Suriye geçici hükümeti Maliye ve Ekonomi Bakanı İbrahim Miro, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Esed rejimi, 2011 yılı Mart ayında krizin başlamasıyla Suriye Merkez Bankası döviz rezervlerinden 7 milyar dolar, 2012 yılında 9 milyar dolar, bu yıl da buna benzer bir rakam harcadı. Yani yaklaşık 25 milyar dolarlık bir zarara uğradı ama rejime destek veren ülkeler, rejimin kaybettiği miktarın yaklaşık iki katı yani 50 milyar dolar yardım etti. Tabii, bu rakamların hepsi tahmini yaklaşık değerler" dedi.
Bakan Miro, "Rejimin, savaşçılarına onbinlerce dolarlık desteğine devam etmesi mümkün. Savaşı devam ettirmesi için yıllık 2 milyar dolardan fazlasına gerek yok. Bu nedenle rejimin sadece iktisadi sebeplerle yıkılması mümkün değil. Rejime baskı yapmak için gerekli tedbirlerin alınması lazım" diye konuştu.
Suriye'deki fabrikaların üretiminin çok düştüğüne dikkati çeken Miro, şunları söyledi:
"Şu an Suriye'de bulunan fabrikaların üretimi yüzde 25'i geçmez. Fabrikaların çoğu, Şam kırsalı ve Halep'te. Bu bölgeler ise rejimin bombardımanı ve ablukası altında. Ayrıca buralarda rejimle muhalifler arasında çatışmalar devam ediyor. Ekonomik zarar sadece sanayi sektöründe değil. Tarım ve turizm sektöründe de büyük zararlar meydana geldi. Ülkenin milli geliri 2010'da yani kriz başlamadan önce 60 milyar dolardı ama şu an büyük ölçüde geriledi."
"Rejime destekte sınır yok"
Hükümetin karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin destek olduğunu vurgulayan Miro, "Rejimin dostlarının rejime desteğinin sınırı yok ama iş Suriye halkı dostlarına gelince yavaşlama oluyor" diye konuştu.
Güney Kore'de 12 Aralık'ta yapılacak konferansta da Suriye muhalefetine destek verme yollarının görüşüleceğini kaydeden Miro, daha önce Suriye'nin yeniden imarı için muhalefete destek veren ülkeler tarafından oluşturulan tek bir fon bulunduğunu ancak hükümetin, işletim giderleri için doğrudan verilecek desteğe ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.