CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Komisyonda yaptığı konuşmada;
Sayın başkan, Sayın Bakan, Sayın Milletvekilleri,
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Her seçim öncesi gündeme gelen ve Başbakanlık düzeyinde ‘’müjdeler olsun Göcek tüneli ücretsiz oluyor’’ diye verilen sözler var. Asılan pankartlar var.
Vatandaşın vergileriyle yapılan ve ücretsiz olacağı söz verilen tünel vatandaşın hizmetine niye açılmıyor?
Devlet eliyle yapılan ikinci tünel, mevcut tünelin sözleşmesinde yer alan ‘’tünelden gidiş-dönüş’’ ibaresi yüzünden hizmete açılamıyor. Bu noktada devletin yeni tüneli ücretsiz olarak hizmete açsa bile sözleşme gereği geçiş ücretinin ödenmesi gerekiyor.
Göcek tüneli ne zaman ücretsiz olacak?
Tarih verin.
Sayın Bakan,
Ülkemiz turizm gelirlerinin 1/4’ü Muğla ilimizden elde edilmektedir.
Ancak Muğla genel bütçeye yaptığı katkının 1/10’u alabilmektedir.
Neredeyse İller bankasına ödediği aidat kadar iller bankasından kredi alan bir il.2014-2018 yıllarında Muğla İl’i İller bankasına 34 Milyon ortaklık payı ödemesine karşın 30 Milyon kredi alabilmiştir. Büyük ticari işletmelerin Muğla il ve ilçelerindeki faaliyetlerinde her türlü hizmeti Muğla ve ilçelerimizdeki belediyelerimiz vermesine rağmen şirket merkezlerinin Muğla’da olmamasından dolayı işletmelerin devlete ödediği vergilerden Muğla belediyeleri Büyükşehir yasası gereği alması gereken yüzde 6 lık katkıyı da alamamaktadır.
Muğla’nın nüfusu bugün itibariyle 1 milyona yakın ama yaz aylarında 5 milyona dayanmaktadır. Geçen kurban bayramında 15 milyon idi. Ama Muğla’nın devletten aldığı pay aynı.
Yılın yarısı olan 6 aylık yaz nüfusunun da baz alınarak Muğla hak ettiği destek ve yatırımı almalıdır.
Sayın Bakan,
Bacasız fabrika olarak tarif edilen turizm sektörünün gelişmesi için bakanlığınızı ilgilendiren konularda Muğla ili için 2019 yatırımlarınız nelerdir?
26 Ekim 2018 tarihinde Muğla Ticaret Odası çağrısıyla yapılan ve tüm Muğla Milletvekillerinin katıldığı toplantıda konuşulan sorun ve çözüm önerileri doğrultusunda CHP Muğla Milletvekilleri adına Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olarak şu konuları aktarıyorum.
-Deniz turizminin baştacı mavi yolculuk bilindiği üzere Bodrumda başlamış bir turizm aktivitesidir. Ülkemize yarattığı katma değer açısından deniz turizminin her dalının desteklenmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bu anlamda Fethiye ilçemizde yat imal ve çekek yerleri sorunu, deniz turizmi altyapı sorunları, kruvaziyer liman ve yeni iskele ihtiyacı, yeni marina ve yanaşma bağlama yeri ihtiyacı, günlük gezi tekne bağlama yeri ihtiyacı, amatör denizcilerin modern ve güvenilir yaz ve kış dönemi tekne park yeri ihtiyacı gibi konularda bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Varsa ne zaman tamamlanması planlanmaktadır?
-Fethiye Limanı çevresel etkenler ve limana akan derelerin taşıdığı alüvyonlar nedeni ile oluşan dip çamuru nedeni ile takriben 1/3 ü deniz trafiğini engelleyecek ölçüde dolmuş durumdadır.
Liman dip çamuru temizliği için bir fizibilite ihalesi yapıldığını biliyoruz.
Temizliğin gerçekleştirilmesi için belirlenen bir ihale tarihi var mıdır?
Sonrasında; Bölge turizmini yakından etkileyecek olan ve yöre esnafının umutla beklediği kruvaziyer iskelesi yapılması ile ilgili bir planlama çalışması var mı?
-Fethiye'nin kruvaziyer gemilerinin mevcut destinasyonlarından çok daha fazla avantajı bulunmasına rağmen; Bakanlık tarafından gerekli öncelik verilmemesi nedeniyle proje hayata geçirilememektedir.
Fethiye Körfezine yeni marinaların yapılmasının gündemde olduğu bir dönemde, kaynakların verimli kullanılabilmesi ve yatırımların asgari maliyetle yapılabilmesi adına, kruvaziyer limanı projesinin "Kruvaziyer Liman ve Yat Limanı" olarak hayata geçirilmesi mümkündür. Ülkenin turizm potansiyelinin kullanılabilmesi için Bakanlığın ivedilikle bu konuyu gündemine yeniden alarak sonuçlandırması gerekmektedir.
Bu iskele yapılırken de çevre yolu ve ana arterlere ulaşımı kolay olan, denize cepheli, şehir yoğunluğunu dağıtacak ve gerekli yan üniteler ile hizmet binalarının kolaylıkla yapılabileceği birden fazla amaç için kullanılabilecek bir yer olması tercih edilmelidir.
Bu konuda bakanlığınızın nasıl bir çalışması vardır?
Göcek Belediye İskelesi Fethiye İlçe Belediyesinden alınarak MUÇEV isimli şirkete verildi. İskele ve rıhtımların özelleştirileceği uzunca bir süredir konuşuluyor. Göcek Körfezi içerisinde zaten hali hazırda beş adet yat limanı mevcut. İskelenin özelleştirilmesiyle hem yeni bir marina yapılarak Göcek kamuya tamamen kapatılmış olacak, hem de Körfez kapasitesinin üzerinde bağlama yapılması nedeniyle tamamen elden çıkmış olacak.
Bu konuda bir girişiminiz olacak mıdır?
2012 yılında başlanan Datça Yat Limanı inşaatı sürdürülemiyor.
Bakanlığınızın bu konudaki çalışması hangi aşamadadır?
-Yat turizm sektörü ulaştırma alanında sayıldığından KDV oranı yüzde 18 olarak belirlenmiştir. Fakat yatçılık başlı başına bir turizm ve konaklama hizmetidir.
Bakanlığınızın bu konudaki yaklaşımı nedir?
YATÇILIK FAKÜLTESİ NE OLDU?
-Bölgemiz ayrıca dünyaca tanınmış bir marka olan geleneksel Bodrum guletlerinin inşa yeridir. Bölgede 50 nin üzerinde yat inşa ve tamir bakım faaliyeti gerçekleştiren işletme olmasına rağmen kalifiye eleman sayısı yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla Bodrum’da bir yatçılık kampüsünün kurulması ve bu kampüste yat inşaatı, deniz turizmi liman işletme mühendisliği, yat kamara hizmetleri gibi öne çıkan sektörler için nitelikli personel yetiştirecek bir Yatçılık Fakültesinin kurulması noktasında çalışmanız var mıdır?
-Fethiye’den Marmaris’e kadar olan sahil şeridi geçtiğimiz yıllarda Su Sporları Merkezi ilan edilmiş olup, anılan bölge kürekçilerin ve yelkencilerin odağı haline gelmiştir.
Bu nedenle bölgemizde su sporları konusunda gerek amatör sporcular yetiştirmek gerekse bu meslek kolunda istihdam edilecek personel yetiştirmek maksadıyla eğitim merkezlerinin kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu kapsamda Su sporları Eğitim Merkezi kurulması yönünde bir çalışmanız olacak mı?
-Mavi yolculuğun güzergahı olan Güney Ege ve Batı Akdeniz ada ve koylarındaki yapılaşmanın önlenmesi konusunda çalışmalarınız nelerdir?
-Bildiğiniz üzere Muğla ilinin bakir ve doğal koy ve körfezleri mavi tur faaliyetlerinin vazgeçilmezidir. Burada konaklayan teknelerin koylarda bulunan ağaç ve bitki örtüsüne halatlarını bağlaması sebebiyle bu alanlarda bakanlık tarafından denetimli ve kontrollü bağlama ekipmanlarına ve tonozlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda bir çalışma var mıdır? Diye konuştu.