Türkiye’de kadın istihdamına katkıda bulunma hedefi ile çalışan YenidenBiz Derneği, “Kadın Girişimcilere Covid-19 Kriz Yönetim ve Hayatta Kalma Becerileri Projesi” ile kadın girişimci ve girişimci adaylarına ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın “COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı” kapsamında başlatılan projeye başvuran 45 kadın girişimci ve girişimci adayına, COVID-19 salgınının iş ve iş planlarına olumsuz etkilerini azaltmak, ticari faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak, COVID-19 sonrasında fiziki çalışmadan dijital çalışma ve pazarlamaya geçiş becerisi edinmelerini sağlayacak eğitim ve danışmanlık desteği verilecek. Eğitimler 16 Temmuz – 25 Eylül 2020 tarihleri arasında online ve interaktif olarak gerçekleştirilecek.
YenidenBiz Derneği tarafından düzenlenen ve web üzerinden yapılan açılış toplantısına YenidenBiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yeşildere, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen, Boğaziçi Üniversitesi İİBF Dekanı Prof.Dr. Ayşegül Toker, Boğaziçi Üniversitesi Pazarlama Girişimcilik İnovasyon Öğretim Üyesi Asst. Prof.Dr. Oğuzhan Aygören ve YenidenBiz Yönetim Kurulu Üyesi Göknil Bigan konuşmacı olarak katıldı. İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen açılış programında yaptığı konuşmada kadın girişimcilere COVID-19 döneminde destek verilmesinin önemine değindi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim ve danışmanlık destekleri en az mali destekler kadar önem arzediyor. Biz 45 kadın girişimcinin bu eğitimler sayesinde krizden güçlenerek çıkacağını ümit ediyoruz. İstanbul’da girişimcilerin yüzde 16’sı kadın girişimcilerden oluşuyor. Bu, Avrupa’da en yüksek 4.oran. Bununla gurur duyuyoruz. Pandeminin olumsuz etkilerinin hızlı atlatılması konusunda İstanbul Kalkınma Ajansı olarak desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz.”
YenidenBiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yeşildere ise: “YenidenBiz adaylarının iş dünyası ile bağlantılarını koparmamak adına, salgın başlangıcından bu yana düzenli olarak Instagram'dan canlı yayın webinar'lar ve online eğitimler düzenledik. Bu şekilde kadınların, salgın süresince iş yaşamından haberdar olmaları, işe arama süreçlerine devam etmeleri ve motivasyon kazanmalarını sağlamaya çalıştık. Şimdi İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile ‘Kadın Girişimcilere Covid-19 Kriz Yönetimi ve Hayatta Kalma Becerileri Projesi’ni yürüteceğiz. Eğitimlerimize katılmaya hak kazanan 45 girişimci kadınımızı tebrik ediyorum” dedi.
Yeşildere: ‘Türkiye’de kadın girişimci oranı yüzde 25’lerde kalıyor’
Korona virüs salgınının tüm insanlığı aynı anda ve yıkıcı bir şekilde etkilediğini söyleyen Yeşildere sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası araştırmalar, salgının önceden var olan eşitsizlikleri derinleştirdiğini gösteriyor. Salgın, sağlık hizmetleri ve sosyal korumaya erişim dahil olmak üzere sosyal, siyasi ve ekonomik sistemlerdeki fay hatlarını ortaya çıkardı. Bu yüzden de özellikle bakım sorumlulukları olan kadınlar, kayıtdışı işçiler, düşük gelirli aileler ve gençler baskı altında kaldı. ABD başta olmak üzere dünyada işini kaybeden insanların sayısının yüzde 25’lere ulaşarak 1930’lu yıllardaki Büyük Buhran’da görülen oranları bulabileceği tahmin ediliyor. Belirli ulusal ve uluslararası kurumlar, kadınların korona virüs salgını ile bağlantılı olarak yaşadığı sorunları gidermeye yönelik çalışmalar yapıyor. Bunlardan biri de Türkiye’de kadın istihdamına katkıda bulunma hedefi ile çalışan YenidenBiz Derneği. Dernek olarak, istihdama katılım oranında Avrupa’da son sırada yer alan Türkiye’deki kadınlara, pandeminin negatif etkilerini pozitife çevirerek ve farklı bakış açıları kazandırarak iş yaşamlarına katkı sağlamak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Türkiye’deki girişimcilerin yüzde 25’i kadın. Hedefimiz bu oranı artırmak.”
Programlara katılım ücretsiz
Kadın girişimciler ve girişimci adaylarına açık çağrı yaptıklarını belirten Özlem Yeşildere, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın “COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı” kapsamında hazırladıkları eğitim ve danışmanlık programına katılımın ücretsiz olduğunu vurguladı. Yeşildere: “Daha iyi bir yeni normal inşa etmek hepimizin elinde. Kadınların sahip olduğu işletmelerin üzerindeki etkiler, kriz boyunca kadınların karşı karşıya olduğu yükler düşünüldüğünde, korona virüs salgınının toplumsal cinsiyet bakımından yanlı etkileri olduğu ortada. Ama daha iyi gelecek inşa etmemiz için bir fırsatımız var. YenidenBiz olarak bu fırsat penceresinden kadınlar yararlansın istiyoruz” şeklinde konuştu.