DSİ'den yapılan açıklamada şunlara yer verildi: Kurumumuz tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü diğer sektörlerin de itici sektörü olmuştur. Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır.
Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.
Bodrum Yarımadasının İçmesuyu Problemini Çözdük…
İnşa edilen içmesuyu isale hattı ve içmesuyu arıtma tesisi ile Bodrum yarımadasında yer alan Bodrum ve Bitez, Gündoğan, Konacık, Ortakent-Yahşi, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Göltürkbükü ve Yalıçiftlik Beldelerinin 2040 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacını karşıladıklarını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ’Şimdi de Milas ilçemizin içme suyu ihtiyacını karşılamak için takriben 20 km’lik isale hattı inşa ediyoruz. Böylece Akgedik Barajının suyunu, içme suyu arıtma tesisine getirerek şehre vereceğiz. İsale hattının ve içmesuyu arıtma tesisinin inşaatları hızla devam ettiğini açıkladı.
Muğla’ya 6 Baraj ve 2 Gölet İnşa Ettik…
Muğla’nın hasretle beklediği baraj ve göletleri bir bir inşa ettik. Bu kapsamda 16 yılda Muğla’da 6 baraj ve 2 göletitamamlayarak vatandaşlarımızın istifadesine sunduk.
Bunlardan bir tanesi 162,5 metre yüksekliğinde Ege’nin en büyük, Türkiye’nin 6. Büyük barajı olan Dalaman Akköprü Barajı ve HES’tir. Akköprü Barajı yıllık 343 milyon kWh enerji üretimi ile milli ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır. Bu barajın sulama şebekelerini de tamamladığımızda 121.000 dekar münbit araziyi sulayacağız. Tabi bu baraj aynı zamanda pek çok turistik tesisi, yerleşim yerlerini ve havaalanını taşkınlardan koruyarak her yıl milyonlarca lira taşkın zararını önlemektedir.
Muğla’nın münbit topraklarını sulamak için yeni barajlar inşa ediyoruz. İnşaat safhasındaki
6 baraj ile topraklarımıza bereket katmaya devam ediyoruz.
71,5 metre yüksekliğindeki Girme Barajı, Girme Ovası’nda 21.510 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Böylece 717 kişiye istihdam ve milli ekonomiye yıllık32,2 milyon TL zirai fayda sağlanacaktır.
Bununla birlikte 62 metre yüksekliğindeki Boğalar Seki Barajı, Seki Ovasında 34.200 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Böylece milli ekonomiye yıllık 54,7 milyon TL zirai katkıyla birlikte, 1.140 kişiye de istihdam sağlanacaktır. Bu barajın inşaat çalışmalar devam etmektedir
İnşaatı devam eden bu 6 barajın haricinde 8 tane de gölet inşası devam etmektedir.
Yani 14 baraj ve gölette çalışmalarımız devam ediyor. ’dedi.
86.000 Dekar Araziyi Sulamaya Açtık…
Son 16 yılda inşa edilen sulama projeleri ile 86.000 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını ve böylece çiftçilere yıllık 110,6 milyon TL zirai gelir artışı sağladıklarını açıklayan Genel Müdür Aydın,’ Muğla’mızın verimli topraklarına bereket kattık. Muğla’mızda sulanmadık arazi bırakmayacağız. Topraklarımızı suya doyurmak maksadıyla inşaat safhasında 11 sulama tesisimiz daha bulunmaktadır. Bu tesislerimiz tamamlandığında 138.000 dekar münbit araziyi daha suyla buluşturarak çiftçilerimizin yüzünü güldürmeye devam edeceğiz. ‘dedi.
Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…
Aydın, ‘Son 16 yılda inşa ettiğimiz 57 adet taşkın koruma tesisi ile61 meskûn mahal ile
19.865 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduklarını da açıklayarak 17 adet dere ıslahında da inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.