Bayrak Adam belgesel oldu

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan “Bayrak Adam Osman Yüksel Serdengeçti Belgeseli’nin tanıtım toplantısına katılacak.

Basın İlan Kurumu’nun katkılarıyla Türk Edebiyatı Vakfı tarafından hazırlanan, yakın tarihimizin en önemli simalarından, büyük dâvâ adamı Osman Yüksel Serdengeçti’nin hayatını bütün yönleriyle ele alan “Bayrak Adam Osman Yüksel Serdengeçti Belgeseli”nin tanıtım töreni bugün yapılacak.

Saat 17.00’de Sultanahmet’teki Türk Edebiyatı Vakfı’nın Mehmed Akif Toplantı Salonu’nda, 45 yıldan beri devam eden Çarşamba Sohbetleri çerçevesinde gerçekleşecek tanıtım etkinliğine, Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı, Serdengeçti’nin yeğenleri TÜRKKAD Genel Başkanı Emine Bağlı, Yüksek Mimar Aydın Yüksel ile Serdengeçti’nin sevenleri iştirak edecek.

Açılış konuşmalarının ardından 40 dakikalık belgesel gösterimi yapılacak ve katılanlara belgeselin DVD’si armağan edilecek.

Konuklar daha sonra, Servet Kabaklı ve Mehmet Atalay tarafından Türkistan Aşevi’nde ağırlanacak. Türk Edebiyatı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Halk Müziği Topluluğu Şefi Esat Kabaklı da davetlilere yemek sonrası kısa bir “türkü ziyafeti” verecek.

Senaryosu Elçin Ödemiş tarafından yazılan ve yönetilen “Bayrak Adam Osman Yüksel Serdengeçti Belgeseli”, Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD)’nin manevî ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’nün maddî desteğiyle Türk Edebiyatı Vakfı tarafından hazırlandı.

OSMAN YÜKSEL SERDENGEÇTİ KİMDİR?

15 Mayıs 1917’de Antalya’nın Akseki kazasında köklü ve âlimler yetiştirmiş bir aile içinde, Akseki Müftüsü’nün oğlu olarak dünyaya geldi. 10 Kasım 1983’te ardından hayırla yâd ettirecek eserler bırakarak Hakk’a yürüdü.
Osman Yüksel Serdengeçti, çıkardığı ve sık sık yasaklanan Serdengeçti dergisiyle halkımızda manevi ve millî şuuru uyandırdı. Kaleme aldığı kitapları ve şiirleriyle de halkı manen coşturacak ve kendine güvendirecek mesajlar verdi.
Asıl adı Osman Zeki Yüksel'dir. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğrenciliği sırasında 1944 Mayıs’ında meydana gelen olaylara karıştığı için, Hüseyin Nihal Atsız'la birlikte bir süre hapis yatmış, hapisten çıktıktan sonra öğrenim için aynı fakülteye başvurmuşsa da bu isteği reddedilmiştir. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel'e hitaben yazdığı yazı yüzünden yeniden hapsedilmiştir.

Hapisten çıkarak toplam 33 sayı yayınlanacak ve birçok sayısı siyasi otorite tarafından toplattırılacak olan Serdengeçti dergisini çıkartmış, dergideki yazılarından dolayı defalarca hapse atılmış, bunu bile kara mizah unsuru olarak kullanıp; “Açın kapıları Osman geliyor!” diye haykırabilmiştir. Okuyucuları onu dergisiyle özdeşleştirerek “Serdengeçti” olarak tanımlamışlar ve bu sebepten kendisi de sonradan “Serdengeçti” soyadını almıştır.

Osman Yüksel Serdengeçti, 1965-1969 yılları arasında Adalet Partisi listesinden Antalya milletvekilliği de yapmıştır. Partisine yönelttiği tenkîdler yüzünden bir süre sonra Adalet Partisi'nden ihraç edilmiştir. Milletvekilliği sırasında kravat takmadığı için uyarı almıştır, uyarıları dikkate alınmayınca Genel Kurul’a girişi yasaklanmıştır. Bu kez beline bağladığı kravatla içeri girmiş, yakasına takması gerektiğini söyleyenlere ise, “Kanunda nereye takılacağı belli değil. İstediğim gibi takarım” demiştir.

Üstad Necip Fazıl'ın da yakın arkadaşlarından olan Serdengeçti, hazır cevapçılığıyla tanınır ve muhafazakâr dünyanın en sevilen fikir adamlarındandır.

Yeni İstanbul gazetesinde de “Selam” başlığı altında unutulmaz yazılar kaleme almıştır.

Serdengeçti dergisinden ayrı olarak Mâbetsiz Şehir, Bu Millet Neden Ağlar?, Bir Nesli Nasıl Mahvettiler?, Gülünç Hakikatler, Akdeniz Hilâlindir, Ayasofya, Mevlâna, Mehmet Âkif gibi irili ufaklı on kadar esere imza atmış olan Serdengeçti, Ankara’da 10 Kasım 1983 tarihinde rahmet-i Rahman’a kavuştu ve Cebeci mezarlığına defnedildi.
Eserleri bugüne kadar milyonlarca kişi tarafından okunan Serdengeçti, gönüllerde hâlâ yaşamaya devam ediyor.

MK

MUTTAŞ Deniz Hizmetleri A.Ş'den Başkan Ünlü'ye Ziyaret
Milletvekili Otgöz’den “24 Kasım Öğretmenler Günü” Mesajı…
Selçuk Özdağ: İktidar nimetlerinden ve tatlı yaşamdan makam mevkiden ayrılmak zor değil mi!!!
DURALİ ÇETİN UNUTULMADI
SELÇUK ÖZDAĞ: 'LAİKLİK SİYASETİN DEĞİL, VİCDANIN KONUSUDUR'
MİLLETVEKİLLERİ METE VE OTGÖZ: ENERJİ YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ
BAŞKAN ÜNLÜ MİNİK MİSAFİLERİNİ AĞIRLADI
Muzaffer Aravi Mazbatayı Aldı
ReBirth, denge “SİZ” siniz!
Oğuz Akarfırat: “Ağır bir karalama ile karşı karşıyayım”