21. Yüzyılın Türk jeopolitiğinin ağırlık merkezi denizler, yani Mavi Vatan’dır. Mavi Vatan’ın üzerinden Türkiye’ye yeniden Sevr dayatmaların yaşandığı bugünlerde, Eylül 2020 de Kaynak Yayınlarından Kaan Cenk Salihoğlu’nun imzası, Prof. Dr. Ata Atun’un sunuşu ve Amiral Cem Gürdeniz’in yorumuyla çıkan “Doğu Akdeniz’de Satranç - Küresel Güç Odağında Kıbrıs Sorunu ve Bölgesel Enerji Denklemi” adlı kitap bölgedeki tüm gelişmelere, tarihi arka planlarına ve jeopolitik gerçeklerine ışık tutuyor. Kitap böylece detaylı şekilde Mavi Vatan ve Kıbrıs’taki oynanan oyunları, aynı şekilde Doğu Akdeniz’deki enerji denklemini ve bölgenin jeopolitik haritasını çiziyor ve Türkiye’ye nasıl kumpaslar kurulduğunu göz önüne seriyor. Ayrıca kitap Karadeniz'deki doğalgaz keşfinden rahatsız olan ve bölgede hiç söz sahibi olmayan Fransa ve ABD gibi emperyalist güçlerin, Doğu Akdeniz´de söz konusu İsrail, Güney Kıbrıs ve Mısır olunca, ne kadar farklı ve olumlu tutum sergileyebildiğini enine boyuna anlatıyor. Bu eser bölgede bugüne dek keşfedilen gazın miktarını ve teknik bilgilerin paylaşıp, aynı zamanda bunun Türkiye için -özellikle de enerji alanında- bölgesel güç olma yolunda ne anlama geldiğini analiz ediyor. Bundan başka, Doğu Akdeniz´deki gazın Avrupa’ya taşınması için öngörülen EastMed Boru Hattı projesinin Batı’nın Türkiye’ye karşı bakış açısını nasıl simgelediğini ve bunun ne kadar gerçek dışı ve hayalperest olduğunu yine vurgulanıyor. Bu konun da özellikle uluslararası deniz hukuku bazında ve gereği maddeleri uyarınca ele alındığı üzere, “Doğu Akdeniz´de Satranç” KKTC ve Mavi Vatan odaklı bir akademik çalışma olup üç bölümden oluşmaktadır:
Birinci Bölüm: Avrupa Birliği ve Kıbrıs Sorunu,
İkinci Bölüm: Kıbrıs’ın Türkiye için jeostratejik önemi ve 1968’den beri yürütülen müzakereler,
Üçüncü Bölüm: Doğu Akdeniz (Eastmed) Boru Hattı ve Doğu Akdeniz’deki jeopolitik güç dengelerine etkisi.
Türkiye´nin yeni Mavi Vatan vizyonuna farklı bir bakış açısı sunan bu kitap, KKTC ile Türkiye´nin artık bütünleşme sürecine girmesi gerektiğinin altını çiziyor ve bunun sebeplerini bir bir sıralıyor. Türkiye´nin iç ve dış güçler tarafından kuşatılmaya çalışıldığı bu dönemde, KKTC’de ise ülkenin bekasını ve Türkiye’nin bölgesel güç pozisyonunu belirleyecek Cumhurbaşkanı seçimlerinin arifesinde, kitabın yeni nesil bir İstiklal mücadelesinin kapılarını aralamaktadır. Bununla birlikte, yeni çağın iletişim ve mücadele vasiyetine uygun olarak ve herkesin anlayacağı dilde ele alınan bu kitap, Türkiye´nin sahada olduğu kadar masada da güçlü olduğunu bir kez daha altını çiziyor. Bu kitap Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri yakından takip eden ve ülke çıkarlarını gözeten herkes için bir olmazsa olmaz eserdir.
Yazar Kaan Cenk Salihoğlu kimdir?
1994 yılında Almanya’nın Nürnberg şehrinde doğan Kaan Cenk Salihoğlu, Bayreuth Üniversitesi Ekonomi Bölümünde lisans eğitimi görmüş, 2020 yılında Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisansını tamamlamıştır. Okulda üstün başarıları nedeniyle 2015’te dönemin Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya tarafından Bavyera eyaletinin en iyi Türk erkek öğrencisi ödülünü layık görülen Kaan Cenk Salihoğlu, öğrenci iken birçok ulusal ve uluslararası özel şirketlerde iş geliştirme, proje yönetimi ve pazarlama bölümünde görevler üstlenmiş, Avrupa Birliği fon dairesinde de 1,5 yıla aşkın proje ve finans danışmanlığı yapmıştır. Bugün ‘Big Four’ olarak adlandırılan dünyanın en büyük dört denetim ve danışmanlık şirketlerden birinde kamu danışmanı olarak çalışmakta ve DailySabah gazetesinde makaleler yazmaktadır.