Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) Başkanı Hamza Yerlikaya, dopingle mücadele konusunda kararlı olduklarını belirterek "Geldiğimiz dönemde de kararlı, dik durduk. Bu konunun üzerine gittik ve bundan sonra da güreş camiası olarak doping konusunda kesinlikle taviz vermeyeceğiz" dedi.
İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda düzenlenen "Kariyer Günleri" etkinliğine katılan Yerlikaya, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Yerlikaya, başarıya giden yolda engellerle karşılaştığını ama azim, kararlılık ve inançla yoluna devam ettiğini, kararlı bir şekilde dik duruş sergileyerek bugünlere geldiğini anlattı.
Bir öğrencinin, "Güreşçi olmasaydınız hangi spor branşını yapardınız" sorusuna Yerlikaya, "1986 yılında spora başladığım zaman Fenerbahçe altyapısında futbola devam ediyordum. 1990 yılına kadar futbolla güreşi birlikte götürdüm. Güreşçi olmasaydım belki o günün şartlarında futbolcu olabilirdim" yanıtını verdi.
Bir öğrencinin, "Güreş dopingle anılıyor, bu konuda neler yapılıyor" sorusu üzerine Yerlikaya, şunları belirtti:
"Bugün uyuşturucu suç değil mi? Niye? İnsan bedenine zarar veriyor. Şuur kaybından dolayı toplumun her kesimine zarar veriyor. Dopingi uzun vadede kullanmış arkadaşlarımızın sporu bıraktıktan sonra gerçek yaşama döndüklerinde, yaşantılarını görebiliyor musunuz? Hiç takip edebildiniz mi? Uyuşturucu kullanandan beter durumdalar. İç organlar bitmiş, sinir sistemleri dağılmış vaziyette. Satan ve kullanan cezalandırılmalı. Antrenörler cezalandırılmalı. Çünkü belirli yaş grubundaki çocukları teşvik eden hocalar. Belirli yaş grubundan sonra çocuk kendisi yapıyor. Çünkü hayatının bir parçası oluyor. İlaç kullanmadan başarılı olamayacağına inanıyor. Bu konuda kararlıyız. Geldiğimiz dönemde de kararlı, dik durduk. Bu konuda üzerine gittik ve bundan sonra da güreş camiası olarak doping konusunda kesinlikle taviz vermeyeceğiz, vermemeye de gayret ediyoruz."
Sporun, milli eğitimde mecburi olması gerektiğini de dile getiren Yerlikaya, "Milli eğitim müfredatına, sporu mecburi koymadığımız müddetçe, kimse kusura bakmasın olimpiyat alamayız. Bu konuda dünyada süper ülke olarak gördüğümüz ABD, Japonya, Almanya ve Fransa'ya bakın: seçmeli değil, mecburi. Türkiye 2020 yılına kadar spor cenneti olurdu. Sporun her branşına ciddi yatırımlar olurdu. Bugün olmuyor mu? Oluyor. Bugün yüzde 80 oluyorsa yarın yüzde 200 olacak. İmkan olarak da daha çok artacaktı" dedi.
Muhabirler: Ramazan Kaya, Yeter Erdine, Önder Felek