Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olduğunu, Muğla’nın ihtiyaçlarını ve bugüne kadar Fethiye’de yaptıkları da olmak üzere birçok konuya değinen Behçet Saatcı, akıllarda oluşan tüm sorulara da açıklık getirdi.
Muğla’da CHP ve İyi Parti arasında yapılan ittifaka dikkat çeken Saatcı,
“Muğla’da bir ittifak yapıldı ve ben ittifaka sonuna kadar destek veren birisiyim. İttifakın yapılması gerektiğini Sayın Meral Akşener’e de ifade etmiştim. Ağustos ayının sonunda ittifaka mecbur olduğumuzu, Ak Parti ile MHP ittifak yaptıysa CHP ile İyi Parti’nin de ittifak yapmak zorunda olduğunu söyledim. Sayın Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu’yla da bu konuyu görüştük. Ben ‘Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Gürün tekrar CHP tarafından aday gösterilecek olursa, Muğla’da ittifak yapıp üç tane ilçeyi Bodrum, Fethiye ve Seydikemer’i İyi Parti’ye versinler’ dedim. Bunların olması halinde ittifakın Muğla’da çok rahat bir şekilde sonuç alabileceğini düşünmüştüm. CHP Genel Başkan Yardımcı Sayın Seyit Torun’un açıklamasından sonra da ortaya çıkan sonuç şu ki, CHP milletvekili arkadaşlarımız ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Muğla ilçelerinde ittifak olmasını istemedi. Bence bunun nedenleri Sayın Osman Gürün ve milletvekili arkadaşlarımız, kendilerine muhalefet etme ihtimali olan arkadaşlarımızı siyaset dışı bırakmayı düşünmeleridir” dedi.
Hem milletvekilliği için hem de Fethiye Belediye Başkanlığı için birçok teklif geldi.
Ak Parti’sinden 2007 yılından itibaren hem milletvekilliği için hem de Fethiye Belediye Başkanlığı için birçok teklif geldi. CHP’yi de 6 Aralık’ta ziyaret etmiştim. Sayın Osman Gürün’ün aday olacağını ilk duyan insan benim. Sayın Kılıçdaroğlu’yla ve Sayın Akşener ile genel merkezde buluştuk. Sayın Kılıçdaroğlu, “Başkanım biz seni çok seviyoruz, keşke bizim partimizde siyaset yapsanız, Fethiye’yi ne kadar çok sevdiğini de biliyoruz sevenleri ayırmayız” dedi. Muğla’daki ittifak sıkıntılı bir ittifak oldu. Aslında CHP Muğla’da ayağına sıktı. Gönül arzu ederdi ki, hakkaniyetli ve adil bir ittifak olsun ve güle oynaya seçim çalışması yapalım.
Saatcı,”Biz bütün oyları toplamaya geliyoruz”.
Bağımsız aday olması sonrasında oyları böldüğü ve seçildiği takdirde bir partiye geçeceği hakkındaki söylentilere cevap veren Saatcı, “Bırakın oyları bölmeyi, biz bütün oyları toplamaya geliyoruz. Biz Muğla’da bir halk hareketi oluşturduk. Bana, ‘Aday oldu, birileri tarafından destekleniyor, seçilecek ve daha sonra iktidar partisine geçecek’ deniyor. Ben bu kadar çabalayacağım, yol yok, yordam yok, parti yok, arkamda güç yok… Çıkmışsın, arkana Muğlalıları almışsın, bağımsız aday olmuşsun. Bu başarıyı elde edeceksin sonra da bu başarıyı saygıdeğer Muğlalılara değil de gidip iktidar partisine sunacaksın. Böyle olacaksa iktidar partisine geçer, oradan aday olurdum, önümde bir engel olmazdı ve iktidar partisi de beni kabul ederdi” diye konuştu.
Başkan Saatcı, Muğla Büyükşehir’e bağımsız seçildikten sonra meclisi olmayacağı iddialarına da şu şekilde yanıt verdi: “Büyükşehir belediye başkanının meclis listesi olmaz. Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi, on üç ilçe belediye başkanı ve alınan oy oranına göre partilerin ilçe meclis üyelerinden oluşur. Mecliste Muğla’nın yararına olan bir karara hiç kimse hayır demez. Örnek olarak, Fethiye’de şu an belediye meclisinde 15 CHP, 8 Ak Parti ve benimle birlikte 9 bağımsız üye var. Bugüne kadar almış olduğumuz 100 kararın 98’i oy birliğiyle kabul edilmiştir. Yönetim bir bilimdir, herkesi kucaklarsanız bu iş olur.” .”
Muğla’da ekonomik kalkınmayı hedeflediğini söyleyen Saatcı, “Fethiye’yi yaptığım gibi, Muğla’yı da huzurlu ve mutlu insanların şehri yapmak istiyorum. Kucaklaşmak, barışmak; belediyeleriyle, STK’larıyla, ortak akılla, paylaşımla, hoşgörüyle Muğla’yı yönetmek istiyorum. Muğla’nın her köşesine sosyal eşitliği yaymak, insanlarımızın ekonomik anlamdaki sıkıntılarını elimizden geldiğince akılla, bilimle çözmek… Refahı yaymak, adaletli bir şekilde yüzü gülen insanların yaşadığı bir Muğla oluşturmak hedefimizdir” diye konuştu.
Akıllı insan, ülkesini düşünen insan toprağın altına yatırım yapar
Bodrum için, altyapı ve kanalizasyonları örnek gösterebilirim. 21. Yüzyılda yaşıyoruz. Bodrum’da sel oluyor ve iki çocuğumuz sel sularına kapılıp ölüyor. Bunun acabası yok. Siz altyapıyı yapmadığınızda yukarıya ne yaparsanız yapın olmaz. Toprağın altına yatırım yapan belediye için akıllı belediye değil derler ama öyle değil. Akıllı insan, ülkesini düşünen insan toprağın altına yatırım yapar.
Saatcı, “Ben belediyeciliğin kitabını yazarım”
Başarının yolu paylaşmaktan, hoşgörüden ve ortak akıldan geçiyor. ‘Ben bilirim’den geçmiyor. Muhatabıyla muhakkak masaya oturmaktan geçiyor. Muğla’nın o kadar çok sıkıntısı var ki… En büyük sıkıntı da ulaşım sektöründen ekmek yiyen insanlardır. Takriben 23 bin insan bu işten ekmek yiyor. Bunların hepsi sıkıntılı. Bu coğrafyayı tek merkezli bir yönetim anlayışıyla yönetmemiz mümkün değildir. Bu yasa çok kötü bir yasadır. Ben belediyeciliğin kitabını yazarım. Bu büyükşehir yasasıyla ilgili, İstanbul ve İzmit hariç herkesle de tartışmaya hazırım.
İlk önceliğimiz altyapı
Ben 31 Mart’tan sonra sıkıntılı işleri çözmekle başlayacağım. Ben bütün yarımadaları dolaştım. Önce altyapı sorunlarımızı, temel eksikliklerimizi gidereceğiz. Ondan sonra belediye ile problemli olan sivil toplum örgütleriyle problemlerimizi çözeceğiz. Muğla’yı her şeyden önce kucaklaştıracağız. Daha sonra da üretmeye ve projelerimizi gerçekleştirmeye başlayacağız. Örneğin ilçelerimiz arasında kesinlikle deniz otobüsü seferlerinin yapılması gerekiyor. 270 bin dekar portakal ve narenciye bahçelerimiz var. Bu portakallar bazen dallarında kalıyor. Bunları çam balımızla birleştirerek çocuklarımıza öğlenleri süt yerine onu vereceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı.