“Dere, yatağını unutmaz” sözünün altını bir kez daha çizen Nil Hıdır, Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan yağmur deşarj kanalları ve kanalizasyon ile ilgili eksikleri yerinde tespit için Bodrum’a geldik. Gördük ki Bitez’in Gaz Deresi üç metreye üç metrelik açık kanalla gelip bir noktada önü kapanıyor. Takriben 1.5-2 km ileride hali hazırda bir yağış olmadığı halde bile rögarlardan sular asfalta taşıyor. Bu da gösteriyor ki; bu yolun altında ne yağmur deşarj kanalı ne de kanalizasyon yok.Yani yol dere yatağına yapılmış olmasına rağmen altına yağmur deşaj kanalıya da kanalizasyon yapılması gereği gözden kaçırılmış. Dört noktada OASİS’in önünde, Eminiyet Müdürlüğü’nün yanında ve Avenue’nin önünde bu tür tıkanıklıkları bizzat ben ve beraberimdeki heyet tespit ettik”
Öte yandan incelemelerin sonunda gördüklerine kayıtsız kalamayan Hıdır:"Bodrum'da yaşanan felaketin nedeni, çarpık ve düzensiz kentleşmenin dere havzalarında yapılmış olması, akış havzalarının ise 40-50 yıllık bir maziyle geçirimsiz bir hal alması sonucu yağan yağışın sızamadan akıyor olması. Bu da yetmezmiş gibi havzalardan sızamayan suyun akacağı dere yataklarının yola ya da bir boru veya menfeze yönlendirilmesi tabi bu durumda suyun buralardan taşıp daha da şiddetlen mesine yol açıyor” ifadesini kullandı.
Torba, Bitez, Turgutreis, Konacık ve merkez mahallelerde incelemelerde bulunan Hıdır, ”Nihai çözüm; mazeretlerin bir yana bırakılması ve her kurumun kendi alanında olan bölgelerde birbirleri ile iletişim halinde olup koordineli olarak çalışmasında. Bizlere düşen ödev; yapısal mühendislik projelerinin bir an önce geliştirilerek uygulanmasının önünü açmaktır” dedi.