması nedeniyle özel günlerde tercih edildiğini belirtti. Akay, "Geçmişi çok eskilere dayalı körüklü çizme kültürünün sona ermemesi için çaba harcıyoruz. Bu yüzden katıldığımız fuarlarda körüklü çizmenin tanıtımını yapıyoruz" dedi.
Muhabir: Ali Gökmen Şireci
Yayınlayan: Serdar Yılmaz