Denizli Çevre ve Şehircilik Müdürü İbrahim Özsoy, Büyük Menderes Nehri'nin akış güzergahı boyunca pek çok köy ve beldenin atık sularının, pek çok işletmenin deşarj sularının ve tarımsal sulamadan dönen, bünyesinde tarımsal ilaç kalıntıları bulunan çok sayıda katılımın olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
Özsoy, yaptığı yazılı açıklamada, Büyük Menderes Nehri'nin Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinden doğan ve Denizli'nin Çivril, Çal ve Bekilli ilçe sınırlarından geçerek Adıgüzel Barajı'na ulaşan kolu üzerinde son zamanlarda görülen balık ölümleriyle ilgili yerel ve ulusal basına yansıyan ve halkta endişe uyandıran haberlerin çıktığına işaret etti.
Balık ölümlerinin ilkinin 26 Ekim Cumartesi yaşandığını hatırlatan Özsoy, şunları kaydetti:
"Çivril ilçesi Gökgöl mevkisinde bulunan bir balık üretme çiftliğinde 1,5 milyonun üzerinde balık telef olmuştur. Aynı gün gerek Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri gerekse de Afyonkarahisar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince bölgede incelemelerde bulunulmuştur. Daha sonra yetkililerce balık üretme çiftliği bölgesinden Menderes Nehri üzerinde Denizli-Afyonkarahisar il sınırına kadar olan bölgeden su numuneleri alınmıştır. Alınan numuneler Ankara'da bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarı'na gönderilmiştir. Birkaç gün içinde sonuçların ilimize ulaşması beklenmektedir. Numunelere ait resmi analiz sonuçlarının bize ulaşmasından sonra konu ile ilgili net bir açıklama yapılacaktır."
Özsoy, ikinci balık ölümlerinin ise 12-13 Kasım'da Bekilli ilçesine bağlı Yeşiloba ve Çoğaşlı köyleri yakınlarında meydana geldiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
"Ekiplerimiz hemen Adıgüzel Barajı'ndan başlayarak nehrin akışının ters istikametinde, nehrin üst havzalarına doğru incelemelerde bulunmuştur. Köy muhtarı ve vatandaşlar tarafından nehrin eski durumuna göre kirli aktığı beyanları üzerine kirliliğe sebep olan kaynağın tespiti için gün boyu süren çalışmalar sonucunda nehirde renk değişikliğinin artış gösterdiği iki nokta tespit edilmiştir. Bu noktalardan birinde, Menderes Nehri üzerinde bulunan özel sektöre ait bir hidroelektrik santralinin yükleme havuzunda uzun süredir biriken dip çamurunun tahliye işlemi yapıldığı tespit edilmiştir. İkinci noktada ise Çal ilçemiz Akkent beldesi atık suyu ile beldede bulunan bir meyve suyu fabrikasına ait atıksu arıtma tesisi deşarj suyunun birleşerek Menderes Nehri'ne bağlandığı tespit edilmiştir. Söz konusu arıtma tesisinin arıtma tesisi deşarjından 2 saatlik kompozit numune alınmıştır."
Yaşanan her iki olayın birbiriyle ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını dile getiren Özsoy, şöyle devam etti:
"İkinci olayın görüldüğü bölgenin Işıklı Baraj Gölü'ne nehir yatağı olarak mesafesi 70 kilometredir. Afyonkarahisar il sınırına olan mesafesi ise 90 kilometreden fazladır. Menderes Nehri'ne, kaynak ve katılım sağlayan kollarla nehrin akış güzergahı boyunca pek çok köy ve beldenin atık sularının, pek çok işletmenin deşarj sularının ve tarımsal sulamadan dönen, bünyesinde tarımsal ilaç kalıntıları bulunan çok sayıda katılımın olduğu tespit edilmiştir. Bu etkenlerin her birinin Menderes Nehri'nde görülen kirliliğe sebep olduğu görülmüştür."
Denizli'nin Çal ilçesinden geçen Büyük Menderes Nehri'nde balık ölümleri görülmesi üzerine inceleme başlatılmış, Bekilli Kaymakamı Akın Zor, nehirden çıkan balıkların bir süre tüketilmemesi konusunda uyarıda bulunmuştu.
Muhabir: SEBAHATDİN ZEYREK
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı