KOBİ’lerin ve esnafın çok zor durumda olduğunu belirten Erbay, “Yıllardır ekonomi alanındaki kötü yönetim ve sonrasında ülkemizi sarsan pandemi nedeniyle esnafımız ve KOBİ’lerimiz çok zor bir dönemden geçiyor. Birçok işletme iflasın eşiğine gelmiş durumda. Bir an önce doğru ekonomi politikaları ve destek paketleri hayata geçirilmelidir.” dedi.
CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay ve Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun CHP Genel Merkezi’nin görevlendirmesiyle Bingöl’e çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
CHP Bingöl İl Başkanı Hasan Aktaş ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte esnaf ve KOBİ’leri ziyarete ederek, korona virüs salgının etkileri hakkında incelemelerde bulunan Erbay, Genel Başkan kemal Kılıçdaroğlu’na sunulmak üzere bir rapor hazırlanacağını belirterek çalışma ziyareti ile ilgili basın açıklaması düzenledi.
Yanlış ekonomi politikaları esnafı bitirme noktasına getirdi
Ülkemiz zaten bir avuç yandaşı zengin etmeye dayanan, liyakattan ve hayatın gerçeklerinden uzak yanlış ekonomi politikaları nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıyaydı. Korona virüs salgınının da ülkemizin ekonomik yaşamını olumsuz bir biçimde etkilemesiyle KOBİ’lerimiz ve esnafımız büyük zorluklarla karşı karşıyadır. Bu gerçeği bir kez daha Bingöl’de gördük. Bingöl’de onlarca esnafı ziyaret ettik. Günü siftah yapmadan kapatan esnaflar var. Hangi esnafa girsek başka bir sorunla karşılaştık. Salgın döneminde esnafımızın kira, vergi, SGK primleri ve faturaları birikti. İş yapamayan esnafımız bu giderlerini karşılayamadı. Vatandaşın alım gücü düştüğü için veresiye defterleri kabarmış. Böyle giderse esnafımızın büyük bölümü iflasa sürüklenecektir.
KOBİ’lerimiz zor durumda
Bingöl’de özellikle tekstil, konfeksiyon ve mobilya alanlarında faaliyet gösteren KOBİ’ler bulunmaktadır. Bingöl merkezde ve Solhan, Karlıova ve Genç ilçelerinde tekstil ve konfeksiyon alanında faaliyet gösteren onun üzerinde işletme bulunmaktadır. Buralarda yaklaşık 2 bin kişi istihdam edilmekteydi. Ancak gelinen noktada bu işletmeler büyük bir krizle karşı karşıya kalmıştır. Özellikle tekstil atölyeleri olumsuz bir şekilde etkilenmiş, yaklaşık iki yüz çalışanı olan bir tekstil atölyesi kapanmak zorunda kalmıştır. Başka bir tekstil atölyesi sene başında 400 bin çocuk montu dikmek için sipariş almış. Ancak şu an bu siparişlerin hepsi iptal edilmiş. Onlarca işçinin çalıştığı bu işletme de kapanmak üzere.
Açıklanan paketler köklü çözüm getirmiyor
Salgın döneminde yeterli destek sağlanmamıştır. Verilen destekler günü kurtarmaya yetmiş ancak kredilerin ve devlete olan borçların ertelenmesiyle ilerleyen dönemde daha büyük bir borç yüküyle karşı karşıya kalınmıştır. SGK prim ödemeleri üç ay ertelenmiş ancak üç ay sonra borç tekrara karşılarına çıkmıştır. Bu nedenle yapılan cüzzi miktardaki maddi yardımların da bir anlamı kalmamıştır. Ötelemenin köklü çözüm olmadığı açık bir şekilde ortadadır. Dünya çapında devletlerin yaptığı yardımlara bakıldığında ülkemizde verilen destek paketlerinin yeterli olmadığı ve esnaflarımız ile KOBİ’lere güven vermediği görülmektedir. Yıllarca üretim yaparak, istihdam sağlayarak devlete karşı görevini yapanlar şimdi devletten destek bekliyor. Esnafımız ve KOBİ’lerimiz bu zor zamanda devleti yanında görmek istiyor. Mevcut işletmeler işçi çıkarmak zorunda kalmış, ekonomik kriz ve salgın nedeniyle bölgeye yapılması planlanan, yeni istihdam sağlayacak yatırımlar da iptal edilmiştir. Bu durum ileriye dönük olarak Bingöl için işsizlik ve göç gibi önemli sorunları da beraberinde getirecektir.
Kalıcı çözümler üretecek paketler açıklanmalı
KOBİ’lerin ve esnafın hükümetten beklentisi var. Öncelikle acilen bir sicil affı çıkarılmalı ve en az bir yıl ötelemeli, düşük faizli kredi imkanı sağlanmalıdır. Vergi, SGK, Bağ-Kur ve kira ile fatura borçlarının yapılandırılmasını ve en az bir yıl ertelenmesini bekliyor. Bölge için acil bir teşvik paketi hazırlanmalı ve teşvik prosedürü kolaylaştırılmalıdır. Yatırımın artırılması ve yerinde istihdamın sağlanması için farklı ilçelerde yatırımlar yapılmalıdır.